BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa"Merkez müdahale ederse oyuna gelir"----

"Merkez müdahale ederse oyuna gelir"

Merkez müdahale ederse oyuna gelir
18 Eylül 2015 - 06:00 www.finansgundem.com

Dövizdeki artışın suni olduğunu belirten Zeybekci, Merkez Bankası müdahalesiyle ilgili soruya "Zinhar, kesinlikle yapılmaması lazım" yanıtını verdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gazetecilerle bir araya geldiği kahvaltıda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası'nın dövize müdahalesinin yanlış olacağını belirten Zeybekci, Doğu ve Güneydoğu’ya varolan teşvik sisteminin yanısıra ‘il bazında nokta teşvik’ uygulayacaklarını açıkladı. 

Zeybekci, teşvik sistemiyle ilgili şunları söyledi:

“Bazı şeyler var ki 6. bölge değil, 66. bölge teşviği versen de olmaz. Orada öyle bir üretim, kümelenme yok. bugün Denizli’nin Leodikya’sında 3-4 bin yıl önceden tezgah ağırlığı var. Entegre çalışan şehirler var. Öyle şirketler var 10 binlik kapasitesiyle 100 binlik siparişin altına girebiliyor. Otomotiv sektöründe belirli yerlerde kümelenenlerle aralarında muazzam paslaşmaların olduğunu görüyoruz. Doğu ve Güneydoğu’nun maalesef olumsuzlukları devam ediyor.”

Zeybekci, sonbahara doğru “hedefe doğru birebir teşvik” geleceğini kaydederek, “Direkt nokta atış. Bizim teşviğe yönelik anlayışımız kişiye yönelik konfeksiyon üretim yapmak. Doğu ve Güneydoğu ile ilgili nokta atışlarımız, şu anda planladıklarımız var. Bir noktaya getirdik. Özellikle tekstil ve konfeksiyonda yaptığımız bir çalışma var. Şimdiye kadar ‘hayır yapmayız’ dediğimiz şeyi ‘hayır yapacağız’ dediğimiz bir alan orası. İl il. Diğer sektörlere de var ama tekstil ve konfeksiyonda daha etkili olacak.”

‘Dövizde yükseliş suni’

Zeybekci, dolardaki yükselişin suni olduğunu belirterek, “1 Kasım seçimleriyle ilgili resim ortaya çıkmaya başladığında; muhtemelen bu da ekimin ilk haftasından sonraki bölümde olur; aradaki spekülatif marjın hızlı bir şekilde ortadan kalkması gerekir. Kalkacağını da ben tahmin ediyorum” dedi. 
Zeybekci, “190 milyar doların üzerinde döviz rezervi var. Türkiye’yi toplam bir şirket olarak gördüğümüz zaman, ‘3 ay sonra yandım bittim’ diyecek bir görüntüsü yok” dedi. 

Asıl tehlike işsizlik

İstikrarlı, güçlü bir hükümet kurulduğu andan itibaren dolardaki spekülatif marjın gideceğini ifade eden Zeybekci, “Fırtına demeyi çok büyük haksızlık olarak görüyorum. Bütçe disiplininden, kamu mali disiplininden ayrılmadık. Son zamanlarda zamlar oldu. Kamu, Türkiye bunu tolere edebilir. Asıl tehlike bizim büyümemizin aşağı gitmesi, işsizlerin artışı olur” dedi. 

‘Merkez müdahalesi zinhar’

Döviz kuruna Merkez Bankası müdahalesinin gerekli olup olmadığı sorusu üzerine Zeybekci, “Merkez Bankası müdahalesiyle zinhar. Kesinlikle yapılmaması lazım. O zaman (Merkez Bankası) oyuna gelmiş olur. 2014’te 28-29 Ocak’ta Merkez Bankası bu oyuna gelir gibi oldu. Gümbür gümbür milyar milyar dolar alınmaya başlandı. Bu aslında bir şirket için fahiş hata, faul” dedi. 

‘İTO’nun önerisi olmaz’

Zeybekci, “İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar’ın kısa vadeli döviz borcu olan işadamına devletin 2.70 liradan dolar satışı yapılması” önerisi için, “İTO Başkanı’nın söylediklerine girmeyeyim. Tam tersine olduğu zaman ne yapacağız, onlar verecekler mi? Sabitlenme diye bir şey olamaz. Öbür tarafta dar gelirli vatandaşımızın suçu ne? Ya düşeş gelirse diye de bir huyumuz var. Onu da ihracatçılardan biliyorum” dedi.
Zeybekci, “Sayın Şimşek’le bütçe disiplini, kamu maliyesi konusunda birebir örtüşüyoruz, fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele konusunda ayrışıyoruz” diye konuştu.
 
Emekliye ikramiye popülist


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun emekliye bayram ikramiyesi teklifi için de Zeybekci, “Şu anda zaten çoğu yapıldı. Sayın Başbakanımızın açıklayacağı paketle onu aşan düzenlemeler yapılacaktır. Popülist bir yaklaşım” dedi. Zeybekci, vatandaşa dokunacak söylemlerin sorulması üzerine aday tanıtımından sonra paket açıklanacağını belirtti.
 
Hedef Çin değil İtalya


“Çin’le rekabet edecek bir noktaya gelirsek Türkiye olarak yapacağımız en büyük hatayı yapmış oluruz” diyen Zeybekci, İtalya’nın tekstildeki üretimine dikkat çekerek, “Bizim hedefimiz İtalya olmalı. Çin’in bizimle rekabet edemeyeceği alanlar var. Kalitemiz, servisimiz, hızlılığımız, esnekliğimiz” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)