BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMerkez Bankası kripto para ödemelerine yasak getirdi----

Merkez Bankası kripto para ödemelerine yasak getirdi

Merkez Bankası kripto para ödemelerine yasak getirdi
16 Nisan 2021 - 01:08 www.finansgundem.com

Küresel ekonominin yeni gündemi olan kripto paralarla ilgili Merkez Bankası stratejik bir karar aldı. Bu ay sonunda yürürlüğe girecek olan karar Resmi Gazete’de yayınlandı

FİNANSGUNDEM.COM

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödemelerde kripto para kullanılmasını yasaklayan yönetmelik yayımladı. Yeni düzenleme bugünkü Resmi Gazete’de “Ödemelerde Kripto Varlık Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” başlığıyla yayımlandı. Yayımlanan yönetmeliğin amacı şöyle özetlendi:

“Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.”

DOĞRUDAN VE DOLAYLI KULLANILAMAYACAK

4/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4’üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (f) alt bendi ile dördüncü fıkrası ve 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 12’nci maddesinin üçüncü fıkrası ile 18’inci maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanan yönetmelik ile kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılması yasaklandı.

KRİPTO PARA İLE ALIŞVERİŞ YAPILAMAYACAK

Ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların kullanılmaması şartı getirilen yönetmeliğin detayları şöyle:

“Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.
Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.”

Bu konuda faaliyet gösteren kurumların gerekli düzenlemeleri yapması için ay sonuna kadar süre tanındı. Yönetmelik 30/4/2021 tarihinde yürürlüğe girecek.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • özcan ateş dağlı17 Nisan 2021 15:14

    şimd hayal oyun falan diyen arkadasalar banka hisseleri.borsa kağitlari borsada oynanan dolar altin repo halka arz da bir suru arguman da hayal ama alani çok kredi kartlari banka kartlari çıktiginda aynı tantsnslr dondu psrs olmadan bi kartla olacak işmi tutmaz soyle biter boyle biter dunyada baskanan hiç bi yenilik bitmez sonçta bi sistem kurulmuş zamani gelince fişi çekilecek diyenlere de. bi borsalarin fişi çekilsin daha sonra kripto da çekilir yuzyillardir borsalarda size ne satiyolar da şimdi yok oyle olacak boyle olacak hiç bi halta olmaz kriptoya altinda devasa yatirimlar var kimse boşa atmaz bunca yatırimi.

  • katibi ali17 Nisan 2021 15:02

    öyle.bi.kabul edecen ki. odememi hemde ağzin bi kariş havada kabul edecen siz nelerden çark etmediniz.ki bundan etmeyesiniz tekrar tekrar kandırılmayın aman bu dunyanin sistemini değiştiren bi durum merkeziyetsiz neymiş mer-ke-zi-yet-siz artik oyle bi dunya yok benim vergimle milyonluk villarda zevki sefa devri yok .(bunu sana yazdım canim arkadaşim ) aman dış minnaklara dikkat milleti gaza getirip karış tır masınlar sonr hey allahım yau

  • mtu16 Nisan 2021 21:53

    kim takar merkezi , yatırımcı oluk oluk aktı coinlere 

  • Afrikalı Ali16 Nisan 2021 16:26

    Keşke dolar'a da yasak getirseniz

  • kim takar merkezi16 Nisan 2021 15:45

    dogecoin son 24 saatte yüzde 130 para kazandırdı merkez bankası iban numarasını versin ben ona para atayım siz kripto para piyasasında işlem yapanları patates çuvalı ile aldatabileceğiniz insanlarla karıştırdınız herhalde 

  • z kuşak16 Nisan 2021 15:19

    Kesinlikle gelişecek bu piyasada yanlış bir karardır. ileride sabit TL coin merkez bankası parası çıktığında, dunyaya göre çok geri kalacağız. yabancı devletlerde alış verişlerde coinler kullanıma geçti. ilerde otomobil bile alınacak. yan ülkemizde limit olmalı. en az 500 tl , yada bin tl gibi limit gelmedi. bu limite göre alt yapı ve sistem acilen kurulmalı. Ülkemize gelecek turistler bu sistemleri kullanmak istiyor. Türkiye turizm ile xrp kullansa glbal cripto, çok şahane gelir elde eder. criptolar telefonlarla alış verişte kullanılınca turizm için şahane olur. kesinlikle dinazorların, bilgisayar ve criptolardan anlamayan atamaların yanlış kararıdır bu. Aciln işin uzmanları ile toplanılıp, tizm, ihracat, online ihracat, online yerli milli urun pazarlamamasında atak adımlar atılmalı. Örnek, Paypal TC de yasak, ama paypal criptolar, master, visa kartlarla uyumlu. mal alan kişi, ürün almadığında parası yüzde 100 iade edilebiliyor. ürün alma-almama ispatı sonucu.

  • www16 Nisan 2021 15:11

    Aklıma Ponzi Oyunu geldi

  • Zafer16 Nisan 2021 11:15

    Kripto para dedikleri sürekli daga fazka talep oluşturarak “ titan saadet zinciri” oyunudur! Zamanı gelince zincir kopar, devletler yasaklar bu oyunu! Değeri devletlerin güvencesinde olmayan veya aşırı oynak coinler zaten değişim aracı olamaz! İleride önce tahüüt ettikleri miktarı iyice piyasaya yedirsinler sonra tahüüt edilenden ek olarak istedikleti kadarını daha üretip her fşyattan kucaklara dökerler! hangi fşyattan alıcı bulurlarsa kar!! Ayrıca Devletler senyoraj hakkından feragat edip, bu hakkı ne üdüğü belirsiz coin basıp basıp insanlara yediren kişilere mi verecek! De gidin ordan! Şimdilik geleceğin parası diye piyasayı söğüşlemeye devam ederler! Bir yere kadar! Sonrada herkesin elinde patlar!

  • Gercek16 Nisan 2021 10:58

    Yok chain miş yok güvenirlil imiş yok blokchain kırılmazmış! Gecin kautum bilgisayarlarıyla hersey kolayca kırılır ve isterlerse sistemi bir günde çökertirler! Ayrıca sistemi kuranlar istedikleti hesaba girer, belli bir düre kullanılmayan hesaplara girilip coinler alınıp aktivite ediliyor zaten! istedikleri kadarını da madencilik yaparak üretirler! İstedikleri hesaba girer boşaltırlar! Gecin bu tahüüt veya proje veya süper güvenirlilik muhabetlerini! Bunların hepsi coinleri piyasaya yedirme argumanları!

  • Bora16 Nisan 2021 10:53

    Tahüüt şu bu hikaye! Zamanı gelince sistemi kuranlar normal yöntemle veya madencilik oyunu ile günde büyük miktar daha coin üretim satarlar alıcı buldukları her kademede! Şimdilik kuşları ürkütmeden sisteme gğvensşzlik oluşturmadan veriyorlar ellerinde!

  • Emir 16 Nisan 2021 10:49

    Geleceğin paraları diye insanlara yediriyorlar! Bşr krşpto para sşstemi bir kaç yüz bin dolarla kuruluyor ve bu oyunu kuranlar milarlarca doları euroyu lirayı yusnı falan toplayıp alıp kasaya atıyor! İnsanlarda ellerine de voinleri veriyor! İnsanlarda bu coin ile oynayıp duruyor! Titan Saadet zinciri oyunu içinde umut kapısı! Zamanı gelince oyuna son verilir! Sistemin fişi çekilir!

  • Son16 Nisan 2021 10:44

    İnsanlar devletlerin parasını değilde, ne üdüğü belirsiz onun bunun çıkardığı kripto parayı mı kullanacak! Yok öyle yapma! Zamanı gelince bütğn ülkeler yasaklayactır! Şimdilik ahmakların parasını kripto para oyunu ile sağmaya devam!

  • Gercekler 16 Nisan 2021 10:41

    Çok doğru karar! Keipto paralarla insanları fena söğüşleyecekler. Piyasadan Yeterince para sağdılarmı ve yeni yağmalar bitince hepsinin elektriğini keserler.

  • adam16 Nisan 2021 03:14

    çok ıyı olmüş...  Demek çok gitmeden önce alın diyorlar .....KAÇ ının alilesi oynuyor acaba BUYUKLERIMIZ bilir....EMİR ÇELİĞI DELERMİŞ.... :D  :'( 

  • Ali16 Nisan 2021 02:21

    Kısaca türkiyedeki hiçbir hesaptan kripto para işi yapan platformlara veya adı herneyse para gönderemez ve alamazsınız. Bu ay sonuna kadar paranızı çekmezseniz mecbur ülke dışında bir bankadan hesap açıp ancak buradan eft yapabilirsiniz. Oda eft masrafı felan paranızın en az yuzde 15 i eft masrafına vb kesilir.

  • Nesrin16 Nisan 2021 08:28

    bireysel eft ler ile alakası yok.Diğer unsurları kapsıyor dünya kripto paraya geçiyor ileriyi görmek lazım

  • AHMET ÖZBİR16 Nisan 2021 02:20

    Türk milletinin parası TL'dir. Kripto para kripto fetöcülerin parasıdır. REİS'e güvenimiz tam TL'den başkasını tanımam. Kripto paralara karşıyım vatanımın aşığıyım.

  • Bu neyin kafası16 Nisan 2021 08:21

    Oksijen al

  • ersoy ulubey16 Nisan 2021 04:10

    BTC adres yollada senide katalım kriptoya

  • İbrahim sensy 16 Nisan 2021 02:04

    Bravo dogru karar