BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMeclis'e girebilecekler mi?----

Meclis'e girebilecekler mi?

Meclis'e girebilecekler mi?
06 Ağustos 2013 - 10:51 www.finansgundem.com

Dün açıklanan Ergenekon kararının ardından herkes aynı soruyu soruyor: "Ceza alan vekillerin durumu ne olacak?" İşte yanıtı...

TBMM Başkanlığı, mahkemenin Ergenekon davası kararının açıklanmasının ardından, kendisini doğrudan ilgilendiren iki sonuçla ilgili olarak acil değerlendirme yaptı. Davada ceza alan CHP Milletvekili Sinan Aygün’ün milletvekilliği temyiz süreci bitip, ceza onana kadar devam edecek. Hakkında tahliye kararı verilen CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ise TBMM Genel Kurulu’nun ilk oturumunda yemin edecek.
ÖZEL TOPLANTI YAPILDI
Hürriyet'te yer alan habere göre, TBMM Bakanı Cemil Çiçek başkanlığında yapılan toplantıda, iki milletvekiliyle ilgili mahkemenin verdiği karar değerlendirildi. TBMM hukukçuları, süreci iç tüzük maddeleri çerçevesinde ele aldı ve şu sonuç ortaya çıktı:
AYGÜN’ÜN DURUMU
13 yıl 6 ay hapis cezası alan ve tutuksuz yargılanan CHP milletvekili Sinan Aygün milletvekilliği görevine devam edecek. Yargı süreci henüz tamamlanmadığı için temyiz ve kararın onanması işlemleri tamamlanana kadar Aygün, milletvekili dokunulmazlık haklarından yararlanacak. Tüm aşamalar bittikten sonra cezası onanırsa, mahkeme kararı TBMM Başkanlığı’na gönderilecek. Karar, Genel Kurul’da okunduktan sonra milletvekilliği düşebilecek.
HABERAL’IN DURUMU
Mahkemenin 16 yıl hapis cezasına çarptırdığı ve tahliye kararı aldığı CHP Milletvekili Mehmet Haberal ise halen milletvekilinin kullandığı tüm özlük haklarından yararlanıyor. Kendisine maaş ödeniyor. Haberal bu süreçte yasama faaliyetlerine katılamıyordu. Alınan kararla, bunun önündeki engel kaldırılacak. Haberal, tahliye edildikten sonra soru önergesi, yasa teklifi veya meclis araştırma önergesi vermeye hak kazanacak. Haberal, TBMM’nin ilk bileşiminde yemin ederek görevine başlayacak. TBMM Başkanlığı, bu tarihin 1 Ekim olacağı hesabını yapıyor. Ancak CHP’nin TBMM’nin olağanüstü toplanması talebi olursa, bu süreç daha önce de işleyebilecek.
AKTAŞ ÖRNEĞİ
BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş’a, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, “örgüt propagandası yapmaktan” verilen 2 yıl 1 ay hapis cezası, geçen yıl Yargıtay’da onaylandı ve kesinleşti. Anayasanın milletvekilliğinin düşmesini düzenleyen 84. maddesinin 2. fıkrasında, “Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurul'a bildirilmesiyle olur” hükmü bulunuyor. Aktaş’ın durumuna ilişkin yazının Meclis’e gelmesi ve Genel Kurul’un bilgisine sunulması durumunda milletvekilliği düşecek. Ancak dosyanın, ara mekanizmalar olan Adalet Bakanlığı veya Başbakanlık’ta dönem sonuna kadar bekletilme imkanı da bulunuyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)