BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemOdalar, borsalar baş kaldırdı!----

Odalar, borsalar baş kaldırdı!

Odalar, borsalar baş kaldırdı!
24 Eylül 2013 - 10:32 www.finansgundem.com

Türkiye'nin önde gelen sanayi kentlerinden birinde 'sanayi odası' kurulması talebine, ildeki tüm sanayi ve ticaret odaları tepki gösterdi...

Son yıllarda büyük sanayi yatırımları çekerek, Türkiye’nin önde gelen sanayi kentlerinden birine dönüşen Manisa’da, ağırlıklı olarak Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde yoğunlaşan büyük sanayi kuruluşlarının kentte müstakil bir sanayi odası kurulması yönündeki talebi, kentteki  sanayi ve ticaret odaları yöneticileri tarafından tepkiyle karşılanıyor.
Geçtiğimiz günlerde Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz’ın başkanlığında gerçekleşen  toplantıda  bir araya gelen, Manisa merkez ve ilçelerindeki tüm oda ve borsaların yönetim kurulu başkanları, Manisa’da müstakil bir sanayi odası kurulmasının kentte bulunan odalar arasında bölünme anlamına geleceğini, bu bölünmeye karşı ilin milletvekillerini göreve çağırmak için ortak bildiri yayınlama kararı aldı.
Manisa OSB Başkanı Sait Türek ise özellikle son 10 yılda büyük yatırımlar çekerek Türkiye’nin önemli bir sanayi bölgesi olan Manisa’da sanayiciye yönelik hizmetlerin ticaret odaları ile bir arada yürütülecek bir operasyon olmaktan çıktığını, sanayi odası kurulmasının kentteki sanayicinin haklı talebi olduğunu vurguladı.
Birlikten güç mü doğacak; külfet mi getirecek?
Manisa merkez ve ilçelerinde yer alan odalar ve borsaların birlik ve beraberlik içinde yer alması gerektiğini vurgulayan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, "Çinlilerin bir sözü var; 'İki kişide birer yumurta olsa ve bu yumurtaları birbirlerine verseler her ikisinin de iki yumurtası olur'. İki kişi de birer bilgi olsa ve bu bilgileri birbirleri paylaşsalar her ikisinde de ikişer bilgi olur. Biz de Manisa oda ve borsaları olarak önceki dönemlerde olduğu gibi bundan  sonra da bilgilerimizi paylaşacağız, güçlerimizi birleştireceğiz” dedi.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun ise bazı sanayicilerin kentte sanayi odası kurma çalışmaları bulunduğunu belirterek, "Öncelikle böyle bir durumun Manisa’ya neler kazandıracağı, neler kaybettireceğini değerlendirmek lazım. Gördes’te, Demirci’de, Soma’da, Akhisar’da, Turgutlu’da, Alaşehir’de bulunan bir sanayicimiz şu anda odalar aracılığıyla işlemlerini kısa bir sürede, kolaylıkla gerçekleştiriyor. Manisa’da sanayi odası kurulması halinde en ufak bir işlem için sanayicimiz ilçesinden Manisa’ya gelmek zorunda kalacak. Sanayicimiz ek bir külfetin yanı sıra zaman kaybına da uğramış olacak. Bugün dünyanın her yerinde hizmet mükellefin ayağına götürülürken, sanayicimize bölünmek suretiyle neden böylesine bir zorluk çıkartılmaya çalışılıyor, anlamak çok güç. Başkanımızın bölünmelere karşı her fırsatta vurguladığı gibi; Ayrılıkta azap, birlikte rahmet ve bereket vardır” ifadesini kullandı.
"En basit bir evrak için kalkıp Manisa’ya gidilir"
Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın da Manisa’daki oda ve borsaların her zaman uyum, birlik ve beraberlik için çalıştığını vurgulayarak, “ Sanayi odasının kurulması demek, sanayicinin yeni bir odaya kayıt olması demektir. Biz SGK’ya bile binamız içinde yer verdik ki üyemiz bir evrak için Manisa’ya gitmesin, şimdi en basit bir evrak için buradan kalkıp Manisa’ya gidecek, eğer eksik bir şey varsa tekrar gidip gelecek, bunu nasıl bir mantıkla bağdaştırabiliriz. Bırakın birleştirmeyi mevcut yapıyı parçalamaya yönelik çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.
Türek: Sorunun temelinde temsilde adaletsizlik var
Manisa’da bir sanayi odası kurulmasının bölünme değil, güçlenme anlamına geldiğini savunan Manisa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sait Türek, “ İzmir, Ege Bölgesi Sanayi Odası ile İzmir Ticaret Odası var diye bölünmüş vaziyette mi? Bölünme olarak nitelemek son derece art niyetli ve yanlış bir değerlendirme. Bu bir bölünme değil, bir güçlenmedir. Düne kadar sanayisi yeterince gelişmemiş bir bölge olan Manisa, özellikle son 10 yılda yaptığı atılımlarla artık ciddi bir sanayi bölgesi haline gelmiş durumda. Ciddi bir sanayi bölgesi olunca sanayici yoğunluğu da arttığı için, artık bu şekilde, böyle ticaret odaları ile bir arada yürütülecek bir operasyon değil bu” diye konuştu.
Türek, sorunun ortaya çıkışının temelinde temsildeki adaletsizlik olduğuna işaret ederek, "Manisa’daki  sanayi ve ticaret odaları mevcut yapılarına bir baksınlar. Sanayicilerin ne oranda temsil edildiği ile ilgili kendi iç yapılarına baksınlar, bu taleplerin haklılık ya da haksızlık boyutunu ondan sonra tartışalım. Mevcut ticaret odalarında 3 bin üye var, 100’ü sanayici, 2 bin 900’ü esnaf ve tüccar. Bir sefer menfaat çakışması var, temsilde adaletsizlik var. Manisa’daki mevcut odaların hiçbirinin başkanı sanayici değil. Dolayısıyla sanayicinin hak araması rahatsız ediyor onları. Bunun bu bölünmeymiş, parçalanmaymış imajıyla ajitasyon yapıp, milletvekillerini göreve çağırmak sığ düşünceler. Bunlar eski oyunlar. Bunları kaale almıyoruz. Toplum böyle bir talepte bulunuyorsa milletvekillerine düşen bu talebine uygun hareket etmektir, engel çıkarmak değil” şeklinde konuştu. Türek, Manisa’da sanayi odası kurulması için anket çalışması yapıldığını sözlerine ekledi.
(Sedat Alp/Dünya)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)