BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMoody's kararına piyasanın ilk etkisi----

Moody's kararına piyasanın ilk etkisi

Moody's kararına piyasanın ilk etkisi
11 Nisan 2014 - 14:42 www.finansgundem.com

Kredi Derecelendirme Kurumu Moody's'in görünümü negatife çekmesi ile TL 3 haftanın en zayıf seviyesine geldi

Bugün sabaha karşı Sıfırcı Hoca olarak bilinen Moody's'ten Türkiye'ye kötü bir haber geldi. Moody's  Türkiye'nin görünümünü negatife çekerken notunda değişikliğe gitmedi.  Moody's gerekçe olarak, ülkede artan belirsizliğe, likiditedeki azalamaya dikkat çekti.

Türk Lirası, Moody's'in Türkiye'nin Baa3 olan kredi notunun görünümünü durağandan negatife çevirmesinin ardından 3 haftanın en sert düşüşüne işaret etti.

Türkiye'nin kredi notu, en düşük yatırım notu olan Baa3 olarak teyit edildi. Türkiye, Hindistan ve İrlanda ile aynı kredi notuna sahip.

Türkiye'nin yatırım notu statüsünü kaybedebileceği düşüncesi, Ocak'ta rekor düşüğe gerileyerek TCMB'yi faizi iki katının üzerine çıkarmasına neden olan TL'deki sıçramayı durdurabilir ve Türkiye'nin tahvillerinin talebini soğutabilir. Merkez bankasının verilerine göre 4 Nisan'da sonlanan haftada Türkiye'ye 1.3 milyar dolar ile 25 Ekim'den bu yana en yüksek düzeyde yabancı sermaye girişi oldu.

Moody's'in açıklamasının şaşırtıcı olmadığını söyleyen Macquarie Bank Ltd.'ın sbit getirili varlık ve döviz strateji müdürü Nizam Idris, "Tüm indirimler sermaye akışları üzerinde olumsuz etkiye neden olur ancak genel tablo, Türkiye'nin de dahil olduğu yüksek getirili para birimleri için hâlâ pozitif. Yükselen faizler enflasyon ve para biriminde istikrar sağladı" dedi.

TL, 6:13 itibarıyla dolar karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 2.1160 düzeyine gerilemiş bulunsa da, TL hâlen merkez bankasının gecelik faizleri yüzde 4.5'ten yüzde 10'a yükselttiği 28 Ocak'taki düzeyinin yüzde 6.4 üzerinde seyrediyor.

10 yıllık tahvil faizleri bu yıl 38 baz puan düşerek yüzde 9.77'ye geriledi.

Standard Chartered Plc'nin döviz araştırma müdürü Callum Henderson, Türkiye'nin not görünümündeki indirimin TL üzerindeki olumsuz etkisinin "kısa süreli" olduğunu söyleyerek, "ABD'de faizlerin ve volatilitenin düşük olmasından ötürü getiri arayışında bir ortamda olmaya devam ediyoruz" dedi ve Dolar/TL'de yıl sonuna kadar 2.10 seviyesini öngördü.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 199411 Nisan 2014 08:58

    Bu Moody's 1994 krizini tetiklemişti. Ama artık o kadar etkisi olmaz. Haftaya kaldığı yerden devam eder borsa.