BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMevduat faizleri düşüşe geçti----

Mevduat faizleri düşüşe geçti

Mevduat faizleri düşüşe geçti
23 Ekim 2023 - 08:04 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz hafta düşüşe geçen TL mevduat faizleri kamu bankalarında 3 puanlık gerileme kaydetti. Kamu bankalarında yüzde 41 olan TL mevduat faizleri yüzde 38’e geriledi.

Merkez Bankası’nın Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) dönüşüm hedefi verdiği bankalar hedeflerini tutturunca TL mevduat faizlerini düşürmeye başladı.

Bankacılık kaynakları KKM dönüşlerinin yüzde 90’ından fazlasının TL mevduata döndüğünü söylerken kredi talebindeki yavaşlamanın da etkisiyle TL mevduat faizleri uzun bir aranın ardından yeniden düşüşe geçti. Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre 3 ay vadeli TL mevduata 6 Ekim’de ortalama yüzde 45,49 olan TL faiz 13 Ekim’de yüzde 44,62’ye geriledi.

Dünya’dan Birol Bozkurt’un bankacılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre geçtiğimiz hafta cuma günü kamu bankalarında yüzde 41 olan TL mevduat faizleri yüzde 38’e çekildi. Bankacılık kaynakları ayrıca KKM’den TL mevduata dönüşlerde verilen avantajlı faiz oranlarının da ortadan kalktığını söylüyor.

Özel bankalarda ise Faiz oranları yüzde 20 ile yüzde 45 arasında değişiyor. TL mevduat faizleri Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına döngüsü ile yükselişe geçmişti.

Seçimlerden sonra ekonominin dümenine yeniden Mehmet Şimşek’in geçmesi ve Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesi ile birlikte politika faizleri yüzde 8,5’tan yüzde 30’a hızlı bir yükseliş yaşamıştı. Bunun neticesinde hem kredi faizleri yüzde 60’ı geçmiş TL mevduat faizleri de yüzde 50’ye yaklaşmıştı. Ancak TL mevduatlarda yaşanan bu yükseliş uzun sürmedi.

Merkez Bankası’nın perşembe günü vereceği faiz kararı sonrası TL mevduat faizlerinin yeniden artıp artmayacağı merak ediliyor. Ekonomistler Merkez Bankası’ndan 500 baz puanlık faiz artırımı bekliyor. Merkez Bankası bankalara KKM’de gerçek kişi dönüşüm hesaplarından vadeli TL’ye aylık dönüşüm hedefi yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltmişti.

Kredi talepleri azaldı, mevduat faizleri geriledi

 

Ticari kredi faizi 34 puan arttı

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • F.G OKURU24 Ekim 2023 12:56

    Negatif reel faiz ve ülkenin demokrasisine, hukukuna ve finans sistemine güven olmadığı için sıcak para bile gelmiyor.

  • C.V24 Ekim 2023 16:03

    Ancak parayı sahtekar tefeci üçkağıtçı çöl bedevisi arap kabilesinden bulunur çağdaş uygar medeni hukukun temel üstünlüğü olan ekonominin bilimsel dogrularını uygulayan ülkelerden bulunması çok zor

  • Musa Çelik23 Ekim 2023 20:16

    Yalan Haber. Kamu bankalarında faiz % 30 üzerine çıkarılmadı. Özel bankalarda mevduat faizi % 41 olarak devam ediyor. Negatif faiz sebebiyle % 42 faiz bile Doların getirisine yetişemiyor. Faizler artırılmalı.

  • Ytd23 Ekim 2023 18:44

    Niye neden niçin mevduat faizlerini düşürüyorlar hiç yakışıyormu hiç ahlaki degil güven sarsıcı dünyanın karını yapıyorlar insanları sömürerek