BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMerkezin repo kararı fonlama maliyetlerini artıracak----

Merkezin repo kararı fonlama maliyetlerini artıracak

Merkezin repo kararı fonlama maliyetlerini artıracak
22 Mart 2019 - 17:35 www.finansgundem.com

TCMB'nin repo kararının ardından ortalama fonlama maliyeti kademeli olarak mevcut yüzde 24 seviyesinden en az 150 bp yükselecek.

Merkez Bankası'nın haftalık repo fonlamasının yapılmayacağını açıklaması ardından işlemciler ortalama fonlama maliyetinin kademeli olarak önümüzdeki günlerde yükseleceğini söylediler. TCMB son dönemde piyasayı yüzde 24 seviyesindeki 1 hafta vadeli repo ihalesi ile fonluyor. İlgili fonlamanın kullanmaması halinde bankaların ilk etapta ortalama fonlama maliyetinin çıkacağı üst nokta TCMB'nin gecelik borç verme faizi olan yüzde 25.50 seviyesi. Bankanın sıkılaştırmayı devam etmeyi tercih etmesi halinde ise 1 hafta vadeli repo faiz oranının 300 baz puan üzerinde geç likidite penceresi borç verme faiz oranı daha buluyor.

TCMB açıklamasında ortalama fonlama maliyetinin hangi Faiz oranına yükseleceğine dair sinyal vermedi. İşlemciler ve ekonomistler ise ilk etapta ortalama fonlama maliyetinin 150 baz puan yükseleceğini daha sonra ise bunun 300 baz puana ulaşma ihtimali olduğunu belirtiyor. Ancak bu TCMB'nin likidite tercihleri sonrası netlik kazanacak.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "İlk etapta fonlama üst bat üzerinden olabilir, yani yüzde 25.5'ten. Eğer kur üzerinde baskı devam ederse geç likidite fonlamasına geçilebilir, bu durumda fonlama yüzde 24'ün üzerine 300 baz puan koyularak yani yüzde 27'den yapılabilir" dedi. Banka bugün yaptığı yazılı açıklama ile ana fonlama aracı olarak kullandığı ve yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verildiğini açıkladı.

TCMB'nin ilgili adımı, ABD ile ilişkilerin daha da kötüye gidebileceği endişeleriyle dolar/TL'nin sert yükselişle bugün 5.46'lı seviyelerden 5.6010'u test etmesi ardından yapıldı. Adım piyasada ilk etki olarak dolar/TL'yi 5.58'den 5.55'e doğru düşürse de bu düşüş kalıcı olmadı.

Dolar/TL 5.63'ü aştıktan sonra saat 1702 itibariyle 5.6251/5.6275 seviyesinde bulunuyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)