BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMeclis'te gece yarısı büyük kavga... Yaralılar var----

Meclis'te gece yarısı büyük kavga... Yaralılar var

Meclis'te gece yarısı büyük kavga... Yaralılar var
12 Ocak 2017 - 04:20 www.finansgundem.com

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde CHP'liler kürsüyü işgal etti. Bunun üzerine AK Partililer ile kavga yaşandı. Bazı milletvekilleri yaralandı. CHP'lilerin katılmadığı 5. madde oylamasında 343 kabul oyu çıktı

TBMM Genel Kurulu'nda anayasa değişikliği teklifinin 5. maddesinin görüşülmesi sırasında AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında bir kez daha kavga yaşandı. Akşam, 3. maddenin oylaması sırasında çıkan yumruklu kavganın yatıştırılmasının ardından 3. ve 4. maddenin oylamaları yapıldı ve 5. maddenin görüşmelerine geçildi.

Teklifin 1. turdaki beşinci maddesi üzerinde CHP Grubu adına söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti'nin görüşmelerdeki tavrını eleştirdi.

CHP'liler kürsüyü çembere aldı

AK Parti'nin yanlış yaptığını iddia eden Özel, şöyle konuştu:

"Namusum ve şerefim üzerine size söylüyorum ki yanlış yapıyorsunuz. Televizyon kapalıyken göz görmeden kendi kendinizi imha etmeye çalışıyorsunuz. Biz buna izin vermeyeceğiz. Biz halkın gözlerinin içine baka baka bu maddenin burada konuşulmasını temin etmek için gerekirse 24 saat çalışmak için ama halka bunu sınırsız olarak anlatmak için halkın kürsüsünün vazifesini yerine getirmek için halkın kürsüsünü sizden koruma altına alıyoruz. Milletin kürsüsünü sizlerden koruyoruz."

Özel'in bu sözlerinin ardından CHP milletvekilleri alkışlar eşliğinde kürsüye yürüdü ve kol kola girerek kürsüyü çembere aldı.

"Bu kürsü milletin kürsüsüdür"

Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da "Burası bir tiyatro alanı, sahne değil. Ciddi bir iş yapıyoruz, millet adına iş yapıyoruz. Bu kürsü milletin kürsüsüdür. Lütfen milletvekilleri yerlerine geçsin. Sayın milletvekilleri demokrasi anlayışınızın bu olmaması gerek." diye uyarıda bulundu.

CHP'lilerin eylemlerine devam etmesi üzerine Aydın birleşime ara verdi.

Arada CHP milletvekilleri "Yaşasın Cumhuriyet." diye slogan attı.

AK Parti'lilerin müdahalesi

AK Parti milletvekilleri kürsü ile Başkanlık Divanı arasına geçerek, CHP'lileri kürsüden uzaklaştırmaya çalıştı. Bu sırada iki partinin milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavga ve itiş kakış yaşandı, bazı milletvekillerinin yaralandığı görüldü. Kavgaya karışan bazı milletvekilleri yere düştü.

Genel Kurul salonunda hasar oluştu

Kavga sırasında milletvekillerinin konuşma yaptığı kürsü ve ses sistemi zarar görerek çalışamaz hale geldi. Kürsünün yerinden çıktığı görüldü.

Genel Kurul salonunun bazı yerlerinde de hasar oluştu.

Salonun ortasında bulunan "Atatürk çiçeği" ile stenografların görev yaptığı masa zarar gördü. Oylama zarflarının atıldığı kupaların bulunduğu sehpa da kavga esnasında yerinden kaldırıldı. Stenografların oturduğu koltuğun bir milletvekili tarafından havaya kaldırıldığı, kupaların milletvekilleri tarafından birbirlerine fırlatıldığı görüldü.

"Bu Meclis bombalandı, bunu unuttunuz mu?"

Kavganın yatışmaması üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Başkanlık Divanındaki mikrofondan AK Parti milletvekillerine, "Herkes yerine otursun." çağrısını yaptı.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da "Rica ediyorum sayın milletvekilleri, yakışmıyor bu. Bu Meclis bombalandı, bunu unuttunuz mu? Ayıptır ya. Sayın grup başkanvekilleri lütfen olaya müdahale edin." diyerek, AK Parti ve CHP Grup başkanvekillerine çağrıda bulundu.

"Bombalar altında çalıştık, herkes grubuna çekilsin"

Bu sırada hemen hepsi salonun ortasında ayakta duran CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında karşılıklı laf atışmaları devam etti. Siyasi partilerin yöneticileri ve bazı bakanlar milletvekillerini yatıştırmak için yoğun çaba gösterdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yaşananları Genel Kurul salonunda izledi.

Aranın ardından birleşimi açan TBMM Başkanvekili Aydın, "Bu kürsü Kurtuluş Savaşı'nda dahi işgal edilmedi, bombalar altında da çalıştık. Herkes grubuna çekilsin." diyerek milletvekillerini yerlerine oturmaları konusunda uyardı.

"Kürsü işgali kabul edilemez"

Aydın, milletvekillerinin sözlü tartışmaları arasında, madde üzerinde şahsı adına konuşması için AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal'a söz verdi. Ünal, ses sisteminin bozulması nedeniyle görevliler tarafından getirilen yaka mikrofonuyla kürsüde konuşmasını yaptı. Ünal konuşmasını yaparken AK Parti milletvekilleri etrafında bekledi.

Meclis kürsüsünün kutsal ve dokunulmazlığı olduğunu dile getiren Ünal, "Bu Meclis demokrasinin merkezidir. Milli iradenin tecelligahı olan bu Meclis kutsal bir Meclistir. Her birimiz millete karşı sorumluyuz. Bu sorumluluk Anayasa ve İçtüzükle belirlenmiştir. Anayasa ve İçtüzük dışında hareket etmemiz beklenemez. Kürsü işgali kabul edilemez." diye konuştu.

Gerginlik yatıştı

Ünal'ın konuşmasının ardından madde üzerinde soru cevap işlemi yapılmadı. Madde üzerinde verilen önergelerin oylaması da milletvekillerinin ayak üstü tartışmaları devam ederken yapıldı ve önergeler kabul edilmedi. Bazı CHP milletvekilleri ise bu duruma tepki gösterdi.

Madde üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını bildiren Aydın, birleşime bir kez daha ara verdi. Ayaktaki milletvekillerinin büyük bölümü, arada yerlerine oturdu ve gerginlik yatıştı.

Madde üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını bildiren Aydın, birleşime bir kez daha ara verdi. Ayaktaki milletvekillerinin büyük bölümü, arada yerlerine oturdu ve gerginlik yatıştı.

CHP'lilerin kürsü işgali nedeniyle yaşanan kavganın ardından maddenin görüşmelerinin tamamlanması üzerine birleşime verilen arada, TBMM İdare Amirleri ile TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, salonun başta kürsü olmak üzere zarar gören yerlerinde incelemelerde bulundu.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ise AK Parti ve CHP Grup başkanvekilleri ile görüştü.

CHP'DEN OYLAMAYA KATILMAMA KARARI

Görüşmeden çıkan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP sıralarının önünde, kürsüye yakın bekleyen CHP milletvekillerinden yerlerine oturmalarını istedi. AK Parti milletvekilleri de yerlerine geçti.

Birleşimi açan Başkanvekili Aydın, gizli oylamaya geçileceğini açıkladı.

Gecenin bu saatinde maddenin oylanmasını istemediklerini belirten Altay, teklifin Meclisin feshi anlamına geleceğini iddia ederek bu nedenle oylamaya katılmayacaklarını açıkladı.

AK Parti milletvekilleri, Altay'ın bu sözlerini alkışlayarak karşıladı.

Meclis Başkanvekili Aydın, daha sonra gizli oylamanın nasıl yapılacağını anlattı ve teklifin 1. turunda, beşinci maddenin gizli oylamasına başlandı.

5. MADDEYE 343 KABUL, 7 RET

CHP'li milletvekillerinin katılmadığı oylama sonucu 5. madde 343 oyla kabul edildi. 5. maddeye 7 ret oyu kullanıldı. 

Vekiller böyle kapıştı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)