BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMüdahale sonrası kurlarda düşüş sınırlı----

Müdahale sonrası kurlarda düşüş sınırlı

Müdahale sonrası kurlarda düşüş sınırlı
13 Aralık 2021 - 14:24 www.finansgundem.com

Yükseliş eğilimine devam eden dolar/TL yeni haftaya 14.60 seviyelerini test ederek başladı. Merkez Bankası'nın doğrudan satım yönünde müdahalesi sonrası kur 14,10 seviyelerine kadar çekilse de, aşağı yönlü hareketler sınırlı kalıyor.


Faiz kararlarının verileceği kritik haftaya Türk lirası devam eden değer kaybıyla başladı. Dolar/TL yüzde 4'nin üzerinde yükselişle 14,50 lirayı aştı. Günün ilk diliminde dolar/TL 14.60 seviyelerine kadar çıktı. Euro/TL 16.48 lirayı gördü. Gram altın ise 830 lirayı aşarak rekor kırdı.

Merkez Bankası önceki haftalarda dolar/TL 14 liraya yakınsayınca döviz satım müdahalelerine başlamıştı. TCMB bugün de 14,60 seviyelerine çıkan kur sonrası doğrudan satım yönünde müdahalede bulundu. Kur müdahale sonrası sınırlı 14,10 seviyelerine kadar çekildi, ancak aşağı yönlü hareketler sınırlı kalıyor

TL’de sert değer kaybı sürerken bu hafta TCMB dahil 20 merkez bankasının yılın toplantısını gerçekleştirecek. TCMB’nin 100 baz puan indirim yapması bekleniyor.
Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dolarizasyon, zayıf Türk lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022’nin ilk çeyreğinin sonlarına doğru politika faizini yüzde 25’e çıkarmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda piyasa koşullarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı 2022’nin ilk çeyreğinde 1000 baz puanlık faiz artırımı yapmaya zorlayacağını belirtti.

Aralık ayındaki toplantıda TCMB’nin 100 baz puanlık bir indirim yapmasını bekleyen Deutsche Bank, sonraki üç para politikası toplantısında ise agresif bir faiz indirimi beklemediklerini söyledi.
Acil bir Faiz artırımı kararı alınmasının şu anki durumda zor olacağını belirten kurum, TCMB’nin dolarizasyon, zayıf Türk lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022’nin ilk çeyreğinde politika faizini yüzde 25’e çıkarmak zorunda kalabileceğini ifade etti.

Enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 25 olacağını öngören Deutsche Bank ekonomistleri, 2022’nin ilk yarısında ise enflasyonun yüzde 30’a kadar tırmanacağını düşünüyor. Deutsche Bank, kur geçirgenliğinin etkisinin enflasyona yansıyacağını ve asgari ücretteki artışla beraber Mayıs 2022’de enflasyonun yüzde 35 civarına ulaşabileceğini de dile getirdi.

Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 10,1 büyümesini beklediklerini belirten banka, Türk lirasındaki oynaklığın tüketiciler ve iş çevresi için belirsizliği artıracağını, bunun da ekonomik aktiviteyi yavaşlatacağını söyledi. Deutsche Bank 2022 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyümesini bekliyor.

Merkez'den dövize bir müdahale daha

 

Merkez Bankası eski başkan yardımcısından enflasyon tahmini

 

Kurlar fırladı, gözler Merkez Bankası’na çevrildi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Realist13 Aralık 2021 14:33

    Faizleri arttırmadıgın sürece mümkün değil ne ekonomi düzelir ne döviz geri çekilir ne piyasalar huzura kavuşur nede güven sağlanır nede alınmış alınacak kararların bir geçerliliği olmaz hiç bunlara akıl dışı uygulamalara gerek varmıydı