BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinMobil oyunlarda müstehcen reklam tehlikesi----

Mobil oyunlarda müstehcen reklam tehlikesi

Mobil oyunlarda müstehcen reklam tehlikesi
29 Ağustos 2022 - 18:00 www.finansgundem.com

Oyun sektöründe düşen kullanıcı talebi oyun şirketlerinin ahlak dışı yöntemlere başvurmasına sebep oldu. Özellikle çocuk yaşta kullanıcıların erişebildiği müstehcen içerikli reklamlar dünya çapında düzenleyici kurumları harekete geçiriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Oyun sektöründeki yaşanan talep daralmasının ardından giderek artan sayıda oyun şirketi gerçeklerle uyuşmayan ve müstehcen içerik barındıran reklamlarla yeni kullanıcıları avlamaya çalışıyor.

Financial Times’ın haberine göre, İngiltere’nin reklam düzenleme kurulu cinsiyetçi ve rıza dışı cinsel ilişki görüntüleri sergileyen ve genellikle savunmasız yetişkinleri ve çocukları hedef alan oyun reklamlarındaki yeni eğilime işaret etti.

İngiltere Reklam Standartları Kurumu (ASA)Düzenleme Politikaları Kıdemli Yöneticisi James Craig konuyla ilgili açıklamasında “Bu bizim için incelenmesi gereken daha yeni bir konudur. Bu konuda yapılacak herhangi bir şikayeti çok ciddiye alıyoruz. Zira şimdiye kadar gördüğümüz büyük sorunlar var” ifadelerine yer verdi.

ASA bu ay ünlü mobil oyun Angry Bird 2 içerisinde gösterilen Infinity 8 Ball reklamını yasakladı. Yasaklanan reklamda animasyon bir kadının göğüslerini açığa çıkaran kot bir gömlekle bilardo oynadığı görülüyordu. Angry Birds 2'nin yaratıcısı Rovio, reklamın politikalarını ihlal ettiğini ve oyunda yanlışlıkla göründüğünü söyledi. Infinity 8 Ball oyununun geliştiricileri Playorcas, ASA veya Financial Times'a yanıt vermedi.

Son zamanlarda yasaklanan diğer reklamlar arasında, kullanıcıları rızası olmadan karakterleri "tokatlamaya" veya "soyunmaya" teşvik eden cinsel şiddet tasvirleri de yer alıyordu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre bu tür müstehcen içerikli reklam eğilimdeki artış, oyun sektöründe son aylarda görülen yavaşlamadan ve reklam harcamalarındaki düşüşten kaynaklanıyor. Pandemi sırasındaki olağanüstü artışın ardından video oyunlara olan talep, oyuncuların gerçek dünyadaki arayışlara geri dönmesiyle ve artan enflasyonist baskılar nedeniyle tüketicilerin harcamalarını kısmasıyla düşüş gösterdi.

Mobil oyun pazarının büyük bir bölümünü temsil eden "hyper-casual" olarak adlandırılan oyunlar, düşen reklam harcamalarına karşı özellikle savunmasız kaldı. Söz konusu aşırı basit oyunlar her oynanışta kullanıcıların dikkatini birkaç dakikalığına çekmeye odaklanıyor. Oyun uygulamaları diğer mobil oyunlardan veya Facebook, Instagram gibi sosyal medya ağlarından dijital reklamcılık yoluyla kullanıcı edinerek yüksek kullanıcı oranına ulaşmayı hedefliyor. Hyper-casual oyunlar, esas olarak uygulamayı indirdikten sonra kullanıcılara reklam göstererek gelir elde edebiliyor.

Analiz şirketi Ampere’in Kıdemli Oyun Analisti Louise Shorthouse konuyla ilgili açıklamasında, “Genellikle bu oyunlar için kullanılan reklamlar gerçek oyundan çok daha karmaşıktır. Kullanıcının durup dikkatini vermesini sağlayacak şoke etme özelliklerine sahip bir şey içerme eğilimindedirler. Bu rahatsız edici, saçma bir anlatı ya da çok açık giyinmiş bir kadın olabilir” ifadelerine yer verdi.

Shorthouse, “Oyun içinde bir tüketici bulmak, kâr etmeleri için yeterli olabilir. Cüzdanlara değil, sadece onları izleyecek gözlere ihtiyaçları var” açıklamasında bulundu.

Mobil oyun şirketleri daha önce de indirilen oyunların gerçek deneyimi temsil etmemesi gerekçesiyle ASA'dan ceza almıştı. Ancak bu yeni ve müstehcen reklam kategorisi, taşıdıkları zararlı mecazlar nedeniyle ASA için daha büyük bir endişe kaynağı haline geldi.

Sektör verileri, tüketicilerin mobil oyunlar için ödeme yapmaya daha az istekli olduklarını ve harcamaların bu yıl istikrarlı bir şekilde düştüğünü gösteriyor. Omdia'nın oyun analistlerine göre, ‘casual’ oyunlar, mobil oyun uygulama içi reklam gelirlerinin büyük kısmını oluşturuyor ve 2021'de sektörün yüzde 60'ından fazlasını oluşturuyor.

Eylül ayında Google, kullanıcıların tıklamadan önce bir reklamın gösterilebileceği süreyi sınırlamak da dahil oyun içi reklamlarla ilgili yeni kurallar açıklayacak. Apple, uygulamaların izleme yeteneklerini halihazırda sınırladı ve şirketlerin hedefe özgü reklamcılık sunma yeteneklerini daha da sıkıştırdı.

Jefferies'te Analisti Andrew Uerkwitz konuyla ilgili açıklamasında "Hedefleme imkanınız yoksa ve tıklama oranlarınız değiştiyse, sektörde daha kötü niyetli oyuncular ve yöntemler elde edersiniz" ifadelerine yer verdi.

Mobil oyun reklamları neden yalan söylüyor?

 

Reklama tıkladı, kripto dolandırıcılarına 86 bin lira kaptırdı

 

Reklam Kurulu'dan tüketiciyi aldatan reklamlara 22,8 milyon lira ceza

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)