BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiParçala, 20 milyar dolar----

Parçala, 20 milyar dolar

Parçala, 20 milyar dolar
04 Şubat 2013 - 15:40 www.finansgundem.com

Başbakan, 'geliri az' diye köprü ve otoyol ihalesinin iptalinin sinyalini verdi, Güngör Uras da yeni bir çözüm önerdi

Başbakan Erdoğan’ın, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun onayını bekleyen köprü ve otoyol ihalesiyle ilgili olarak hafta sonu yaptığı açıklama, ‘ihalenin iptal edilebileceği’ şeklinde yorumlandı.
Başbakan, 5.7 milyar dolarla Koç Holding AŞ-UEM Group Berhad-Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu’nun aldığı ihaleyle ilgili olarak, “"Arkadaşlarla istişareleri yapıyorum. Örneğin otoyollar, köprüler meselesini tekrar masaya yatıracağız. Daha yüksek beklentimiz var. O beklentiyi karşılamıyor. Çünkü biz buradan zaten ciddi para kazanıyoruz. Ciddi para kazanırken, buradan yani birilerinin çok daha fazla kazanmasının önünü değil, milletimin kazanmasını ve ülkemin kazanmasını temin etmek durumundayım"  demişti.
Peki daha yüksek beklenti nasıl olacak. İşte bu konuda Güngör Uras haftaya çarpıcı bir öneriyle başladı. “Başbakan haklı: Köprü ve otoyollardan 20 milyar dolar gelir” diyen Güngör Uras bunun yolunu da yazdı:
“Günümüzde bütçeye gelir sağlama arayışında Hükümetin illa da köprüleri ve otoyolları özelleştirmesi (satması) gerekmez. Bu satıştan beklenen gelir, köprü ve otoyol geliri karşılığı çıkarılacak borç senetleri ile kolayca sağlanır.
* Bütün bunlara rağmen satış yapılacak ise kamu varlıklarının değerinin altında satılmaması gerekir. Bu açıdan Başbakan Sayın  Erdoğan’ın müdahalesi geç kalmış olsa da yerinde bir müdahaledir. Köprüler ve otoyollar 20 milyar dolara satılabilir. Bunun için ise,
(1) paket bütün halinde değil, parçalanarak ihaleye çıkarılmalıdır.
(2) İhalede fiyat yanında ihaleyi kazanacakların köprü ve otoyol bakım ve işletme konusundaki becerileri de dikkate alınmalı, Karayolları’nın bugüne kadar çok iyi yürüttüğü hizmetleri yürütecek şekilde işletme ve bakım birimleri oluşturmaları şartı getirilmelidir.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)