BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkNakit çekim yasağı KMH'yi artırdı----

Nakit çekim yasağı KMH'yi artırdı

Nakit çekim yasağı KMH'yi artırdı
28 Şubat 2012 - 11:57 www.finansgundem.com

Kredi kartlarındaki yeni düzenlemeden etkilenerek kartından nakit çekemeyenler, çareyi kredili mevduat hesabında (KMH) arıyor

Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un analizine göre, kredi kartlarındaki yeni düzenlemeden etkilenerek kartından nakit çekemeyenler, çareyi kredili mevduat hesabında (KMH) arıyor. 2010 yılında sektör bakiyesi hiç değişmeyen bu kredi türü, yeni düzenlemelerin de etkisiyle 2011 yılında artmaya başladı. Aylık yüzde 5’lik faiz oranı ile en pahalı tüketici kredisi olan kredili mevduat hesaplarından bankaların elde ettiği faiz gelirleri ise, toplam kredilerden elde edilen Faiz gelirlerinin yüzde 5’ini oluşturuyor. Enuygun.com’un Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen analizine göre, 2010 yılı sonu itibariyle bankalardaki kredili mevduat hesabı bakiyesi 2,8 milyar TL iken, 2011 yılı sonu itibariyle 3,7 milyar TL’ye ulaştı. 2010 yılı içerisinde sektörde değişmeyen kredili mevduat bakiyesi, 2011 yılında kademeli olarak artmaya başladı.
Görünen bakiyelerin kullanım miktarını aslında tam olarak yansıtmadığını belirten www.enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “Kısa vadeli bir kredi olan bu tür hesaplarda, kullanılan paranın yatan maaş ya da hesaba başka kanallardan para yatırma ile ortalama 1 ay içerisinde geri ödenmesi beklenir. Sektördeki kredili mevduat hesabı bakiyesi, bu kredinin ne kadar kullanıldığını değil, bankaların hala alacaklı olduğu kredi bakiyesini gösteriyor. Ama bakiyenin artması, hem kullanımın hem de bankalara henüz geri ödeme yapılmamış miktarın arttığını gösteriyor. Her iki durumda da tüketicilerin faiz yükü artmış durumda. Çünkü kredili mevduat hesabının aylık faizi yüzde 5 iken, kredi kartları nakit avans faizi yüzde 2.34. Yeni düzenlemelerle, kredi kartından nakit çekemeyip kredili mevduat hesabına yönelen iki kat fazla faiz ödemek zorunda kalıyor” dedi.
BANKALARIN KREDİ FAİZ GELİRİNİN YÜZDE 5’İ KREDİLİ MEVDUAT HESABINDAN
Enuygun.com, analizinde ayrıca bankaların kredi türleri itibariyle faiz gelirlerini de inceledi. Sektörde, Haziran 2011 itibariyle "tüketici kredisi" bakiyesi 155 milyar TL, "kredili mevduat hesabı" bakiyesi ise sadece 3,1 milyar TL idi. Buna karşılık 2011 yılının ilk yarısında bankaların tüketici kredilerinden sağladığı faiz gelirleri 8,2 milyar TL, kredili mevduat hesaplarından sağladığı faiz gelirleri ise 1,24 milyar TL olarak gerçekleşti. Bankacılık sektörünün toplam kredilerden sağladığı faiz gelirleri ise 26 milyar TL oldu. Bu verilere göre, kredili mevduat hesaplarından sağlanan faiz gelirleri tüketici kredilerinden elde edilen faiz gelirlerinin yüzde 15’ini, toplam kredilerden elde edilen faiz gelirlerinin ise yüzde 5’ini oluşturuyor. Aynı dönemde bankaların kredi kartlarından elde ettiği faiz gelirleri 2,16 milyar TL, taksitli ticari kredilerden elde edilen faiz geliri ise 3 milyar TL olarak gerçekleşti.
Analizine göre, kredili mevduat hesabı kullanımı özellikle İstanbul’da yoğunlaşıyor. İstanbul tek başına sektör bakiyesinin yüzde 30’unu oluştururken, İstanbul’u Ankara ve İzmir izliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)