BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMichael Doran: Türkiye hak ettiği saygıyı görmüyor----

Michael Doran: Türkiye hak ettiği saygıyı görmüyor

Michael Doran: Türkiye hak ettiği saygıyı görmüyor
23 Ekim 2019 - 08:13 www.finansgundem.com

ABD’li Kıdemli Ortadoğu Uzmanı Michael Doran, Washington yönetiminin Türkiye’ye hak ettiği saygıyı göstermediğini belirtirken, Başkan Trump başta olmak üzere üst düzeyde, iki ülke ilişkilerinin yeniden inşası için bir niyet olduğunu savundu

Son dönemde Washington’ın terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD/YPG ile işbirliğini hata olarak niteleyip, Ankara’nın hoşnutsuzluğunu haklı bulduğunu belirtmesiyle dikkat çeken ABD’li uzman Michael Dohan, Türkiye’nin ABD yönetimlerinden hak ettiği saygıyı göremediğini savundu. Bush döneminin Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Kıdemli Direktörü olan, Savunma Bakanlığı’nda da görev yapan Doran, “TRT World Forum” nedeniyle geldiği İstanbul’da Milliyet’in sorularını yanıtladı.

Halen Hudson Enstitüsü’nde Kıdemli Ortadoğu Uzmanı olan Dohan, ABD tarafından son dönemde yapılan açıklamalara çok fazla itibar edilmemesi gerektiğini savunurken, Washington’da ilişkilerin normalleşmesini arzulayan bir kesim bulunduğunu kaydetti. Doran, “Bir ABD’li olarak görebildiğim kadarıyla, özellikle Başkan Donald Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin, Türkiye ile ilişkileri yeniden inşa etme gibi bir arzusu var. Temelde, Amerika’nın geçmişte Türkiye’ye hak ettiği saygıyı göstermediği düşünülüyor. Böyle bir kanaatin bulunduğunu söyleyebilirim. Vücut dilleri bunu söylüyor. Sadece siyasi açıdan bazı baskılar, sıkıntılar var. Tarafların, yeniden verimli bir işbirliğine gidilmesi konusunda arayışta olacaklarına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Gelişmelere bağlı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye yapması planlanan ziyaretine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Doran, ziyaret öncesi Suriye’de yaşanacak gelişmelerin büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Michael Doran, buradaki gelişmelerin bazı çevreler tarafından dikkatle izleneceğini, askeri operasyonun şiddetlenmesi ya da tartışmaları artırması halinde, bu çevrelerden itirazlar yükselebileceğini kaydetti. 

İki ülke arasındaki normalleşme sürecine, ordular arası işbirliğinin yeniden tesisiyle başlanabileceğine de vurgulayan Doran, “Şu an iki ülkenin orduları arasındaki ilişki yok denecek kadar düşük. Tarihsel anlamda, iki ülke arasındaki ilişkilerin temelini askeri ilişkiler oluşturur. Bence iki liderin de, öncelikle bunun üzerine eğilmesi gerek. Amerikan ordusunda bir kişinin bile, Türkiye’yle ilişkileri savunduğunu görmemekten dolayı şaşkınım” dedi. Son dönemde gündeme gelen ve Trump’a uygulaması yönünde baskı yapılan yaptırımların, Türkiye-ABD ilişkilerine büyük zarar vereceğini de belirten Doran’a göre, yaptırımlar, ilişkilerin onarılması güç seviyelere gerilemesine neden olacak. (Levent Köprülü/Milliyet)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)