BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez bankalarının faiz artırım kararlarında azalma----

Merkez bankalarının faiz artırım kararlarında azalma

Merkez bankalarının faiz artırım kararlarında azalma
26 Aralık 2023 - 11:54 www.finansgundem.com

2023 yılında merkez bankalarının faiz artırım kararları önceki yıla göre yarıdan fazla azaldı. Merkez bankaları tarafından 636 faiz kararı açıklandı. Bu kararlardan 351'i sabit tutma yönünde, 196'sı artırım yönünde, 89'u ise indirim yönünde oluştu.

Global piyasalara 2022 yılında olduğu gibi 2023 yılında da merkez bankalarının aldığı faiz kararları damgasını vurdu. Geride kalan yılda merkez bankalarının aldığı her faiz kararının yaklaşık yarısı sabit tutma yönünde olurken, artırım yönünde kararlar yine indirim kararlarını geçti. Ancak artırım kararları bir önceki yıla göre yarıdan fazla azaldı.

Foreks Haber'in yıl boyu açıklanan kararlardan derlediği verilere göre, geçen yıl merkez bankaları tarafından 636 Faiz kararı açıklandı. Bu kararlardan 351'i sabit tutma yönünde, 196'sı artırım yönünde, 89'u ise indirim yönünde oluştu. 2022 yılında 660 faiz karardan 418'i faiz artırımı yönünde, 226'sı faizi sabit bırakma yönünde gerçekleşirken, sadece 16 indirim kararı alınmıştı.

2023 yılının ilk 8 ayında artırım kararları, indirim kararlarının üzerinde, eylül ayında ise aynı olurken, son üç ayda indirim kararları artırım kararlarını aştı. Bu da 2024 yılı için merkez bankalarının indirim yönünde kararlarının ağırlık kazanacağı yönünde bir öngörü oluşturdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) geçen yıl bir indirim kararı alırken, haziran ayında başladığı artırım kararlarını üst üste 7 toplantı sürdürdü. TCMB, bu 7 toplantıda toplam 3400 baz puan artırıma gitti ve oranı yüzde 8,50'den yüzde 42,50'ye çıkardı.

ABD Merkez Bankası(Fed), bu yıl düzenlediği 8 toplantının 4'ünde faiz artırırken, 3'ü son toplantı olmak üzere 4'ünde değişikliğe gitmedi.

İngiltere Merkez Bankası(BoE), ilk 5 toplantısında artırım yaparken, son 3 toplantısında faizi sabit bırakmayı tercih etti.

Çin'in büyük bankaları mevduat faizlerini indiriyor

 

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina'nın faiz pişmanlığı

 

Fitch: Faiz artırımı zirvede

 

Merkez Bankası faizi 250 baz puan artırdı

 

Avrupa Merkez Bankası(ECB), ilk 6 toplanda faiz artırırken, son iki toplantıda faizi sabit bıraktı.

Japonya Merkez Bankası(BoJ), 2023 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi faizde bir değişikliğe gitmedi. Ancak BoJ'un verdiği mesajlar gelecek yıl bir artırım olabileceği yönünde sinyaller verdi. 2024 yılında BoJ'un toplantıları analistler tarafından daha yakından takip edilecek.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)