BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemParanın üzerine oturup likiditeyi engelliyorlar----

Paranın üzerine oturup likiditeyi engelliyorlar

Paranın üzerine oturup likiditeyi engelliyorlar
14 Haziran 2013 - 10:37 www.finansgundem.com

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin kaynak çekme fırsatı yakaladığını ve Gezi Parkı olaylarını bahane ederek bunu engellemek istiyorlar

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, dünyada şu anda gidecek yer arayan likidite için Türkiye’nin en güvenli liman olduğunu, ancak uluslararası çevrelerin, Taksim Gezi Parkı olaylarını bahane ederek bunu engellenmek istediğini savundu.
Yılmaz, “Dünyada şu anda Japonya, Avrupa para basıyor. Amerika ekonomilerini canlandırmak için para basıyor. Ama güven olmadığı için o para dolaşıma girmiyor. Reel ekonomiyi canlandırmıyor. Neden? Çünkü güven yok. Bankalar da büyük paraların üzerinde oturuyorlar. Özellikle batıda, finans sektöründe. Türkiye burada ciddi fırsat yakalamış durumda. Türkiye kaynak çekme fırsatı yakaladı. Biraz onu gölgelemeye çalışıyorlar” dedi.
Yılmaz, TBMM’de Milliyet’e Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve Türkiye’ye yayılan eylemlerin ekonomik yansımasını değerlendirdi. Eylemler olmasına karşın ekonominin büyümeye devam ettiğini belirten Yılmaz, “İlk çeyrek iyi geldi. Yüzde 3 büyüme. Beklenti genelde 2 civarındaydı. Kurumların beklentisi ve piyasaların beklentisi o civardaydı. Tabii ilk çeyrekte bu olaylar yoktu. Bunun etkilerini daha 3. çeyrekte göreceğiz. 2. çeyrekte de tam yansımaz” diye konuştu.
‘Gölgelemeye çalışıyorlar’
Yılmaz, Başbakan’ın faiz lobilerinden bahsetmesi konusundaysa, “Biraz onunla bağlantılı. 3. havalimanıyla giren paraya bakın. Nükleer santrale gelen paraya bakın. Bunlar büyük paralar. Büyük yatırımlar. Dünyada şu anda Japonya para basıyor. Avrupa para basıyor. Amerika ekonomilerini canlandırmak için para basıyor. Ama güven olmadığı için o para dolaşıma girmiyor. Reel ekonomiyi canlandırmıyor. Neden? Çünkü güven yok. Bankalar da büyük paraların üzerinde oturuyorlar. Özellikle Batı’da, finans sektöründe. Türkiye burada ciddi fırsat yakalamış durumda. Türkiye kaynak çekme fırsatı yakaladı. Biraz onu gölgelemeye çalışıyorlar. Ekonomik analiz yaparsanız” değerlendirmesinde bulundu.
‘Uzarsa imajımız etkilenecek’
Cevdet Yılmaz, “Piyasaların ekonominin kötü etkilendiği özellikle turizm açısından söyleniyor. Siz ne düşünüyorsunuz” sorusuna şu karşılığı verdi:
“Henüz net bir şey yok. Ama bunlar böyle devam ederse çok uzarsa tabii ki etkiler. Türkiye’nin imajını bir defa etkiler. Uluslararası medyayı ben bizatihi izledim. Çok felaket yani. CNN ve BBC Türkiye’yi yangın yeri gibi gösteriyorlar. uluslararası boyutu olduğu belli, uluslararası medya niye durup dururken bu kadar Türkiye ile ilgileniyor. Çok demokrat oldukları için mi? Hayır. Dünyada bir likidite bolluğu var. Bu likidite gidecek güvenli yer arıyor. Türkiye de bunlardan bir tanesi. Biraz da bunu da engellemeye çalışıyorlar. Bunu ben böyle algılıyorum. Kendi işlerinde zaten sıkıntılar var. O para bir yerlere gidiyor. O paranın başka yerlere gitmesini istemiyorlar. Güvenli liman olan ülkelerin duruman biraz gölge düşerek o paramının kendi ülkelerinde kalmasını, dolaşımını engellemek istiyorlar.” (Milliyet/ Cevdet Yılmaz)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)