BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMerkez bankaları piyasalara para pompalıyor----

Merkez bankaları piyasalara para pompalıyor

Merkez bankaları piyasalara para pompalıyor
13 Mart 2020 - 08:52 www.finansgundem.com

Virüsün ekonomi üzerindeki etkisini hafifletmek için piyasalara para pompalayan ABD ve Avrupa merkez bankalarını diğer merkez bankaları da takip etmeye başladı

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi, yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle olağandışı dalgalanmaların görüldüğü piyasalara toplam 1,5 trilyon dolarlık likidite sunacak.

New York Fed'den yapılan açıklamaya göre, banka bugün gerçekleştirdiği 3 ay vadeli repo işlemiyle piyasaya 500 milyar dolarlık likidite sağladı.

Yarın da 3 ay ve 1 ay vadeli 2 repo işlemiyle piyasaya 500'er milyon dolarlık likidite sunacak banka, Kovid-19 salgınına ilişkin endişelerin yaşandığı piyasalara toplam 1,5 trilyon dolarlık likidite sunmuş olacak.

Bankanın 500 milyar dolarlık 3 ay ve 1 ay vadeli repo işlemleri ayın geri kalanında haftalık olarak gerçekleştirilecek.

Öte yandan, banka haftada iki kez gecelik repo operasyonlarıyla en az 175 milyar dolar ve 2 hafta vadeli repo operasyonlarıyla en az 45 milyar dolar sunmaya devam edecek.
Söz konusu repo işlemleri 13 Nisan'a kadar devam edecek.

AVUSTURALYA DA LİKİDİTEYİ ARTIRACAK

Avustralya Merkez Bankası da virüs paniği nedeniyle piyasalara verdiği likiditeyi artırıyor. Avustralya Merkez Bankası , küresel piyasalarda koronavirüsün neden olduğu panik satışlar, likiditenin kuruması ve borçlanma maliyetlerinin yükselmesi tehdidi yarattığı için Cuma günü finansal sisteme alışılmadık derecede büyük miktarda nakit enjekte etti.

Günlük para piyasası operasyonunda Reserve Bank of Australia (RBA), repo işlemleri yoluyla sisteme tahmin edilen ihtiyaç olan 3,4 milyar Avustralya dolarının çok üzerinde 8,8 milyar Avustralya doları (5,52 milyar USD) pompaladı.

KANADA MERKEZ BANKASI DA DEVREYE GİRDİ

Kanada Merkez Bankası’dadiğer merkez bankalarını izleyerek piyasalar için daha fazla likidite sağlayacağını açıkladı. Kanada Merkez Bankası, korona virüs salgınının yol açtığı belirsizliğin artmasıyla birlikte piyasaların sorunsuz bir şekilde işlemeye devam etmesini sağlamak için daha fazla likidite sağlayacağını söyledi.

Merkez bankası tahvil geri alım programını tüm gösterge vade sektörlerinde ve bir sonraki duyuruya kadar en az haftalık olarak genişleteceğini bildirdi.

Program, dealerlara eski bonoları daha yeni ve daha likit kağıtlarla değiştirme fırsatı veriyor. Banka, ilk operasyonun önümüzdeki Pazartesi 500 milyon Kanada doları değerinde bir değiştirme operasyonu olacağını söyledi.

Öte yandan, Covid-19 salgınından dolayı ECB'nin Avro Bölgesi büyüme tahmini bu yıl ve gelecek yıl için aşağı yönlü revize edilerek, 2020 için yüzde 1,1'den yüzde 0,8 ve 2021 yılı içinde yüzde 1,4'ten yüzde 1,3'e çekildi. Enflasyon beklentisi de bu yıl için yüzde 1,1'de ve gelecek yıl için yüzde 1,4'te sabit kaldı.

ECB, yılın ikinci toplantısında piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmezken yıl sonuna kadar geçici 120 milyar avroluk ek varlık alımı planladığını ve Avro Bölgesi finansal sistemine destek için geçici uzun vadeli refinansman operasyonları (LTRO) sağlanacağı duyurdu.

Yönetim Konseyi, bugünkü toplantısında, politika faizini sıfır, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0,25'te sabit bıraktı.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • duran13 Mart 2020 11:46

    Bu para pompalama 12 senedir var...sonuç sıfır...batıkları kurtarmaya çalışıyorlar ama nafile...

  • abdulbaki13 Mart 2020 10:30

    sorun piyasaya sadece para enjekte edeilerek çözülebilecek bir sorun değil, finans sistemi borçluları rahatlatacak önlemler almalı, krizin etkisi geçene kadar borçlulara ödemesiz dönem opsiyonu gerekiyor.