BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkOmikron’dan en büyük darbeyi büyük bankalar alacak----

Omikron’dan en büyük darbeyi büyük bankalar alacak

Omikron’dan en büyük darbeyi büyük bankalar alacak
02 Aralık 2021 - 15:03 www.finansgundem.com

Bankalar Omikron varyantının ortaya çıkardığı risklerle karşılaşırken, ölçek sorun haline gelebilir. Büyük bilançolar bankaların, korona virüsle ilişkili volatilite dönemlerinde esnekliğini düşürebilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Banka hisseleri pandemi dönemini dirençle atlattı. Ancak korona virüsün Omikron varyantı konusundaki belirsizlikler, düzenlemelere ilişkin tablonun da değiştiği bir döneme denk gelirken bu direnç yeni bir sınavla karşı karşıya kalacak. Büyük kredi kurumları, geçtiğimiz hafta piyasaların Omikron varyantına verdiği yoğun tepkiden en büyük darbeyi alan hisseler arasında yer aldı. S&P 500 endeksinde yer alan bankalar cuma günü yaklaşık %4 düşüş gösterdi ve düşüşler endeksin genelindeki düşüşlerden daha büyük oldu.

Geçtiğimiz yıl banka hisselerini pandemi ve karantinalarla birlikte zora sokan gelişmelerden biri de, hisse geri alımlarının durması, faiz oranlarının düşmesi ve kayıp kredi endişelerinin yükselmesi oldu. Wall Street Journal’ın haberine göre bugün faiz oranları tarihin en düşük seviyelerinde seyretmeye devam etse de, kredi kayıplarının yönetiminde başarı sağlandı ve hisse geri alımları yeniden başladı. Büyük bankaların hisseleri bu yıl %30’un üzerinde yükseliş gösterdi.

Bu nedenle yatırımcılar son dönemde banka hisselerinde görülen zayıflığı bir alım fırsatı olarak değerlendirebilir. Ancak göz önünde bulundurulması gereken başka faktörler de var. Bankaların sermaye yükümlülüklerini etkileyen, ölçek en önemli unsurlardan bir tanesi. Bankanın büyüklüğü, hisse geri alımları ya da daha yüksek temettüler için ne kadar nakit bulunduğunu belirliyor. Bankalar halen bol miktarda hükümet tahviline ve mevduat hesaplarından gelen nakde sahip.

Bu da bankaların bilançolarının ve dolayısıyla sermaye yükümlülüklerinin artmasına neden oluyor. Bu yüzden yeni bir korona virüs krizinin sonucunda oluşacak kredi kaybı riskleri için kenara para ayırma esnekliğine artık sahip değiller. Aynı zamanda finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) ABD Başkanı Joe Biden yönetimi altında nasıl şekilleneceği de belirsizlik taşıyor. Belirsizlik özellikle bankaların denetiminde ortaya çıkıyor ve bankalara daha fazla esneklik tanıyacak hamleleri etkiliyor.

En büyük bankaların bazıları aynı zamanda küresel olarak önem taşıyan bankalar için getirilen ekstra sermaye yükümlülüklerinde bir düzenleme yapılmasını istiyor. Bankaların ölçeğini temel alarak, bu yükümlülükler pandemi süresinde yükseliş trendi izledi. Credit Suisse analistlerinin tahminlerine göre Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan ve Wells Fargo gibi bankaların, üçüncü çeyrekte sahip olduğu varlık seviyesine göre daha yüksek sermaye tamponlarına ihtiyacı olabileceği düşünülüyor.

Ancak aynı zamanda bu önlemler bankaların daha da büyümesine neden olan ekonomik koşullara göre de düzenlenebilir. Tüm bunlar bankaların genel sağlığına ya da istikrarına karşı bir tehdit oluşturmasa da, hisse fiyatlarını etkiliyor. Yatırımcılar şimdi sermaye yükümlülüklerine odaklanmış durumda. Aynı zamanda zaman içerisinde yüksek getirili varlıkların eklenme kapasitesini de izliyor. Goldman Sachs analistleri kasım ayında, ABD’nin en büyük yedi bankasının piyasa değerlerinin yaklaşık %8’i seviyesinde sermaye fazlası olduğunu açıkladı.

Mevcut sermaye dönüşü planları ise önümüzdeki üç yıl içinde bu toplamı azaltabilir. Banka bilançolarını destekleyecek bazı potansiyel gelişmeler de var. Ekonomik belirsizlik, bireyler ve şirketler için kredi alımını artırabilir. Piyasa volatilitesi de varlık yönetimi ve yatırım birimleri için büyük bir gelir kaynağı haline gelebilir. Uzun vadede ise yükselen Faiz oranları çok daha güçlü bilançolar sağlayacak. Ancak korona virüs pandemisinin devam etmesi nedeniyle, yatırımcılar için belirsizlik sürecek.

Yabancı haftalar sonra hisse sattı

 

Türkiye'nin dibine kadar geldi! Omikron paniği büyüyor

 

AB Komisyonu kartel oluşturdukları iddiası ile 5 bankaya ceza kesti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)