BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMoody's Türkiye'ye sürpriz yapar mı?----

Moody's Türkiye'ye sürpriz yapar mı?

Moody's Türkiye'ye sürpriz yapar mı?
04 Aralık 2015 - 13:57 www.finansgundem.com

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's bu akşam Türkiye için not kararını açıklayacak

Moody’s derecelendirme kuruluşu, uluslararası finans piyasalarındaki en büyük derecelendirme kuruluşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Dünyanın en eski derecelendirme kuruluşu olarak Moody’s Investors Service, kredi notları, araştırmalar ve risk analizlerinin önde gelen sağlayıcılarındandır. Dünya çapındaki etkinliği sebebiyle uluslararası faaliyet gösteren firmaların gerek kredi değerliliklerinin belirlenmesi gerekse firma değerinin tespiti konusunda özellikle tercih edilen bir derecelendirme kuruluşudur.

Türkiye gibi uluslararası kabul gören kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir seviyede olmayan ülkelere fonların girişi engellenmektedir. Bu ülkeler yatırım yapılabilir notu aldıklarında söz konusu fonlar çözülecek ve ülkeye düşük maliyetli önemli bir kaynak sağlanmış olacaktır. Bu nedenle kredi derecelendirmenin notu hem borçlanma maliyetlerini hem de yabancı fonların ülkeye girişini etkilemektedir.

Derecelendirme kuruluşu olan Mood’y’s 4 Aralık’ta bu yılki son değerlendirmesini yapacak. Kuruluş en son 11 Nisan 2014 tarihinde Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyenin en altındaki Baa3 kredi notunu teyit ederken, görünümü durağandan negatife çevirmişti. 7 Ağustos tarihinde not güncellemesi yapmayan Moody’s, görünümü negatife çevirirken gerekçe olarak yabancı ve yerli yatırımcının güvenini olumsuz etkileyen artan politik belirsizlikleri ve Türkiye’nin dış finansman pozisyonlarındaki baskıyı göstermişti.

Politik risklerin 1 Kasım seçimleri sonrasında dağılması ve yeni hükümetin ekonomik reformlara odaklanacak olması ile notumuzun korunması beklenmektedir. Yüksek enflasyon, kırılgan TL varlıkları ve büyük çaplı sermaye çıkışlarına ek olarak artan jeopolitik riskler ile güvenlik endişeleri olumsuz faktörler olarak ön plana çıkmaktadır. Buradaki kritik konu kuruluşun uzun bir süredir ülkenin görünümünü negatif seviyede izlemeye alması. Bu bağlamda hükümetin kurulması ile dağılan politik risklerin ekonomide toparlanmaların görülebilmesi adına yeni hükümete zaman tanınması ile not ve görünümde değişiklik beklenmezken, kurumun 2016 yılındaki takvimi de yakından izlenecektir.

Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının raporları ile geleceğe yönelik tahminlerinin uyuşup uyuşmadığı sıkı bir şekilde izlenmeli, gerektiğinde firmalara yaptırım uygulanabilmeli, hızlı bir şekilde geri bildirim yapılmalıdır. Aynı zamanda bu kuruluşların yazdıkları ülke raporları geçmişe dönük olarak incelenmeli ve bu raporlardaki öngörülerin doğru çıkıp çıkmadığı tespit edilerek bu kuruluşlara izah edilmelidir. Böylelikle ülke derecelendirmelerinde daha hassas davranmaları sağlanabilir. Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda ülkede firmaların güçlenmesi ve uluslararası piyasada daha çok pazar payına sahip olması, gerek ihracat gerekse büyüme oranları açısından oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Söz konusu firmaların uluslararası piyasalarda pay alabilmesi ile kredi derecelendirme arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu ilişkinin ulusal firmaların lehine olması hem pazar paylarını artırmalarına hem de ülkeye daha fazla yatırımcı gelmesine olanak sağlayacaktır.

Emre Özgüven - Destek Menkul
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)