BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemOnaylanmış kuruluş olma şartları düzenlendi----

Onaylanmış kuruluş olma şartları düzenlendi

Onaylanmış kuruluş olma şartları düzenlendi
24 Eylül 2019 - 09:57 www.finansgundem.com

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yetki ve sorumluluğundaki teknik düzenlemeler kapsamında faaliyet gösterecek onaylanmış kuruluşların görevlendirilmesinde, izlenmesinde ve denetlenmesinde esas alınacak temel kriterler belirlendi.

Bakanlığın konuya ilişkin tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre, onaylanmış kuruluş olmak için Bakanlığa başvuran uygunluk değerlendirme kuruluşu, gerçekleştireceği muayene veya denetimleri tam ve eksiksiz sürdürebilmek amacıyla, teknik bilgi, sektörel ve muayene veya denetim tecrübesine sahip olan yeterli sayıda teknik düzenleme sorumlusunu ve teknik uzmanı bünyesinde bulunduracak.

Türkiye'de yerleşik uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyonu Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yapılacak.

Kuruluşların başvurusu, ilgili teknik düzenleme ve tebliğde belirtilen kriterlere göre Bakanlık tarafından incelenecek ve uygunsuzluk veya eksiklik tespit edilmesi halinde başvuru reddedilecek.

Herhangi bir kuvvetli şüphe nedeniyle hakkında inceleme başlatılan uygunluk değerlendirme kuruluşunun veya onaylanmış kuruluşun başvurusu, gerekli inceleme tamamlanıncaya kadar Bakanlık tarafından değerlendirmeye alınmayacak.

Onaylanmış kuruluşun görev süresi, başvuru sahibi kuruluşun sahip olduğu onaylanma amaçlı akreditasyonun en son geçerlilik tarihi esas alınarak Bakanlık tarafından belirlenecek.

Başvuru sahibi kuruluşa ilk olarak Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmış kuruluş kimlik kayıt numarası tahsis edilecek veya kapsam genişletme durumu AB Yeni Yaklaşım Onaylanmış Kuruluşlar Bilgi Sistemi'nde yer alacak.

Onaylanmış kuruluşun, görevlendirildiği teknik düzenleme veya düzenlemeler kapsamında yürütmüş olduğu faaliyetlerin yeterliliğinin izlenmesine ilişkin denetimler, resen veya şikayet üzerine Bakanlık tarafından yapılacak.

- Kuruluş, üreticiyi zor duruma düşüremeyecek

Onaylanmış kuruluş, yürüteceği uygunluk değerlendirme faaliyetlerini doğru, eksiksiz ve süreklilik arz edecek bir şekilde yerine getirecek. Tüm üreticilerin uygunluk değerlendirme hizmetinden eşit koşullarda faydalanmasını sağlayacak şekilde gerekli bütün tedbirleri alacak.

Söz konusu kuruluş, uygunluk değerlendirme hizmetini sunarken, piyasa koşullarını zorlayacak, üretim maliyetlerini ciddi oranda artıracak ve üreticileri zor duruma düşürecek şartları öne süremeyecek.

Kuruluşun, yerine getirmesi gereken kriterlere ve şartlara uymadığının tespit edilmesi halinde, Bakanlık yapmış olduğu görevlendirmeyi askıya alabilecek veya iptal edebilecek.

Onaylanmış kuruluş genel müdür, genel müdür yardımcısı, yönetim kurulu üyelerini ve şirket ortaklarını teknik düzenleme sorumlusu veya teknik uzman olarak görevlendiremeyecek. Bu hüküm, hali hazırda Bakanlıkça görevlendirilmiş onaylanmış kuruluşlara ait kapsamlar ve personel için 1 Ocak 2020 tarihine kadar uygulanmayacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)