BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaNot artışı siyasi değil, ekonomik!----

Not artışı siyasi değil, ekonomik!

Not artışı siyasi değil, ekonomik!
29 Mart 2013 - 07:40 www.finansgundem.com

S&P Türkiye analisti Eileen X. Zhang, not artışında siyasi faktörlerin değil, ekonomik göstergelerin daha fazla etkili olduğunu söyledi

Standard & Poor’s Türkiye analisti Eileen X. Zhang, Türkiye’nin not artışında siyasi faktörlerin değil iç ve dış göstergelerin etkisi olduğunu söyledi. Zhang, kararın siyasi faktörlerle ilgisini, “Aslında değerlendirmemizi genel olarak Türkiye’deki tartışmalara bakarak gerçekleştirmedik. Aslında uzun vadede bakıldığında, bu siyasi gelişmeler ihracat ve ithalatı etkileyecektir” dedi.
Zhang, “Not yükseltme dış göstergeler ve geçtiğimiz 12 aydaki iç göstergelerin etkisinde oldu. Cari açıktaki azalma ve ihracatın beklenenden hızlı güçlenmesi ve mali hesaplardaki güçlenme not artışını etkiledi” dedi.
‘Cari açık çok önemli’
Zhang, “Yeni kredi notu artışında en önemli konu cari açık. İyileşme olsa da, Türkiye’ye fon girişi azalıyor. En kilit sebep bu olacak; cari açık ve dış hesaplardaki iyileşme” dedi. Zhang, ayrıca Türkiye’nin önümüzdeki dönemde dış finansman ihtiyacını azaltarak, hızlı büyümesini sürdürüp sürdürmeyeceğinin de yakından gözlemleneceğine dikkat çekti. Notun yatırım yapılabilir seviyeye çıkmasında önümüzdeki dönemdeki seçimlerin etkisinin büyük olacağını da belirten Zhang, “Genellikle seçim zamanlarında ekonomik büyümeye odaklanılırken, bunun sürdürülebilirliğine dikkat edilmez. Bu anlamda biz bu süreci dikkatle izleyeceğiz. Türkiye’nin notunda dışsal kırılganlıkları da yakından izlemeye devam edeceğiz. Şu anda Türkiye’de yukarı yönlü ve aşağı yönlü riskler dengelenmiş durumda” dedi.
İsrail özrünün etkisi
İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi, iki ülke ilişkilerinin olumlu bir ivme kazanmasını ve çözüm sürecini de değerlendiren Zhang, şunları kaydetti: “Her iki gelişme de Türkiye’nin reytingini pozitif olarak etkileyecektir. Tabii hem İsrail, hem de çözüm süreci uzun vadeli konular. Türkiye’nin ekonomik göstergelerinde hemen bir etkisi olmayabilir. Kuzey Irak’la ticaretin artması, bölgeden gelebilecek enerji, örneğin İsrail’den kurulacak doğalgaz boru hatlarının ekonomiye olumlu etkisi olacaktır.”
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)