BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinMüzik dinlerken hissedilen duyguların haritası çıkarıldı----

Müzik dinlerken hissedilen duyguların haritası çıkarıldı

Müzik dinlerken hissedilen duyguların haritası çıkarıldı
11 Haziran 2021 - 15:40 www.finansgundem.com

UC Berkeley'deki bilim insanları, dinleyicilerde hangi sonik niteliklerin hangi duyguları ve müziğin kaç çeşit duyguyu tetikleyebileceğini araştırmak için kültürler arası bir araştırma projesi yürüttüler ve bir dinleme haritası ortaya çıkardılar.

Psikoloji profesörü Dacher Keltner ve sinirbilim doktora öğrencisi Alan Cowen’ın da aralarında bulunduğu çalışma grubu, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’de 2500’den fazla insana rock, folk, caz, klasik, bando, deneysel ve heavy metal gibi türlerden şarkılara duygusal tepkileri hakkında anket yaptı.

Berkley News’den Yasmin Anwar bulguları şöyle özetledi: “Kültürler arasındaki öznel müzik deneyimi, en az 13 kapsayıcı duygu içinde haritalanabilir: Eğlence, neşe, erotizm, güzellik, rahatlama, hüzün, hayalperestlik, zafer, kaygı, ürkeklik, sıkıntı, meydan okuma ve gaza gelme hissi.”

Araştırmaya göre pek çok dinleyici Vivaldi’nin ‘Dört Mevsim’inin enerjik hissettirdiğini, The Clash’in ‘Rock the Casbah’ının onları ayağa kaldırdığını, Al Green’in Let's Stay Together’ının şehvet uyandırdığını söyledi.

Ayrıca Çin klasik müziğnin, Çinli ve Çinli olmayan dinleyicilerde aynı temel duyguları uyandırması da dikkat çekti. Müziğin, diğer sanat dallarında olduğu gibi öznel yorumlanabilmesi söz konusu olsa da araştırma, dinleyicilerin duygularına ait ortak bir harita çıkarılabileceğini ortaya çıkarmış oldu.

Berkley’nin internet sitesinde yer alan duygu haritasında hangi duyguları hangi şarkıların tetiklediğini dinlemek de mümkün.

Bank of America’dan ESG için Avrupalı yıldızları topladı

 

Almanya'dan seyahat listesi güncellemesi

 

Dünya genelinde ne kadar korona virüs aşısı yapıldı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)