BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaParaları bankadan çekip gömdüler!----

Paraları bankadan çekip gömdüler!

Paraları bankadan çekip gömdüler!
06 Şubat 2015 - 06:51 www.finansgundem.com

Yeni hükümetin AB ile ilişkilerinin borçlar yüzünden gerilmesi, Yunan halkını telaşlandırdı

Yunanistan’da yapılan seçimleri kazanan Syriza’nın lideri Alexis Çipras’ın, daha ilk günden ülkeye empoze edilen bütün ekonomik şartları AB ile yeniden müzakere edeceğini söylemesi ve Avrupa Birliği’nin bu konuda Atina ile aynı görüşte olmaması Yunan halkını telaşlandırmışa benziyor. Nitekim halkın bir bölümünün, bankalardaki birikimlerini çekerek, “klasik” olarak nitelenebilecek yöntemlerle evde saklamaya başladığı belirtiliyor.
Seçimler arefesinde başlayan hareketlenmeyle birlikte, bugüne kadar Yunan bankalarından çekilen mevduat miktarının 17 milyar euro’yu bulduğu bildirilirken, bunun 11 milyarının ocak ayında gerçekleştiği kaydediliyor. Mevduatlarını bankalardan çekmeyi tercih edenlerin Rus zenginleri ya da servet sahibi kişiler olmadığını belirten Yunan bankacılık çevreleri, neredeyse tamamının sıradan halk olduğunun altını çiziyor.

PARALARI FAYANSLARIN ALTINDA SAKLIYORLAR

Peki, bu insanlar paralarını nasıl değerlendiriyor? Örneğin 25 bin euro’luk birikimini bankadan çeken bir Yunan vatandaşının, bunu, banyosundaki fayanslardan birkaçını sökerek arkasına gizlediğini anlatıyor. Dairesindeki  klimanın arkasına parasını saklayanların yanı sıra kırsal kesimlerde yaşayanların da arazilerine açtıkları çukurları “banka niyetine” kullandığı haberleri geliyor.  

Yunanistan Merkez Bankası verilerine göre 2009 Aralık ayında bankalardaki hesapların tutarının 237.5 milyar euro iken, 2014 sonunda bu rakam 160.3 milyar euro’ya geriledi.

MAAŞLAR TEHLİKEYE GİRDİ

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Avrupa’daki temaslarını sürdürürken, Avrupa Merkez Bankası, bankaların bu ülkenin borçlarını kredi teminatı olarak kullanmasına izin veren muafiyeti kaldırdı. Böylece Yunanistan’ın borçlarını ödemek için yeni kredi alması zorlaşacak.

Atina’nın “troyka” tarafından belirlenen 15 milyar euro’luk (17 milyar dolar) kısa vadeli borçlanma limitinin yükseltilmemesi ve hükümetin başka bir kaynak bulamaması halinde, likidite sıkıntısı başlayabileceği kaydediliyor. Uluslararası yetkililer, Yunanistan’ın yıl ortasına kadar dayanabileceğini varsayıyordu. Ancak 15 milyarlık euro’luk dilimin gelmemesi, hükümetin mart ayı maaşlarını ödedikten sonra boş bir kasayla karşılaşmasına neden olabilecek.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)