BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisOpenAI yönetim kurulunda sürpriz isim----

OpenAI yönetim kurulunda sürpriz isim

OpenAI yönetim kurulunda sürpriz isim
23 Kasım 2023 - 16:13 www.finansgundem.com

OpenAI CEO’su Sam Altman, görevine geri döndü. Bu kez yanında eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers da yer alıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka şirketi OpenAI’da beş gündür süren yönetim krizi nihayet sonuçlandı. CEO Sam Altman görevine geri dönerken şirketin yönetim kurulunda eski Hazine Bakanı Larry Summers da yer aldı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yaşanan yönetim kriziyle birlikte CEO Sam Altman’ı kovan OpenAI şirketi yönetim kurulu, beş gün süren destansı kriz sonrası Altman’ı yeniden göreve getirdi. Daha önce Altman'ı kamuoyuna net bir neden sunmadan kovmuş olan yönetim kurulu, kurucu ortağın geri dönüşüyle ​​şimdi çok farklı bir kimliğe kavuşmuş oldu.

Altman’ın dönüşü mühürlendi

Fortune’dan Paolo Confino’nun haberine göre, Sam Altman'ın OpenAI’ye muzaffer geri dönüşü, eski Hazine Bakanı Larry Summers’ın da şirketin yönetim kurulunda görev almasıyla mühürlendi.

Altman, dönüşüyle birlikte daha avantajlı bir yönetim kurulu elde etti. Yeni oluşan yönetim kuruluna iki yeni yönetici katılacak: Yeni yönetim kuruluna liderlik edecek olan Twitter'ın eski yönetim kurulu başkanı Bret Taylor (Altman'ın müttefiki Greg Brockman, Altman'ın görevden alınması sırasında bu görevden alındı) ve şu anda üniversitenin ekonomi bölümündeki koltuğundan tüm makroekonomik konularda söz sahibi olan eski Hazine Bakanı ve Harvard Başkanı Larry Summers.

Geri dönmesi garanti edilen önceki tek yönetim kurulu üyesi, soru-cevap sitesi Quora'nın kurucusu ve aynı zamanda kendi yapay zeka girişimi Poe'nun da sahibi olan Adam D’Angelo oldu. Önceki yönetim kurulu üyeleri girişimci Tasha McCauley, Georgetown profesörü Helen Toner ve OpenAI kurucu ortağı Ilya Sutskever'in geri dönüp dönmeyeceği konusunda hâlâ görüşmeler sürüyor. Sutskever, Altman'ı kovma kararının elebaşılarından biriydi ancak daha sonra, bildirildiğine göre Brockman'ın eşiyle yaşanan hüzünlü bir yüzleşmenin ardından bu kararından vazgeçti.

Wall Street Journal'a göre, önceki yönetim kuruluyla, dönüşüyle ilgili yapılan görüşmelerde Altman, başlangıçta kendisine ait bir yönetim kurulu koltuğu için baskı yaptı ancak bu talep reddedildi.

Asıl sürpriz ise, halihazırda diğer birçok teknoloji şirketinin yönetim kurulunda görev yapan Summers'ın yönetim kuruluna eklenmesi oldu. Diğer yöneticilikleri arasında Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey'in ödeme şirketi Block; emlak teknolojisi firması Doma Holdings; ve bir yazılım şirketi olan Skillsoft yer alıyor. Summers, 2011’den beri Silikon Vadisi'nin en güçlü VC firmalarından biri olan ve aynı zamanda OpenAI yatırımcısı olan Andreessen Horowitz'in özel danışmanlığını da yapıyor.

Sürpriz bir tercih: Larry Summers

Söz konusu çevrede büyük saygı duyulan ünlü ekonomistin, hükümetin en üst kademelerinde hizmet veren uzun bir geçmişi bulunuyor ancak yapay zeka yarışında lider konumda bulunan bir şirketin yönetim kurulu koltuğu için bunun yine de sürpriz bir tercih olduğu düşünülüyor. Ancak son yıllarda Summers, yapay zekanın ABD'nin ve küresel ekonominin geleceği üzerindeki etkisi konusunda görüşlerini paylaşıyor. Kendisi bunun hem büyük umut vaat eden hem de sayısız çalışanı işsiz bırakacak bir teknoloji olduğunu düşünüyor.

Nisan ayında X’te yayınlanan bir gönderide Summers, “ChatGPT'nin giderek daha fazla bilişsel sınıf için geldiğini düşünüyorum. Yapay zeka hemşirelerin yaptıklarını değiştirmeden önce, doktorların yaptıklarının yerini alacak; hastaların ayağa kalkıp hastanede kendilerini idare etmelerine yardımcı olacak” demişti.

İşsizlik ve IQ’ya yönelik tehdit

Summers bu düşünce rotasında yalnız değil. Danışmanlık firmaları ve Wall Street bankaları tarafından yapılan araştırmalar da benzer sonuçlara ulaşıyor. Dünyanın en büyük danışmanlık firmalarından biri olan McKinsey, yapay zekanın 2030 yılına kadar yaklaşık 12 milyon çalışanı iş değiştirmeye zorlayacağını tahmin ediyor. Bu rakam, yalnızca iki yıl önce tahmin edilenden yüzde 25 oranında daha fazla.

Bu arada Goldman Sachs, yapay zeka ve otomasyonun dünya çapında 300 milyon tam zamanlı işi etkileyebileceğini tahmin ediyor. Yapay zeka, yalnızca olası iş kesintilerinin ölçeği açısından değil, aynı zamanda işleri genellikle teknolojik değişime karşı korunaklı olan beyaz yakalı çalışanların işlerini alt üst ettiği için de pek çok tartışmaya neden oluyor.

Summers, Bloomberg'e verdiği bir röportajda, “Daha önce yaşadığımız teknolojik değişikliklerin çoğu çalışan insanların nispeten rutin şeyler yapmasına neden oldu. Tarım işçilerinden gelen pamukları otomatik olarak toplamanın yolları ya da daktiloların veya telefon operatörlerinin yerini alan şeylerdi” demişti.

Summers'a göre, yapay zeka, önceki teknolojik sıçramalardan belirgin bir değişime işaret ediyor. Summers, “Şu anda bu kadar histeri görmenizin bir nedeni de makale yazan insanların ve onların arkadaşlarının yapay zeka rekabeti nedeniyle geçmişteki çoğu teknolojik yenilikte olduğundan daha fazla risk altında olması” diyor ve kendi işinin de otomatikleştirilebilecek bir iş olduğunu ekleyerek “Yapay zekanın IQ için EQ'dan çok daha fazla tehdit oluşturma ihtimali olduğunu söyleyebilirim ve bu önemli bir şey” şeklinde konuşuyor.

Yapay zeka belirli görevlerin yerini alacak

Bazı iş dünyası liderleri ve ekonomistler, hafif bir farkla benzer bir sonuca varıyor. Ekonomistler ve iş dünyası liderleri, yapay zekanın, en azından yakın gelecekte tüm roller yerine belirli iş görevlerinin yerini alma ihtimalinin daha yüksek olduğuna inanıyor. Bu, gelecekte bazı işlerin tamamen geçerliliğini yitirmeyeceği anlamına gelmemekle birlikte henüz var olmayan yenilerinin yaratılmasının söz konusu olmadığını gösteriyor.

McKinsey'in raporu ayrıca üretken yapay zekanın, çalışılan saatlerin yüzde 30'unu oluşturan görevleri otomatikleştirebileceğini de ortaya koyuyor. IBM CEO'su Arvind Krishna, yapay zekanın arka ofis işlevlerini daha verimli hale getirme yeteneği konusunda uzun süredir iyimser ve yapay zekanın halihazırda ‘düşük düzeyli’ görevlerin yüzde 10 ila yüzde 20'sini gerçekleştirebildiğini söylüyor. Krishna, IBM'deki programcıların yüzde 30 daha verimli hale gelebileceğini tahmin ediyor. Bu, Krishna’ya göre, şirketindeki işleri sınırlamak yerine daha fazla kişiyi işe alabilmesi için verimliliğin artmasını teşvik edecek bir gelişme.

Cin şişeden çıktı

İş gücü piyasasındaki olası değişikliklere rağmen Summers’ın teknolojinin felaketi tellalı olduğu pek söylenemez. Kamuoyuna yaptığı açıklamalar, Summers’ın meşhur cinin şişeye geri konamayacağının ve belki de konulmaması gerektiğinin farkında olan bir kişi olduğunu gösteriyor. Yapay zekanın getireceği değişiklikler ne olursa olsun, bu baharda Stanford'da yaptığı bir konuşmada Summers, “Tüm bu artırılmış zeka kapasitesinden sonuçta çok büyük faydalar sağlanacağına şüphe yok” diyor.

Altman'ın kendisi de dahil olmak üzere yapay zekanın en büyük boğalarının çoğu, benzer duyguları dile getiriyor. Kovulmadan sadece birkaç gün önce kaydedilen bir podcast röportajında Altman, New York Times’a, “Sanırım şimdiye kadarki en iyi dünyaya doğru gidiyoruz” şeklinde konuştu.

Şimdi kurucu ortağı olduğu şirketin başına dönen Altman, Summers kendisiyle aynı teknik bilgi birikimini paylaşmasa da geleceğin yapay zekadan büyük ölçüde etkileneceğine dair inancını paylaşan bir yönetim kurulu üyesine sahip olacak. Summers, Stanford konuşmasında dinleyicilere şunu söylemişti: “Açıkçası geçmişi korumaya çalıştığımızı görmektense geleceğe bakmayı tercih ederim.”

OpenAI'da CEO krizi çözüldü: Sam Altman geri dönecek!

 

Sam Altman Microsoft’a katılıyor

 

Sam Altman geri dönmeyecek!

 

İşte Altman'ın OpenAl'dan kovulma nedeni

 

OpenAI, CEO'su Sam Altman'ı kovdu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)