BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMerkez Bankası'ndan bankalara faiz uyarısı!----

Merkez Bankası'ndan bankalara faiz uyarısı!

Merkez Bankası'ndan bankalara faiz uyarısı!
18 Ocak 2023 - 09:12 www.finansgundem.com

TCMB, bankalardan düzenlemeleri aşarak ticari kredi maliyetlerini yükseltici uygulamalara son vermeleri konusunda uyardı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği yazı ile düzenlemeleri dolaylı yoldan aşarak ticari kredi maliyetlerini yükselten uygulamalara son vermelerini istedi.

TCMB’nin dün bankalara gönderdiği yazıda, “Gerçekleştirilen denetim faaliyetlerinde, düzenlemeleri dolaylı yoldan aşarak ticari kredi maliyetlerini artırıcı uygulamalara gidildiğine yönelik bulgular tespit edilmiştir. Özellikle bazı bankalar tarafından ticari kredilerin kısa sürelerle temdit edilmesi suretiyle, halihazırda azami sınır öngörülmemiş olan ‘Yapılandırma, Temdit/Ödeme Planı ve Faiz Değişikliği Ücreti’ kalemi çerçevesinde ücret tahsil edildiği saptanmıştır” denildi.

Adlarının açıklanmasını istemeyen iki bankacı ise TCMB’nin “aşırı” nitelediği ücretlendirmenin genişleyen kredi-mevduat faizi farkından kaynaklandığını ifade etti.

Reuters’a bilgi veren bir bankacı, “Verdiğimiz kredinin faizi görece düşük, krediyi fonladığımız mevduatın faizi ise yüksek. Mevduat ile kredi faiz makası açıldığı için maliyetler ancak böyle telafi edilebiliyor” dedi.

TCMB bankalara ilettiği yazıda uygulamalara devam edilmesi halinde “aşırı ücretlendirmenin önlenmesi, öngörülebilirliğin ve şeffaflığın artırılması amaçları çerçevesinde ilave düzenlemelerin yapılmasına yönelik ihtiyaç doğabilir” dedi.

AŞIRI ÜCRETLENDİRME

İlgili işlemlerin kısa aralıklarla gerçekleşmesinin ve kısa vadeler için yüksek temdit ücretleri uygulanmasının yıllık bazda “aşırı ücretlendirmeye” yol açtığına dikkat çeken TCMB “temdit faaliyetlerinin mutat amaçlarının dışında gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır” dedi.

TCMB, ilgili ücretin kredi kullandırım ücreti için öngörülen azami sınırlardan kopuk olmaması gerektiğini de belirtti. TCMB uygulamaların sektör geneline “yaygın olmadığını” da belirtti.

Merkez Bankası'ndan TL mevduatları için yeni teşvik

 

Merkez Bankası'ndan kredi düzenlemesi

 

Merkez Bankası'ndan bankalara yazılı uyarı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bravo18 Ocak 2023 09:34

    Bankaları bosverde aldıgın ekonominin bilimsel gerceklerine ters kararlarla faizlerin kesin yükselmesi gerekirken indirerek ülkeyi tarihindeki görülmemiş ekonomik krizine götürdün