BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMega İslami banka geliyor----

Mega İslami banka geliyor

Mega İslami banka geliyor
26 Eylül 2013 - 08:06 www.finansgundem.com

Hazine’nin de ortakları arasında yer alacağı 1 milyar dolar sermayeyle kurulacak banka faizsiz finansman imkanları sağlayacak

Dünya çapında 2 trilyon dolarlık işlem hacmine ulaştığı belirtilen faizsiz finansmana ilgi her geçen gün artıyor. Dünya'nın haberine göre,  İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFS) ile Londra, New York, Tokyo borsalarıyla yarışmak için çalışan ve finans merkezi olarak ülkenin sesini dünyaya duyurmaya yönelik kolları sıvayan Türkiye, bu kapsamda “Mega İslam Bank” kurulması için düğmeye bastı. Şu anda proje olarak üzerinde konuşulan bankanın, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na benzer bir modelle hizmet vermesi bekleniyor.
Sermayesi 1 milyar dolar olacak
Ortakları arasında yerli ve yabancı katılım bankaları ile Hazine’nin yer alacağı belirtilen bankanın sermayesi 1 milyar dolar olarak planlanıyor. Bununla birlikte ortaklar arasında Borsa İstanbul, SPK ve mevduat bankaları bulunmayacak. Hazine’nin katılım bankalarını destekleyeceği “Mega İslam Bank”, sadece katılım bankalarına hizmet verecek. Bankalara finansman sağlayacak olan banka, altyapı projelerinin finansmanında kredi kullandıracak. Ortak projelere de finansman sağlanacak. Bu şekilde kredi kullandırılması sadece yurtiçi kuruluşlar için değil, tüm İslam dünyası için de geçerli olacak.
Yabancı yatırımcıyı çekecek
Mega İslam Bank ile ilgili bilgi veren kaynaklar, “İstanbul Finans merkezi kurulurken, böyle bir kurumun olmaması düşünülemez. Bu daha çok yabancı yatırımcıları çekecek bir proje” diye konuştular.
Araştırma merkezine 1 milyon dolar 
Diğer taraftan Dünya Bankası’nın da iş birliği ile İslami finans anlamında ilk İslami araştırma merkezi kurulacak. Katılım bankaları da taraf olduğu merkeze 1 milyon dolar koyacak. Araştırma Merkezi’nin ortakları arasında, Merkez Bankası, Takasbank, Borsa İstanbul, Takas Bank ve Türkiye Aracı Kurumları Birliği de yer alacak. İslami araştırma merkezi ile Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Avrupa, Balkanlar ve Orta Asya bölgeleri odak altına alınacak.
VakıfBank katılım bankası için çok iştahlı
Türkiye’de Albaraka, Bank Asya, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans  olmak üzere 4 katılım bankası faaliyet gösteriyor. Önümüzdeki günlerde ise sektöre 3 kamu katılım bankasının daha katılması bekleniyor. Kaynaklar, “Aslında daha önceden 2 katılım bankasının kurulacağı açıklanmıştı. Fakat son olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın VakıfBank’ın ismini vermesi ile bu rakam 3’e çıkmış oldu. Söz konusu bankanın bu konuda çok iştahlı olduğu söyleniyor. İlk etapta Ziraat Bankası, ardından da Halkbank’ın katılım bankası kurması bekleniyor. En son olarak da VakıfBank’ın da faaliyete başlayacağı söyleniyor. Özel bankalardan ise şimdilik bir ses çıkmıyor” diye konuştular.
İslami repoya ‘zorda kalmadıkça kullanmayın’ fetvası
Öte yandan Borsa İstanbul’un altyapı çalışmalarını bitirdiği ‘İslami repo’ ürününün uygunluk ile ilgili birtakım sorunlar yaşadığı ve fetva verecek olan danışmanların ürünün zorda kalınmadıkça kullanılmaması gerektiğini söyledikleri belirtildi.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • islam26 Eylül 2013 10:38

    esin kardeş islami bankacılık herkese hitap ediyor.sana da hitap ediyor. islami bankaların pek çok gayrimüslim müşterileri de var. gelen müşteriyi kimse ilmihalden sorguya çekmiyor. hsbc nin citibank ın da faizsiz bankacılık departmanları var. stres yapma ileri gidiyoruz.

  • Esin26 Eylül 2013 09:00

    Banka'nın İslamisi mi olurmuş ne saçma ayrımcılık herkese hitap etmelidir. Nereye gidiyoruz? Müslümanlık yön değiştirdi.