BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNaci Görür: Olası İstanbul depreminin şiddeti 9'a kadar çıkacak!----

Naci Görür: Olası İstanbul depreminin şiddeti 9'a kadar çıkacak!

Naci Görür: Olası İstanbul depreminin şiddeti 9'a kadar çıkacak!
16 Ağustos 2022 - 11:07 www.finansgundem.com

Marmara'nın altındaki fayın kırıldığı takdirde maksimum 7.6 büyüklüğünde deprem üreteceğini belirten Prof. Dr. Naci Görür, "Bu deprem olduğu takdirde İstanbul'un Marmara kıyılarına yakın olan yerleri en az 9 şiddetinde, depreme maruz kalır" dedi.


Bilim Akademisi Kurucu üyesi yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ağustos 1999 depremini değerlendirdi. 1999 depreminin daha dikkatli olmamız gerektiğini öğrettiğini söyleyen Görür, olası Marmara depremi için zamanın azaldığını söyledi.

İstanbul'da beklenen olası deprem hakkında konuşan Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüğünde bir depremin olacağını ve en çok Avrupa yakasının kıyı kesimlerinin etkileneceğini söyledi. Görür, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan araştırma sonucunda 50 bin binanın tahribat göreceğini açıkladı. Acilen depreme karşı hazırlıklı olunması konusunda uyarıda bulundu.

"BU DEPREM OLDUĞU TAKDİRDE İSTANBUL'UN MARMARA KIYILARINA YAKIN OLAN YERLERİ EN AZ 9 ŞİDDETİNDE DEPREME MARUZ KALIR"

Prof. Dr. Naci Görür, "1999 depremleri gerçekten yer bilimleri açısından enteresan. 1999 depremlerinin geleceği önceden söylenilmişti. 1967 Adapazarı depreminden sonra bilim insanları yaptıkları araştırmalarda Kocaeli mıntıkasında 7'den büyük bir deprem olma olasılığının fazlalaştığını söylediler. Elbette bir şey yapılmadı. 1999 depremi, 1997 senesinde uyarıldı. Bir gecede 20 binden fazla insan öldü. İstanbul'da yaptığımız uyarı hala devam ediyor, uyardığımız deprem hala gelmedi. Marmara'da beklenen depremin 1999 yılından itibaren her an olmak kaydıyla 30 sene içerisinde olma olasılığını yüzde 64 olduğu bilimsel olarak açıklandı. 1999'dan bu yana 23 sene geçti, yüzde 64 olasılık 2029'a kadar olduğuna göre biz işin son evresine geldik. Yaptığımız çalışmalarda Marmara'nın altındaki Kuzey Anadolu'nun bir bölümü olan fay hattının kırıldığı takdirde minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüğünde deprem üretir. Bu bayağı büyük bir deprem demektir. Bu deprem olduğu takdirde İstanbul'un Marmara kıyılarına yakın olan yerleri en az 9 şiddetinde, kıyılardan uzaklaştıkça da 8 şiddetinde depreme maruz kalır" dedi.

"ÖZELLİKLE AVRUPA YAKASI ASYA'YA GÖRE ZEMİNİNİ GÖZE ALIRSAK DAHA FAZLA HASAR GÖRÜR"

Prof. Dr. Görür, beklenen deprem öncesinde acil olarak müdahale edilmesi gereken yerlerin özellikle Avrupa yakasında bulunan kıyı ilçeler olduğunu belirtti. Özellikle Büyükçekmece ve Küçükçekmece bölgesine dikkat çeken Prof. Dr. Görür, "Özellikle Avrupa yakası Asya'ya göre, zemini göz önüne alırsak daha fazla hasar görür. Avrupa yakasında Haliç'ten Marmara kıyılarından Silivri'ye kadar, Avcılar, Zeytinburnu, Tarihi Yarımada'da dahil, Büyükçekmece, Küçükçekmece önemli hasar alır. Anadolu yakası göreceli olarak zemin açısından biraz daha sağlam. Türk hükümetinin alel acele, eğer İstanbul'u konuşuyorsak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak, halkı da işin içine alarak gerekli finans kaynaklarını oluşturarak, başka hiçbir ciddi projeye para sarf etmeyerek, sadece İstanbul'un hızla depreme hazırlanması lazım, aksi halde çok üzüleceğiz" diye konuştu.

"320 BİN İNSAN İÇİN ÖLÜM RİSKİ"

Prof. Dr. Görür, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tahribat görecek binaların sayısı ile ilgili yapılan araştırmaya ilişkin, "Minimum 7.2 büyüklüğünde bir deprem olursa, can hasarı da büyük olabilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı araştırmalarda, İstanbul'da çok büyük tahribat görecek bina sayısının 50 bin civarında olduğunu söylediler. Bu çok ağır hasar demektir. 50 bin binadan vazgeçelim, 10 bin binada sadece ölümlü vakanın olduğunu düşünelim. Geriye kalan 40 bin binada hiç insanın ölmediğini düşünelim. 10 bin bina için her binayı 4 katlı düşünelim, 40 bin kat eder. Her kata 2 daire koyarsak 80 bin daire yapar. Her daire 4 kişi koyarsak 320 bin insan doğrudan doğruya ölümle burun buruna demektir. Bu kadar minimize ettiğimiz halde durum bu. Dolayısıyla olabilecek can kaybını siz hesaplayın. Bu işin şakası yok" dedi.

'İstanbul depremi beklediğimiz büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız'

 

Depremin izleri, deniz altında ilk günkü gibi duruyor

 

Türkiye'de 9,2 milyon konutun deprem sigortası yok

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İŞTE BEKA MESELEMİZ.17 Ağustos 2022 10:17

    OLMASI KESİN BEKLENEN MARMARA DEPREMİ İLE ÜLKE ÇOK BÜYÜK BİR TRAVMAYA UĞRAYACAK MİLYONLARCA İNSAN ÖLECEK BİR O KADAR DA YARALI, DURUM ÇOK CİDDİ BİRAN EVVEL ALINACAK ÖNLEMLER ALINMALI PARTİLER OY KAPMA YARIŞINI BRAKSINLAR BU KONUYUDÜŞÜNSÜNLER.HİÇBİRİNİN DEPREMLE İLGİLİ TEK KELİME ETTİKLERİNİ DUYMUYOR VE HİÇBİR TEDBİR DE ALINMIYOR.hALK KORKUNÇ DUYARSIZ VE İLGİSİZ SONUMUZ TAM BİR FELAKET OLACAK.bİRAN EVVEL ÜLKENİN 1.SIRADAKİ SORUNUN SEÇİMLER DEĞİL ÜLKENİN BEKA MESELESİİNİN DEREM OLDUĞUNU ANLAMALARI GEREKİR.

  • Jeol. Müh. Behzat G.16 Ağustos 2022 18:08

    Depremlerin önceden tespiti ve zarar azaltılması faydalı olabilir. Jeoloji Mühendisi olarak, başta 17/08/1999 y mg:7.4'lük Kocaeli depremi ve halen depremleri önceden tespitini yapabilmeyi sürdürmekteyim. Prof. N. Görür beni bilmektedir. (Jeoloji Müh. Behzat GÖNÜL / Kocaeli).

  • Deprem Gerçeği16 Ağustos 2022 12:06

    Deprem şu an için önemsenen bir şey değil çünkü tekrar tekrar yaşamamız gereken bir gerçek. Naci Hoca 50.000 binadan bahsediyor. 50.000 bina içerisinde en az 20 kişi olsa bu 1 milyon kişi yapar. 50.000 bina sokaklara dağılmış vaziyette olsa o bölgeye ulaşım çok zor olur. 50.000 binayı geçtim temiz su hatları ve atık su hatları zarar görürse ne olacağını düşünmek dahi istemiyorum. Maalesef ama maalesef keşke deprem yerine İstanbul'a atom bombası atılsa daha iyi olurdu diyebileceğimiz bir durumla karşı karşıyayız.

  • Saime cufa16 Ağustos 2022 11:47

    . Türk hükümetinin alel acele, eğer İstanbul'u konuşuyorsak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak, halkı da işin içine alarak gerekli finans kaynaklarını oluşturarak, başka hiçbir ciddi projeye para sarf etmeyerek, sadece İstanbul'un hızla depreme hazırlanması lazım, aksi halde çok üzüleceğiz TOKAT GIBI AMA