BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemOn numara yağ kullanımı geriledi ----

On numara yağ kullanımı geriledi

On numara yağ kullanımı geriledi
25 Mart 2013 - 10:35 www.finansgundem.com

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, on numara yağ kullanımının önemli oranda gerilediğini belirtti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, son 6 ayda on numara yağ kullanımının önemli oranda gerilediğini belirtti. Hasan Köktaş, bu gelişmede Vergi İadesi Yöntemi'nin devreye girmesinin önemli rol oynadığını vurguladı.
EPDK Başkanı Köktaş, Uluslararası Yöneticiler Derneği (YÖNETDER)'ne konuk olup 'Enerji Piyasasının Bugünü Yarını' başlıklı bir sunum yaptı. Hasan Köktaş, sunumunda ilk olarak yenilenebilir enerji kaynaklarında gelinen aşamaya değindi. Rüzgâr enerjisinde 12 bin Megawat (MW) lisans verdiklerini belirten Köktaş, şunları aktardı:
"800-900 MW kapasite artışını geçen hafta sağladık. Şimdi, verilen lisans 13 bin MW'yi buluyor. Şimdi yeni kapasite ve testlerimizi yapıyoruz. EÜAŞ bu çalışmayı bitirdi. 300 bin civarında ilave güç daha gelmiş olacak. Elimizde hâlihazırda 16 bin MW lisans var. Bunların finansmana ihtiyacı var. Bunu sektörümüz yapar. Çünkü rüzgâr projelerinin finanse edilebilirliği çok yüksek. Kömüre kurulum süresi 76, rüzgâr enerji santrallerinde ise 36 ay. ÇED rapor sorunu yoksa daha kısa kurulum yapıyor. 9 ayda kurulmuş hayata geçmiş tesislerimiz var. 2023 için hedeflediğimiz kapasiteye ulaşabiliriz."
Toplantıda bir dinleyicinin on numara yağ sorununa işaret etmesi üzerine Köktaş, "On numara yağ başımızın belası." dedi. Sorununun vergiden kaynaklanmadığını vurgulayan Köktaş, alınan önlemlerle beraber son 6 ayda bu yağın kullanma oranının gerilediğini duyurdu. On numara yağı oluşturan sanayi ürünlerinin aynı zamanda ara ürünler olduğuna temas eden EPDK Başkanı, "On numara yağ, sanayi ürünü, ama aynı zamanda akaryakıta denk. Araba bu yağla gidiyor. Satılıyordu, fakat Vergi İadesi Yöntemi'ni devreye aldıktan sonra inanılmaz derecede kullanımı geriledi" ifadelerini kullandı.
"ENERJİ ÜRETİMİNDE 2023 HEDEFLERİNİ YAKALASAK BİLE ENERJİ İTHALATI DEVAM EDECEK"
Kömür rezervlerinin neden tamamının kullanılmadığının sorulması üzerine ise Hasan Köktaş, şunları kaydetti:
"Yerli kömür, parçalı dağılır ve kalori değeri çok değildir. Esasında Türkiye'deki kömür kaynağı ile 7-8 bin MW'lik enerji elde edilebilir. Bu konu ile ilgili ihalelerin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı çalışmalar yapılıyor. 2023'e kadar, yenilebilir enerji kaynakları alanındaki projeler bitecek, yerli kömürlerin tamamından enerji sağlanacak, aynı zamanda nükleer enerji santralleri de tamamlanacak. Bütün bunlara rağmen 'Hiç ithal yapmadan enerjimizi sağlayacak hale geleceğiz.'diyemiyorum. Ama keşke, olsaydı."
Enerji yatırımları ile sorularla da karşılık Köktaş, Türkiye'nin kaynaklarını verimli kullanan bir ülke olmadığını dile getirdi. Elektrik enerjisinin üretilebilmesi için 4 birimlik enerji harcadığından söz eden Köktaş, Türkiye'nin, büyümesine paralel olarak enerjiye ihtiyacının her geçen gün arttığına da dikkat çekti. Köktaş, "Baktığımız zaman, kişi başına düşen elektrik tüketiminde bundan 20 sene sonra bu günkü Rusya ve Fransa'nın seviyesine ancak gelebiliyoruz. Büyük bir marjımız var. Müthiş derecede enerjiye yatırım yapmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin 1970'den 2010'a kadar elektrik tüketiminin yüzde 8,5 büyüme kat ettiğini hatırlatan Köktaş, "Buna, enerji kaynağı oluşturmak lazım. 2030 senaryolarına göre, Türkiye'nin büyümesi yüzde 4, 1 büyüme olması gerekiyor. Elektrik tüketimi ise yıllık yüzde 6-7 olmak zorunda." diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)