BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPara güvenli limanlara kaçıyor----

Para güvenli limanlara kaçıyor

Para güvenli limanlara kaçıyor
28 Ağustos 2013 - 06:50 www.finansgundem.com

FED endişeleriyle gelişmekte olan ülke borsalarından çıkış yapan yatırımcılar, yatırımlarını ABD ve Almanya’ya kaydırıyor

Piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alım programını azaltacağı endişelerine Suriye tedirginliği eklendi. Dolar 2 TL’nin üzerine yerleşirken, BIST endeksi Ağustos 2012’de işlem gördüğü seviyelere geriledi. Ancak, para çıkışı sadece Türkiye’ye özgü değil, tüm gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkış sözkonusu.
Milliyet'in haberine göre, son dönemde oldukça hareketli olan piyasaları değerlendiren Saxo Capital Türkiye Genel Müdürü Egemen Kaya, para çıkışının Türkiye’ye özgü olmadığını, tüm gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkışların sözkonusu olduğunu belirti.
Son bir-iki aydır özellikle Hindistan, Brezilya, Güney Afrika’nın yanı sıra Türkiye’den çıkışlar sözkonusu.
‘Eylülde herşey bitmeyecek’
Piyasalar eylüldeki FED toplantısına odaklanmışken, siyasi riskler gündeme gelmeye başladı. Kaya, “Eylüldeki FED toplantısından yapılacak açıklamalar piyasalar için önemli ancak, ABD’nin büyüme ve işsizlik rakamları FED’in politikalarını etkileyecek. Bu nedenle, büyüme ve işsizlik rakamları istenilen sevilere gelmezse FED, tahvil alım programını daha uzun vadeye yayabilir. Bu da piyasaları etkileyecektir” yorumunda bulundu. Bu nedenle, FED toplantısı kadar 6 Eylül’deki ABD verileri de önemli.
Kaya, FED’in eylüldeki toplantısında aylık 10 veya 20 milyar dolarlık bir tahvil alım programı açıklaması, faizleri de düşük tutmaya devam etmesini beklediklerini söyledi.
Bu arada, yaklaşık bir yıldır Türkiye’de bulunan Danimarkalı Saxo Capital, forex piyasalar başta olmak üzere uluslararası vadeli işlemler, future piyasaları, onlara dayalı opsiyon piyasaları, hisse endeks türevleri olan fark kontratlarını tek bir platformda sunuyor.
‘Ortadoğu’da sular ısınıyor’
Saxo Capital Genel Müdürü Kaya, Türkiye’de FED’in yanı sıra Gezi olaylarının da çıkışları etkilediğini söyledi. Şimdi ise Suriye riski fiyatlanıyor. Gelişmekte olan ülkelerden çıkan paranın adresi ise ABD ve Almanya. Kısmen Japonya’ya da yatırımlar yapıldı.
Egemen Kaya, Türkiye için şu anda en önemli riskin Ortadoğu olduğunu belirterek, “Ortadoğu’da sular ısınıyor. Bizi de etkileyecek” dedi.
 
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bırkan28 Ağustos 2013 09:40

    Ortadoğu kan ağlıyor piyasalar karmakarışık petrol ve dolar tavan yaptı kriz kapıda hatta başladı.