BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKurlar fırladı, gözler Merkez Bankası’na çevrildi----

Kurlar fırladı, gözler Merkez Bankası’na çevrildi

Kurlar fırladı, gözler Merkez Bankası’na çevrildi
13 Aralık 2021 - 09:55 www.finansgundem.com

Türk Lirası haftaya sert düşüşle başladı. 9 lira seviyesinden tırmanışa geçen dolar 14.50’ye Euro ise 16.50’ye kadar yükseldi.

Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklayacağı haftanı ilk işlem gününde Türk Lirası yaklaşık yüzde 3 oranında değer kaybetti. Dolar 14.50 lirayla euro isea 16.50 lira ile yeni tarihi zirvesine ulaştı. Gram altın ise 830 lirayı aşarak rekor kırdı. Merkez Bankası önceki haftalarda dolar/TL 14 liraya yakın sayınca döviz satım müdahalelerine başlamıştı. 3 müdahale de yükselişi frenleyememişti.

TL’de sert değer kaybı sürerken bu hafta TCMB dahil 20 merkez bankasının yılın toplantısını gerçekleştirecek. TCMB’nin 100 baz puan indirim yapması bekleniyor.
Bu arada,Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dolarizasyon, zayıf Türk lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022’nin ilk çeyreğinin sonlarına doğru politika faizini yüzde 25’e çıkarmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda piyasa koşullarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı 2022’nin ilk çeyreğinde 1000 baz puanlık faiz artırımı yapmaya zorlayacağını belirtti.
Aralık ayındaki toplantıda TCMB’nin 100 baz puanlık bir indirim yapmasını bekleyen Deutsche Bank, sonraki üç para politikası toplantısında ise agresif bir Faiz indirimi beklemediklerini söyledi.

Acil bir faiz artırımı kararı alınmasının şu anki durumda zor olacağını belirten kurum, TCMB’nin dolarizasyon, zayıf Türk lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022’nin ilk çeyreğinde politika faizini yüzde 25’e çıkarmak zorunda kalabileceğini ifade etti.

Enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 25 olacağını öngören Deutsche Bank ekonomistleri, 2022’nin ilk yarısında ise enflasyonun yüzde 30’a kadar tırmanacağını düşünüyor. Deutsche Bank, kur geçirgenliğinin etkisinin enflasyona yansıyacağını ve asgari ücretteki artışla beraber Mayıs 2022’de enflasyonun yüzde 35 civarına ulaşabileceğini de dile getirdi.

Cari denge 3,16 milyar dolar fazla verdi

 

Ciro endeksleri yüzde 47,5 yükseldi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şerafettin13 Aralık 2021 10:04

    Faizi yükseltmedigin müddetçe mümkün değil durması yine faiz indirecekler akıl dışı saçma sapan aldıkları kararlarla en ufak faydası olmayan zarardan başka merkez bile ne yapacağını bilmiyor tek yapacağı faizleri arttırmak olduğunu bildiği halde