BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez'e bir indirim çağrısı daha!----

Merkez'e bir indirim çağrısı daha!

Merkez'e bir indirim çağrısı daha!
10 Haziran 2014 - 13:52 www.finansgundem.com

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankası'nın ara toplantı yapıp faizi düşürmesi gerektiğini söyledi

Ankara Sanayi Odası (ASO)Başkanı Nurettin Özdebir, 2014 yılının ilk çeyreğinde sanayideki üretim artışından kaynaklanan ve beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyümeyi memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bir ara toplantıyla faiz indirimine gitmesi gerektiğini vurguladı.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, büyüme rakamlarını değerlendirdi. 1. çeyrekte özel yatırım harcamalarındaki gerilemenin siyasi belirsizlikler ve kurdaki hareketlenme nedeniyle yatırım kararlarının ertelenmesinden kaynaklandığını düşündüğünü belirten Özdebir, bu durumun önümüzdeki dönemde değişmesini ve yatırımların önünün açılmasını beklediğini vurguladı. 2014 yılının ilk çeyreğinde sanayideki üretim artışından kaynaklanan ve beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyümeyi memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden

Özdebir şunları kaydetti:

"Beklenenin üzerindeki büyümenin Merkez Bankası üzerindeki faiz indirimi yönündeki baskıları azaltacağını düşünmek bir yanılgı olur. Avrupa Merkez Bankası'nın Faiz indirim ve parasal genişleme kararı ve ABD'de faizlerin daha uzunca bir süre artmayacağının belli olmasıyla birlikte TL üzerinde değerlenme yönünde baskılar oluşmaktadır. Bunun önüne geçmek için Para Politikası Kurulu, normal toplantı zamanını beklemeden bir ara toplantı yaparak faizlerde indirime gitmeli ve piyasalara güçlü bir sinyal vermelidir."

"SANAYİ ÜRETİMİNİN ARTIŞ HIZI BEKLENTİLERİ AŞTI"

Sanayi üretiminin artış hızının beklentileri aşarak Nisan'da yüzde 4.6 olduğunu vurgulayarak, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Böylece yılın ilk dört ayında sanayi üretimindeki artış hızı yüzde 5.1 oldu. Sanayideki bu üretim artışının büyüme üzerindeki etkisi de hissediliyor. 1. çeyrekte imalat sanayiindeki üretim artışı yüzde 4.9 oldu. Sanayideki üretim artışı bu çeyrekte de ekonomik büyümenin önünde gitmekte, sanayi ekonomik büyümenin lokomotifi olma rolünü sürdürmektedir. 1. Çeyrekte ihracattaki yüzde 11.8'lik büyüme de büyümenin kalitesini olumlu etkilemiş, cari işlemler açığı üzerindeki baskıyı hafifletmiştir. İhracat artışı, ülkemizde rekabetçi kurun ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Türkiye, aşırı değerli TL'den çok çekmiş, bir zamanlar ülkemizde yapılan üretim yapılamaz hale gelmişti. TL'nin değerinin rekabetçi düzeylere gelmesiyle birlikte aramalı üretiminde de artış gözlemlemekteyiz. Bu gelişme de cari işlemler açığı üzerindeki baskıyı hafifletmektedir."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)