BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMerkez'in kararı kredilere darbe vuracak----

Merkez'in kararı kredilere darbe vuracak

Merkez'in kararı kredilere darbe vuracak
21 Kasım 2013 - 07:28 www.finansgundem.com

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, Merkez Bankası'nın aylık repo ihalesini kaldırmasının bankaların maliyetlerini artıracağını söyledi

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, Merkez Bankası’nın son kararını ve kredi kartı kullamına getirilmesi gereken kısıtlamayı CNBC-e’ye değerlendirdi.

ARTAN MALİYETİ KREDİLERE YANSITACAĞIZ
Merkez Bankası’nın bir aylık repo ihalesini sonlandırmasıyla ilgili konuşan Aras, “Bu karar bankaların fonlama maliyetlerini biraz artıracak. Hafif bir yansıması olacak. Faiz eğrisini bir çıt yukarı aldı. Maliyetlerimiz biraz artacak. Biz de bunu verdiğimiz kredilere yansıtmaya çalışacağız” dedi.

KISITLAMA BANKALARI OLUMSUZ ETKİLEYECEK
Aras, BDDK'nın kredi kartı düzenlemelerinin kart ağırlık çalışan bankalara olumsuz etkisinin olacağını söyledi. Aras, “Kredi kartındaki hacimlerin düşmesi anlamına gelecek. Bu perakende sektörünü de etkileyecek. Yeni ekonomi politikası tüketimin biraz daha kontrol altına alınması amaçlı. Artan tüketimin cari açığa etkisi olacağı düşünülüyor. Bu sebeple bu tip uygulamalar geliyor. Kredi kartları aslında çok faydalı enstrümanlar ama bu düzenlemeyle kullanım hacmi azalacak. Bu da bankaların buradan sağlayacağı kârlarda daralma göreceğiz” diye konuştu.

BANKALAR KOBİ KREDİLERİNE YÖNELDİ
Daralan kârlılık için alternatif planlara yönelik de konuşan Aras, “Yeni düzenleme bankaları tüketici finansmanından ziyade KOBİ'lere yöneltiyor. Bankalar düzenlemenin ardından KOBİ’lere ticari kredilere yönelecek. Bu da cari açığı olumlu etkileyecektir. Ancak bu çok hassas bir denge. Bir yanda tüketiciler bir yanda KOBİ’ler. Bekleyip göreceğiz” dedi.

KREDİ BÜYÜMESİ AYNI KALACAK
Aras, 2014 yılındaki kredi büyümesinin bu yılki büyüme seviyesiyle aynı kalabileceğini söyledi ve şöyle devam etti: “Bankalar sermaye yeterlilik oranları hala yerinde. Yeteri kadar sermayeleri var. Ama düşen karlılığı artırmak için kredi hacimlerini artırmaya çalışacaktır.”

BÜYÜME YÜZDE 4’ÜN ÜSTÜNE GİDEBİLİR
Aras, Türkiye’nin bu yıl yüzde 4'ün üzerine büyüyebileceğini söyledi. Gelecek yıl içinse yüzde 4 olan büyüme hedefini tutturamayabileceğini, hedefin biraz altında kalınacağını öngördü.

KURLARDAKİ HAREKETLİLİK DEVAM EDEBİLİR
Fed’in Başkan değişimi ve varlık alım programındaki değişiklik beklentisinin Türkiye’ye olası etkileri hakkında da konuşan Aras, “Fed Başkanı Şubat ayı gibi göreve gelecek. Tutumu önemli ama genel beklenti faizlerin yükseleceği yönünde. Faizlerin yükselmesi Türkiye gibi ülkelerden fon çıkışları anlamına geliyor. Ama Türkiye kendini finanse etme konusunda sorun yaşamaz” dedi.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erhan gezegen22 Kasım 2013 22:42

    kartlara kısıtlama gelince perakende sektörü düşücek kobilere bu kadar yüklenme yapılmasından dşolayı kobilerin işleri düşeceği için aldıkları yüksek krediyi ödeyememeyle karşı karşıya gelicekler...burada bana göre yapılması gereken kredi kartlarını bütün müşterilerin limitlerini devletin verdiği max seviyede tutmak ve yeni enstürmanlar geliştirmek satış pazarlamanın bu dönemde daha çok motivasyona ihtiyacı olucak maliyetlerin artması ve daralma olması yüzünden...