BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinPandemi sonrası ‘intikam seyahatleri’ sona eriyor----

Pandemi sonrası ‘intikam seyahatleri’ sona eriyor

Pandemi sonrası ‘intikam seyahatleri’ sona eriyor
02 Ekim 2023 - 13:46 www.finansgundem.com

Kovid-19 döneminde eve kapanan seyyahlar son dönemde pandemi günlerinin acısını çıkarırcasına seyahat talebini artırmıştı. Ancak son göstergeler bu ‘intikam seyahati’ döneminin sona yaklaştığına işaret ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sürecinde eve kapanan gezginlerin “intikam seyahati” dönemi sona eriyor olabilir. Yıllarca süren enflasyon ve artan seyahat maliyetleri nedeniyle yeni göstergeler seyahat planlarının bundan sonraki süreçte kısıtlanabileceğine işaret ediyor.

CNBC’nin haberine göre araştırma firması Morning Consult’ın son raporu, bazı ülkelerde seyahat taleplerinin arttığını ancak özellikle Avrupa ülkelerinde bu talebin platolaştığını veya düştüğünü gösterdi. Seyahat talepleri 2022’den bu yana Fransa’da %11, Almanya’da ise %6 geriledi. Araştırmada Kanada ve Rusya’dan gelen seyahat taleplerininse 4 yüzdelik puan düştüğü görüldü.

Morning Consult Seyahat ve Konaklama Analisti Lindsey Roeschke biriken talebin sona erdiğine dair yorumlara işaret ederek, “Evet, bizim verilerimiz buna katılıyor” dedi.

Roeschke, “Bu tablo turizmin tekrar ciddi bir biçimde düşeceği anlamına gelmiyor. Ancak kısacası ‘intikam seyahati’ yapmak için bekleyenlerin çoğunluğu bu seyahatlerini çoktan gerçekleştirdi” ifadelerine yer verdi.

Analist talepteki yavaşlamanın özellikle Avrupa’da görüldüğüne işaret etti. Roeschke ekonomik sıkıntıların gezginlerin planlarını da etkilediğine dikkat çekerek, “Bu tablo büyük oranla ekonomiyle ilişkilidir. Enflasyon geçen yıl tüketicilerin tasarruflarını tüketti ve nasıl harcadıklarını yeniden önceliklendirmelerine neden oldu” ifadelerine yer verdi.

Yaz boyunca Kuzey Amerikalı turistlerin akını fiyatları yükseltti. Avrupalılar için de turizm çok daha pahalı hale geldi. Tüm bu tablo bir araya getirildiğinde diğer bölgelere kıyasla turizm çok daha karamsar hale geldi.

İntikam seyahatleri resesyonla yok olabilir

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre pandemi sürecinde eve kapanan gezginler kısıtlamaların sona ermesini sabırsızlıkla bekliyordu. Pandemi sürecinin bitmesinin ardından dünyanın dört bir yanında rezervasyonlar olağanüstü bir biçimde arttı. Uzmanlar bu bastırılan seyahat talebinin serbest bırakıldığı dönemi ‘intikam seyahati’ olarak isimlendiriyor.

Bastırılan seyahat talebinin Kovid kısıtlamalarının daha uzun süre hissedildiği Asya-Pasifik ülkelerinde daha fazla görülmesi bekleniyordu. Ancak Oxford Economics’in ekonomi danışmanları intikam seyahati dalgasının yok olmasının muhtemel olduğunu belirtiyor.

Seyahat sektöründeki intikam seyahatleri 2023’ün ilk yarısında körüklendi. Ancak o zamandan beridir talepteki yükseliş tersine dönmeye başladı. 2022’nin sonlarından itibaren yaşanan dalgalanmanın ardından raporda Malezya’ya gelen Singapurlu gezginlerin sayısında ciddi bir düşüş olduğu belirtildi.

Raporda, "Bölgenin geri kalanı için daha az belirgin olsa da benzer dinamikler bekliyoruz" ifadelerine yer verildi. Söz konusu beklentilerin sebebi talepteki ilk düşüşün genellikle kısa mesafeli seyahatlerde görülüyor olması.

Analistler dünyanın diğer bölgelerinde, özellikle ABD ve Avrupa’da sıkı para politikalarının gecikmeli etkilerinin cüzdanları vurmasını beklediğini belirtiyor. Raporda, “ABD'nin yıl sonunda resesyona gireceği çağrımıza bağlı kalıyoruz. Seyahat çoğunlukla lüks bir üründür ve zaman zorlaştığında vazgeçilecek ilk şeyler arasındadır” denildi.

Turistik Doğu Ekspresi'nin yeni sezon sefer sayısı belli oldu

 

Kuşadası'na kruvaziyerle 2 bin 600 turist geldi

 

Yabancı turistlerin kartlı harcamalarında rekor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)