BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMorgan Stanley'e göre hayal kırıklığı!----

Morgan Stanley'e göre hayal kırıklığı!

Morgan Stanley'e göre hayal kırıklığı!
21 Ocak 2014 - 16:38 www.finansgundem.com

Morgan Stanley, Merkez Bankası'nın faizi değiştirmemesi sonucunda güven konusunda boşluk oluştuğunu söyledi

Morgan Stanley tarafından yayınlanan raporda Türkiye'de Merkez Bankası'nın bugün sona eren "Para Politikası Kurulu" toplantısında alınan kararlar değerlendirildi.

Morgan Stanley "Faiz oranları değişmedi mi ya da gizli bir sıkılaşma mı var?" sorusu ile başladığı raporunda "Açıkcası standart ya da standart dışı açılardan da başka faiz oranlarında bir değişim yok. Gecelik faiz oranı koridoru (%3.50 - 7.75) haftalık repo faizi (%4.50) ve geç likidite faizi (%10.25) gibi oranların hepsi korundu. Ki bu gecelik Faiz oranları koridorunda 50 baz puanlık indirim beklentimize ters bir gelişme oldu. Toplantıdan çıkan sonuç; güven konusundaki boşluk genişlerken, enflasyon yükselir, TL değer kaybederken ve politika uygulamalarının etkinliği konusunda yatırımcıların şüpheleri artarken, bu karar bir hayal kırılığı yarattı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada fonlama faizlerinin yüzde 9 civarına ya da seviyesine artırılabileceği ifade edildi. Endişe verici bir hal almakta olan enflasyon görünümü ve beklentileri dikkate alınacak olursa banka bunu bir sıkılaştırma olarak görebilir. Kurul sıkılaştırma günlerinden marjinal fonlama faizini yüzde 7.5 yerine yüzde 9 olarak uygulayacak ve para piyasalarında faiz oranlarının yüzde 9 civarında kalmasını sağlamaya çalışacak.

Burdan çıkacak sonuç ne olabilir? İlk olarak TCMB'nin istisnai günlerde yüzde 9 faiz belirlemesine yönelik bir kafa karışıklığı var. İkinci olarak önümüzeki dönemde kaç tane istisnai gün olacağına yönelik belirsizlik var. Bu istisnai günler konusunda bir ayda kaç adet istisnai gün olacağına yönelik bir sınırlama olmalı.

Üçüncü olarak Merkez Bankası TCMB para piyasasında faizlerin yüzde 9 cibarında kalmasını sağlayabilecek mi? sorusu var.

Bizim düşüncemiz geç likidite penceresi (%10.25) buna yönelik bir araç olabilir. Yüzde 10.25 ya da yüzde 9 döviz piyasalarını sakinleştirme konusunda yeterli olabilir ancak bütün belirsizlikler ve riskler ele alınırsa bu "gizli" sıkılaştırmanın gerekli rahatlamayı sağlamasını zor buluyoruz.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)