BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez’in kârı bütçeyi kurtardı----

Merkez’in kârı bütçeyi kurtardı

Merkez’in kârı bütçeyi kurtardı
17 Mayıs 2016 - 08:56 www.finansgundem.com

Merkez Bankası’ndan gelen 9.3 milyar liralık temettü, bütçeye 5.4 milyar lira fazla verdirdi

Merkez Bankası nisan ayında bütçeyi kurtardı ama kuruluşuna katkıda bulunan küçük hissedarlarını üzdü. Hazine’nin yüzde 55 hissesine sahip olduğu Merkez Bankası nisan ayında 9.3 milyar lira temettü ödedi. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, böylece bütçe hem nisan ayında hem de ocak-nisan döneminde 5.4 milyar lira fazla verdi. Bu gelir olmasaydı bütçe dört aylık dönemi 3.9 milyar lira açıkla kapatacaktı.

Nisanda vergi gelirlerindeki artış yüzde 1.7’de kaldı. Merkez Bankası temettü ödemelerinin de yer aldığı vergi dışı gelirler yüzde 63 artışla 15.2 milyar liraya çıktı.

‘TAVAN YÜKSELSİN’

Kârından aslan payını Hazine’ye ödeyen Merkez Bankası, kuruluşuna birikimleri ile destek olan 6 bin civarındaki ilk yatırımcıları ve mirasçılarını isyan ettirdi. Merkez Bankası’nda yüzde 14 paya sahip olan bu kişiler bankanın 2015’teki 5.6 milyar dolarlık kârından 140 dolar alabildi. Bloomberg News’in haberine göre Atatürk’ün çağrısına uyarak fedakârlık yapan bu aileler bu düşük ödemeyi kendilerine hakaret sayıyor. Devletten temettü tavanını yükseltmesini talep eden Alpay Baydar, “Bu bir onur meselesi” dedi. Jale Yazıcıoğlu babasının 1931’de Merkez Bankası’ndan 4 bin 200 TL’ye 42 hisse satın aldığına, o dönemde bu parayla 4 bin 200 Reşat altını alınabildiğine dikkat çekti. Yazıcıoğlu, parasının bugünkü koşullarda 1 milyon doların üzerinde olacağını savundu.

ASLAN PAYI HAZİNE'NİN

Merkez Bankası 1930’da kurulduğunda devlet yüzde 15 pay sahibiydi. Bu oran zamanla yüzde 55’e ulaştı.

TERÖRÜN FATURASI KABARIYOR

Terörle mücadele dolayısıyla güvenlik ve savunmaya yönelik harcamalar dört aylık dönem itibarıyla yüzde 28 artışla 602 milyon liraya ulaştı. Barışı destekleme ve koruma harekâtı gideri, geçen yılın tamamında 367 milyon lira iken, bu yılın dört ayında 372 milyon lira oldu. Örtülü ödeneği de içeren “gizli hizmet giderleri” yüzde 31 arttı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)