BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMerkez Bankası bankalara ne mesaj verdi----

Merkez Bankası bankalara ne mesaj verdi

Merkez Bankası bankalara ne mesaj verdi
20 Ağustos 2015 - 07:46 www.finansgundem.com

Milliyet ekonomi yazarı Güngör Uras bugunkü köşesinde Merkez Bankası'nın bankacılara yaptığı mesajı değerlendirdi

Son günlerde doların ateşi bir türlü düşmüyor. Rekor üzerine rekor kırıyor. Borsada büyük kayıplar yaşanıyor. Piyasa bu haldeyken ve şuan ekonominin de başında bir kaptan olmadığı için sorumluluk ister istemez sadece Merkez Bankası'na kalıyor.

TCMB tepe yönetimi, PPK toplantılarından bir gün sonra, “Banka Ekonomistleri”ne bir sunum yaptı. Milliyet ekonomi yazarı Güngör Uras bugunkü köşesinde Merkez'in bankacılara ve ekonomistlere verdiği mesajları değerlendirdi. İşte Uras'ın o yazısı;

Merkez Bankası’nın (TCMB) hedefi, ülkede fiyat istikrarını sağlamak, enflasyonu aşağıya çekmekti. İşler karıştı. Ekonomi yavaşladı. Dolar tırmanışa geçti. Ülkeye döviz girişi azalırken, döviz çıkışı başladı. Bu arada ekonomi “kaptansız kaldı”. Ekonomi politikalarını yürütenler, ortalıktan yok oldu.

İşte bu durumda TCMB, ekonomide olan bitenin sorumluluğunu (istemeden) üstlenecek bir duruma geldi.

Para Politikası Kurulu (PPK)toplantısı sonrası önceki gün TCMB Başkanı’nın yaptığı açıklamalar piyasada anlaşılamayınca, (veya piyasa beklediğini bulamayınca) borsa düşüşe geçti. Faiz arttı. Döviz fiyatı 3.0 TL’ye yaklaştı.

TCMB tepe yönetimi, PPK toplantılarından bir gün sonra, “Banka Ekonomistleri”ne bir sunum yapıyor. Bu sunuma, yaklaşık 50 yabancı, 50 yerli banka ekonomisti katılıyor. Önceki günkü açıklamalar kafa karıştırınca dünkü toplantıya katılım yüksek oldu.

Bankalara verilen  mesaj

Toplantıda yabancı ve yerli “banka ekonomistleri”ne verilen mesajlar şunlar:
-  TCMB, kısa vadede piyasada son dönemde artan oynaklık ve çekirdek enflasyondaki yüksek seyir nedeniyle daha sıkı bir likidite politikası uygulayarak, fonlama maliyetlerini yukarı çekecek.
-  FED faizi artırdığında TCMB de politika faizini yükseltecek.
-  Faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 10.75 faiz seviyesi yeterince yüksek olduğu için kısa vadede üst seviyede bir artış öngörülmüyor.
-  Küresel piyasaların istikrara kavuşmasına paralel olarak sadeleşme adımlarını kademeli olarak hayata geçirecek. Sadeleşme tek politika faizine geçilene kadar devam edecek. Buraya kadarki mesajlar bankaları ilgilendiriyor.

Ekonomi ile ilgili mesajlar
Ekonomi ile ilgili mesajlar ise şöyle:


Büyüme: Birinci çeyrekteki büyümenin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ardından ikinci çeyrekte ılımlı bir büyüme görülecek. Yatırımlar zayıf olduğu için iç tüketim büyümede belirleyici olacak. Büyüme oranları bir süre daha düşük kalacak.
Üretim: Sanayi üretiminde haziranda görülen yüzde 5.5’lik güçlü artış, sanayide üretim artışının başladığını göstermiyor. Önümüzdeki aylarda üretimde ılımlı bir artış görülecek.
Cari açık: Cari açıkta iyileşme devam etmesine rağmen bu iyileşme TCMB’nin beklentilerinin altında. Negatif ihracat şoku nedeniyle, büyümede yeniden iç tüketimin ağırlık kazanması, enerji-dışı cari açığın artmasına neden oluyor.

Enflasyon haberleri kötü

Enflasyon: Yıllık enflasyondaki mevcut gerileme gıda ve enerji fiyatları kaynaklı. TL’deki değer kayıpları çekirdek enflasyonun TCMB’nin öngördüğü seviyelerin üzerinde seyretmesine neden oluyor.
Döviz kuru: Daha önceleri 15 - 20 seviyesinde olan döviz kurlarının enflasyona geçirgenliği, dolar bazında ithalat fiyatlarındaki düşüş ve zayıf ekonomik aktivite nedeniyle yüzde 10 seviyelerine geriledi. Kurun mevcut seviyelerde kalıcı olması durumunda, döviz kurunun enflasyona geçirgenliği 2015 sonunda yüzde 7.2‘ye gerileyebilir.
Para Politikası: TCMB, likidite ve faiz kanallarını kullanarak enflasyon ve piyasa dinamiklerini yönetecek.
-  Son Faiz kararında da ifade edildiği gibi daha sıkı bir likidite politikası uygulanacak.
-  Likidite sıkılaştırmasının yanı sıra, politika faizi de FED’in faiz artışlarına eş zamanlı olarak kademeli bir şekilde yukarı çekilecek.
-  Sadeleştirme politikası çerçevesinde de zaman içinde faiz koridoru daraltılarak  faiz belirsizliği azaltılacak ve daha sonra bugünkü ortalama fonlama maliyeti ve üst bant arasında kalacak tek bir politika faizine geçilecek.
Bunlar TCMB’nda dünkü toplantıda “yerli ve yabancı banka ekonomistlerine” yapılan açıklamaların özeti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)