BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMemur maaş zammında Hakem Kurulu süreci nasıl işleyecek?----

Memur maaş zammında Hakem Kurulu süreci nasıl işleyecek?

Memur maaş zammında Hakem Kurulu süreci nasıl işleyecek?
21 Ağustos 2019 - 20:28 www.finansgundem.com

Bakan Selçuk, memur maaşlarına zam sürecinin Hakem Kurulu'na devredildiğini açıkladı. Peki Hakem Kurulu süreci nasıl işleyecek? İşte yanıtı...

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, memurlara maaş zammıyla ilgili Külliye'de düzenlenen basın toplantısında konuştu. Selçuk, memur konfederasyonlarıyla anlaşma sağlanamadığı için Hakem Kurulu sürecinin başladığını ifade etti. Başvuruyla devreye girecek Kurul, en geç ay sonuna kadar karar verecek ve bu karar bağlayıcı olacak.

Müzakerelerin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından tespit tutanağı tutulduğunu ve Hakem Kurulu'na iletildiğini söyleyen Selçuk, "Nihai kararı kurul verecek" diye konuştu.

Hakem kurulu ay sonuna kadar süre verecek

Başvuruyla devreye girecek Kurul, en geç ay sonuna kadar karar verecek ve bu karar bağlayıcı olacak.

Hakem Kurulu ne zaman toplanacak, kararını ne zaman açıklayacak?

Toplu sözleşme görüşmelerinin ve Hakem Kurulu'na başvurunun nasıl olacağına dair detaylar, 2012 yılında çıkarılan bir yönetmelikle düzenlenmiştir. Bu yönetmeliğin ismi "Toplu Sözleşme Görüşmelerinin Yapılma Usul ve Esasları ile Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Kamu Personeli Danışma Kurulu ve Kurum İdari Kurullarının Teşkili, Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik"tir.

Yönetmeliğin 9. maddesine göre 3 iş günü içinde, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulması gerekiyor.

Memur Sen Başkanı Ali Yalçın, bu 3 günlük sürenin 1 güne düşürülmesi, artan 2 günlük sürenin toplu sözleşme müzakerelerine ayrılmasını talep etmiş olmasına rağmen, bu talebi kabul edilmemişti.

Yine yönetmeliğin 11. maddesinde yer alan hüküm gereğince, "Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Kurula son başvuru tarihini takip eden gün, Başkanın çağrısı üzerine Başkanın belirleyeceği yerde çalışmalarına" başlayacaktır. Bu belirlemeye göre Kurul, 24 Ağustos Cumartesi günü çalışmalara başlayacak.

Yine yönetmeliğin 11. maddesinde Kurulun 5 iş günü içinde kararını vermesi öngörülüyor. Yani Hakem Kurulu, tarafları dinledikten sonra, 28 Ağustos'ta kararını açıklaması bekleniyor.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş'ın başkanlığında 11 kişiden oluşuyor.

Hükümetin yaptığı iki teklif kabul edilmemişti

2020'nin ilk altı ayında yüzde 3,5, ikinci altı aynda yüzde 3, 2021'nin ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 2,5 zamdan oluşan teklif, memur konfederasyonlarınca kabul görmemişti.

Hükümet, 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında memur ve memur emeklisine 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 zamdan oluşan yeni teklifte bulunmuş ancak bu teklif de kabul görmemişti.

Konfederasyonların talepleri

Memur Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.

Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesini talep etmişti. (T24)

Bakan Selçuk'tan memur zammı açıklaması

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)