BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez, enflasyon hedefini değiştirmedi----

Merkez, enflasyon hedefini değiştirmedi

Merkez, enflasyon hedefini değiştirmedi
30 Nisan 2013 - 10:14 www.finansgundem.com

2013 yılsonu enflasyon tahmini yüzde 5.3 olarak korundu

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı enflasyon raporunun  için düzenlenen toplantıda ilk çeyrekte küresel iktisadi faaliyetin zayıf seyrini koruduğunu gördüklerini, ilk çeyrekte risk iştahı ve sermaye akımları oynak bir seyir izlendiğini söyledi.
2012 yılının bir dengelenme yılı olduğunu kaydeden Başçı, 2012 yılının ikinci yarısından itibaren merkez bankası olarak para politikasını daha destekleyici olduklarını, ilk çeyrekte küresel ekonomideki belirsizlik ve sermaye akımların devam etmesi nedeniyle para politikasında esnek duruşumuzu devam ettirdiklerini belirtti.
"TL fonlama miktarının gerekli görüldüğünde aşağı ve yukarı ayarlayabileceğimizi hatırlatmak isterim" diyen TCMB Başkanı, ilk çeyrekte piyasa faizleri dalgalı bir seyir izlediğini, yakın dönemde BoJ'un açıkladığı politika sonrası sermaye girişlerinin hızlandığını dile getirdi.
Getiri eğrisinin bir önceki döneme kıyasla her vadede sınırlı miktarda aşağı kaydığını görüldüğünü kaydeden Başçı, reel faizlerde tarihsel düşük seviyede seyretmeye devam ettiğini, kredi faiz oranlarında düşüş devam ettiğini, tüketici kredilerinde faiz oranları düşerken, ticari  kredi faizlerinde düşüş belirginleştiğini söyledi.
2012 yılının sonlarından itibaren krediler tekrar ivmelenme trendine girdiğini açıklayan Başçı, yıllık kredi artış oranları referans seviyenin üzerinde seyrettiğini, ilk çeyrekte finansal koşullar endeksinde iyileşmenin devam ettiğinin görüldüğünü dile getirdi.
"İlk çeyrekte enflasyon yüzde 7.3 ile öngörümüzün üzerinde gerçekleşti, işlenmemiş gıda belirleyici oldu" diyen Başçı, temel enflasyon göstergelerinin beklentileri bir miktar üzerinde gerçekleştiğini,  temel malların fiyat artış hızında gerileme yavaşladığını ve  temel enflasyon göstergeleri ilk çeyrekte yatay bir görünüm sergilediğini belirtti.
"Enflasyon tahminlerimizin başlangıç noktasını sınırlı ölçüde yukarı yönlü güncelledik, bunun etkisi 0.2 puan artırıcı oldu" diyen TCMB Başkanı,  2013 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıklı orta nokta yüzde 5.3 olmak üzere yüzde 4.1-6.5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin edildiğini açıkladı. (önceki 3.9-6.7% ile 5.3%)
2014 sonunda ise enflasyonun yüzde 70 olasılıklı orta nokta yüzde 4.9 olmak üzere yüzde 3.1-6.7 aralığında gerçekleşeceğini tahmin edildi. (önceki 3.1-6.7% ile 4.9%)
Başçı açıklamasında orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını beklediklerini kaydetti.
Çekirdek enflasyon beklentilerinin ılımlı seyrini korumasını beklediklerini açıklayan Başçı, çıktı açığı tahminlerinin bir önceki rapora göre sınırlı ölçüde aşağı yönlü revize edildiğini belirtti.
"Aşırı hızlı kredi genişlemesi problemini yumuşattık" diyen Erdem Başçı, bundan sonra atılacak adımların ölçülü olmasının yeterli olacağını düşündüklerini kaydetti.
Kredi büyüme hızı yüzde 15'in üzerinde olduğu sürece bu tür ölçülü adımların atılmasına devam edeceklerini açıklayan Başçı, "kredi talebi faizlerin daha yüksek olduğu dönemlere göre ılımlı" olarak niteledi.
Yüzde 15'in üzerinde mevduat artış hızının önümüzdeki dönemde kendiliğinden aşağı doğru geleceğini dile getiren TCMB Başkanı,  "şu an itibariyle durumu gayet makul görüyoruz" dedi.
Başçı reel kurda bu yıl 120'de devam edileceğini, gelecek yıl için aynı olmayacağını yüzde 1.5-2.0 arasında yukarı yönlü bir kaydırma olabileceğini açıkladı. Başkan "önümüzdeki yıl belki 122 olarak vurgulayacağız" dedi.
"Şu an itibariyle rezerv opsiyonu mekanizmasında sistemdeki büyük oyuncuların tamamına yakını bunu kullanıyor" diyen Erdem Başçı, sonuç olarak döviz rezervleri hangi noktaya gelir sorusunun cevabını şu an bilemediklerini, ama yılsonuna kadar bir artış olmasını beklediklerini söyledi.
Normal şartlar altında Faiz oranlarının haftalık repo faiz oranı olan referans faizin etrafında dalgalanması gerektiğiniz açıklayan Başçı, "bundan sonra politika faizi konuşulması gereken esas araç olacak" dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)