BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMilli mücadelede cephenin yemeği: Seferberlik çöreği----

Milli mücadelede cephenin yemeği: Seferberlik çöreği

Milli mücadelede cephenin yemeği: Seferberlik çöreği
30 Ağustos 2023 - 10:41 www.finansgundem.com

Milli mücadele dönemi, Türk milletinin tarihinin en önemli dönemlerinden biridir ve bu dönemde verilen mücadelelerin sembol yiyeceklerinden biri de "seferberlik çöreği" olarak öne çıkar.


Türk milleti tarih boyunca sayısız destan yazıp defalarca tarihin akışını değiştirdi. Balıkesir’in Sarıbeyler köyüne özgü ‘seferberlik çöreği’ de topyekün verilen mücadelelerin simge yiyeceklerinden biriydi.

Babası, kardeşi, eşi hatta oğlu cephede vatan mücadelesi verirken, elini taşın altına koyan Türk kadını kazanılan zaferlerin önemli bir parçasıydı. Kimi zaman cepheye mühimmat taşıdı, kimi zaman cephe ardında yaraları sardı.

Çanakkale destanında da, Kurtuluş Savaşı’nda da hep onların eli, emeği, desteği vardı.

Seferberliğin yalnızca cephede olmadığı günlerde Anadolu’nun dört bir yanında hazırladıkları yiyecekleri günler süren yolculukla ön cepheye götürüyorlardı. Bu yiyeceklerden biri de seferberlik çöreği.

Eşeklerin sırtında 7 günde cepheye

Vatan mücadelesinin verildiği yıllarda Mehmetçiğe güç olan seferberlik çöreği günümüzde Balıkesir’in Savaştepe ilçesinde hala üretiliyor. 28 yıldır fırıncılık yapan Fatma Erdil, haftanın her günü ürettiği bu çöreğin hikayesini şu sözlerle anlatıyor:

Zamanında Çanakkale’ye harbe götürülmüş. Köydeki neredeyse bütün erkekler cepheye gidince Ayşe adındaki kadınımız ayanlık yani muhtarlık yapmış. Kalan kadınlarla eşlerinin çocuklarının arkasından bu çöreğimizi yapmışlar, köhünlere doldurmuşlar eşeklere bağlamışlar 7 günde gidip gelmişler Çanakkale’ye. Ondan beri de böyle devam ediyor.

Tok tutuyor ve uzun süre bayatlamıyor

Seferberlik çöreğinin en önemli iki özelliği tok tutması ve uzun süre bayatlamaması. Bu durumun kullandıkları kök maya ve pişirme yöntemiyle ilgili olduğunun altını çizen Erdik, çöreğin yapım aşamalarını da anlattı:

Akşamdan ekşi mayamızı tutarız. Ekşi mayamızın içine bir bardak yoğurt, bir çorba kaşığı şeker, yarım bardak sıvı yağ, zeytinyağı kullanırız biz. Bir tabak da tarhanamızı ıslatırız. Tabi 100 yıllık kök mayamız da olur, o mayamızla birlikte yaklaşık 2 kilogram unla buluştururuz. Sabah da çalışacağımız hamura ekşi mayamızı ekleriz. Annelerimizden de bu şekilde gördük, hiç değiştirme yapmadık. Aynı şekilde devam ediyoruz.

“Bizim ayakta durma sebebimiz o”

Muharebe yıllarında bölge halkının bir araya gelerek topladığı un, yoğurt, zeytinyağı, şeker ve tarhana mayasıyla hazırladığı bu özel çörek geçtiğimiz yıl coğrafi işaretle tescillendi. Özellikle bölge halkının seferberlik çöreğini sahiplendiğini, geleneklerin sürdürüldüğünü belirten Fatma Erdil ayakta durmalarının en büyük sebebinin de bu olduğunu söyledi:

Sarıbeyler’de gelinimiz, düğünümüz, ölümümüz hiçbir şey çöreksiz olmaz. Gelenimize ikram ederiz, giderken çantalarına koyarız. Burada bir yere gidilirken mutlaka hediyedir. Bizim ayakta durma sebebimiz o, vatandaşların bu geleneği devam ettirmesi. Herkes kendi memleketinde ne varsa onu yaşatsın. Ben elimden geldiği kadar bu ürünümüzü yaşatmaya çalışıyorum.

(TRT Haber / İlyas Umut Özacar) 

Büyük Taarruz'un zaferle taçlanan tarihi Türk destanı: 30 Ağustos

 

İş dünyasından 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajları

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Barış30 Ağustos 2023 12:30

    Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet, saygı ve sevgiyle anıyoruz, onlar olmasaydı bugünlere gelemezdik...