BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPatrona haciz tehlikesi ----

Patrona haciz tehlikesi

Patrona haciz tehlikesi
09 Nisan 2016 - 12:30 www.finansgundem.com

Şirket kamu borçlarını ödemezse haciz yoluyla yöneticiden ya da ortaklardan tahsil ediliyor... Faruk Erdem Sabah'taki köşesinde yazdı...

Kendi işini yapan ya da bir şirkete ortak olan kişilerin sigorta durumları ve sorumluluklarıyla ilgili detaylar, kurumun ticari statüsüne göre değişiyor.
Örneğin 2008 sonrasında çıkan bir mevzuatla, limited şirketlere ortak olanlar aynı işyerinde SSK'lı (4A) gösterilemiyor. Bir başka şirkette çalışıyorsanız da iki farklı uygulama söz konusu. Ortak olduğunuz şirket 'anonim' statüsündeyse, yönetim kurulunda değilseniz ve sadece sembolik bir hisseniz varsa bu işyerinde SSK'lı olabiliyorsunuz. Ancak eğer şirket 'limited' ise tüm ortaklar 4B'li olduğundan böyle bir durum söz konusu değil. Bir istisna dışında; ortak olduğunuz şirketten farklı bir işyerinde çalışıyorsanız Bağ-Kur yerine eski adıyla SSK'lı (4A) olarak emekli olabiliyorsunuz. Burada son 3.5 yıl önemli. Limited şirketlerde ortaklar şirketten alınamayan vergi, SGK primi, harç gibi kamu alacaklarından da sorumlu. Limited şirketlerde bu borç firmadan tahsil edilemezse ortakların varlıklarına gidiliyor. Anonimlerde ise durum farklı. Şirket ortakları sermayedeki hisseleri oranında sorumlu tutuluyor. Fakat yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu şirketin tüm borçlarını kapsayacak şekilde belirleniyor.

MAHKEMEDEN EMSAL KARAR

Şirketteki hisselerini devredenlerin eski döneme ait borçlardan kanuni temsilci olmamasına rağmen sorumlu tutulmaları söz konusuydu. Eskiden ortak olduğu şirketin vergi borcu dolayısıyla hacizle karşılaşan bir işadamının açtığı dava, Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Mahkeme 3 Nisan 2015'te eski ortağa sorumluluk yükleyen hükümleri iptal etti. Böylece bu kişilerin kamu borçlarından sorumlu tutulmaları da önlendi.

FARUK ERDEM - SABAH GAZETESİ

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)