BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMerkez bankalarından sürpriz gelecek mi?----

Merkez bankalarından sürpriz gelecek mi?

Merkez bankalarından sürpriz gelecek mi?
24 Temmuz 2017 - 13:12 www.finansgundem.com

Gelişmekte olan piyasalar, önemli gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının 'güvercin' politikaları sayesinde olumlu bir trend sergiliyor. Geçen hafta ECB ve BOJ para politikası faizlerini sabit tuttu.

Geçen hafta ECB ve BOJ para politikası faizlerini sabit tuttu. Bu hafta ise FED'in toplantısı izlenecek. Bu hafta ayrıca TCMB'nin toplantısı da var. Beklentiler FED'in faiz artışı yapmayacağı yönünde. TCMB'nin de faizde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Piyasalar büyük merkez bankalarına göre şekillenmeye devam ediyor. Global likidite ortamının devam edeceği öngörüsüyle gelişmekte olan piyasalara olan para girişi sürüyor. Yatırımcı açısından bu anlamda merkez bankalarından gelecek haberler kritik öneme sahip. Geçen hafta Japonya Merkez Ban kası (BOJ) ile Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) toplantıları vardı. BOJ, para politikası faizinde değişiklik yapmadı.

ECB de faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmayarak mevduat faizini yüzde -0,40 seviyesinde tutmaya devam etti. Banka, beklentiler doğrultusunda daha önce ilan ettiği gibi aylık varlık alım tutarını da 60 milyar Euro olarak belirledi. ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarına göre temkinli bir hava çiziliyor. Ancak hala büyük miktarda genişlemeye ihtiyaç duyulduğunun altı çiziliyor. Bunun nedenini de enerji fiyatlarındaki zayıflık nedeniyle manşet enflasyonun istenen seviyelere ulaşamamış olması oluşturuyor.

İKİ TOPLANTI VAR
Bu hafta ise 26 ve 27 Temmuz'da önce ABD Merkez Bankası (FED), ardından da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Faiz toplantısı yapacak. FED toplantısından çıkacak kararlar ve sonrasında politikaların nasıl şekilleneceğine yönelik mesajlar, gelişmekte olan piyasalara para girişinin devamı için önem taşıyor. TCMB'nin toplantısından çıkacak kararların da elbette Türkiye için büyük önemi var.

Bu nedenle biz de piyasa uzmanlarına bu haftaki iki toplantıya ilişkin beklentilerini ve sonrasında bu gelişmelerin piyasalara olası etkilerini sorduk. Konuştuğumuz uzmanlardan aldığımız izlenim, bu haftaki toplantılarda yeni bir faiz hamlesinin gelme ihtimalinin düşük olduğu yönünde. Stabil durumda da gelişmekte olan piyasalara yönelik olumlu gidişatın bir süre daha devam edeceğine vurgu yapılıyor.

BU HAFTA NE OLUR?

Piyasanın FED'in faiz artışına verdiği en yüksek olasılık aralık ayına işaret ediyor. Ancak bu olasılık FED Başkanı Janet Yellen'ın kongre sunumlarının ardından yüzde 50'nin altına gerilemiş durumda. Yatırım Finansman Genel Müdürü Ömer Eryılmaz, "Temmuz toplantısından herhangi bir değişiklik kararının çıkmamasının piyasalara etkisi nötr olacaktır" diyor. Eryılmaz, "TCMB tarafında da son gelen beklenti anketinde görüldüğü üzere politika faiz oranında yıl sonuna kadar bir değişiklik beklenmiyor. Faiz oranlarının aynen devam etmesi durumunda piyasa etkisi nötr kalacaktır" diyor.

BUNDAN SONRA NE OLUR?

Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Al tuğ Dayıoğlu, gelişmekte olan piyasalara girişin özellikle ABD verileri ekseninde belirleneceğini öngördüklerini söylüyor. Dayıoğlu, "FED çıkış stratejisi konusunda kararlı bile olsa verilerin zayıf gelmesi yavaş yavaş bu stratejiden vazgeçileceği beklentisini güçlendirerek piyasalarımıza girişi destekleyebilir" diyor.

“GELİŞEN PİYASALARA PARA GİRİŞİ SÜRÜYOR”

Yatırım Finansman Genel Müdürü/Ömer Eryılmaz

“Özellikle FED ve ECB tonlaması son haftalarda şahinleşmiş gibi görünüyor. Ancak ABD tarafında Başkan Trump’ın vaat ettiği politikaları uygulamakta güçlük çekmesi, ABD verilerinin zayıflaması ve bunun sonucunda artan küresel risk iştahı gelişmekte olan ülkelere sermaye girişini destekliyor. ECB’nin eylül ayında varlık alımının azaltılmasına yönelik detayları paylaşacağını ancak bunu 2018 yılında başlayacağını tahmin ediyoruz. Buna ek olarak FED’in bilanço küçültmeyi aktif bir politika aracı olarak kullanmayacağını duyurması da kısa vadede gelişmekte olan ülkelere sermaye girişini destekleyecek bir gelişme oldu.” (TalipYılmaz/Ekonomist Dergisi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)