BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMB Başkan adaylarının ortak noktası----

MB Başkan adaylarının ortak noktası

MB Başkan adaylarının ortak noktası
07 Nisan 2016 - 07:16 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkan adaylarının hepsinin bir ortak noktası olduğunu görüyoruz; isimleri..

Bu yılın en iyi Merkez Bankası Başkanı seçilen Erdem Başçı’nın görev süresi 19 Nisan’da sona eriyor. Klasik... Her görev süresi dolan ismin yerine yeni bir isim aranıyor. Kimisi kurum içinden kimisi de kurum dışından. Hepsi değerli bankacılar. 

Bir süreden beri piyasa kulislerinde Başbakan Davutoğlu ve ekonomi yönetiminin gönlünün Erdem Başçı ile devam etmekten yana olduğu konuşuluyor. Ne de olsa Başçı hem Başkan yardımcılığı tecrübesi ile kurumun kültürünü öğrenerek Başkanlık koltuğuna gelmiş hem de akademisyenliği ile uluslararası çapta saygın bir isim. 

Her ne kadar akılların bir köşesinde Erdem Başçı ile devam edilebilir fikri olsa da 19 Nisan yaklaştıkça havada yeni isimler uçuşmaya başladı. 

Erdem Başçı ile devam edilmesi zor diyenlerin adaylarına kulak kabarttığımızda bu defa konuşulan isimlerin hepsinin bir ortak noktası olduğunu görüyoruz; isimleri.. Nasıl bir tesadüftür ki tüm yeni Merkez Bankası Başkan adaylarının isimleri Murat ile başlıyor. Üstelik adı Murat olan aday sayısı tam 4 tane. 

Önce içeriden bir adayla başlayalım. Murat Çetinkaya. Haziran 2012’den beri TCMB Başkan Yardımcısı. Katılım bankacılığı kökenli bir isim. Merkez Bankası’na gelmeden önce Kuveyt Türk’te çalışıyordu, bankacılık hayatına ise Albaraka Türk’te başlamıştı. Boğaziçi Üniversitesi’nden çift anadalla mezun olmuş. 

İkinci isim ise Murat Talayhan. Murat Talayhan, ağırlıklı olarak uluslararası bankalarda çalışmış kurumsal finansman alanında tecrübeli bir isim. Son olarak Londra’da Barclays Capital’de çalışıyor. 1984’te ODTÜ’den birincilikle mezun olmuş. Ama Talayhan’ın adaylığı şimdilik yalanlandı.

Üçüncü Murat ise Murat Yülek. Daha önce BDDK Başkanlığı için de adı geçen Yülek, İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi ve PGlobal Küresel Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri Ltd. ortağı. Boğaziçi Üniversitesi mezunu. 

Son isim ise geçen hafta Takasbank Genel Müdürlüğü’nden ayrılan Murat Ulus. Geçen hafta pek çok kişi için Murat Ulus’un görevinden ayrılması sürpriz oldu. Bu sürpriz de kulisleri hareketlendirdi. Takasbank’tan ayrılırken mesai arkadaşlarıyla vedası pek çok kamu profesyonelini ise imrendirdi. Ziraat Bankası, Egebank, Bank Asya ve BDDK’da kurul üyeliği yapan Ulus’un adı da Merkez Bankası Başkanlığı için geçiyor. 

Peki piyasanın gönlünde yatan aslan kim diye sorduğumuzda ise gelen cevaplar özetle: “Şimdiye kadar bir başkanın ikinci defa atandığını görmedik ama Başçı ile yola devam edilebilir” şeklindeydi. Başçı olmazsa kim olur denildiğinde ise tahminler “yeni bir Durmuş Yılmaz” olur cevabının etrafında şekillendi. Yani, bankanın içinden gelen, teknokrat, adı kamuoyu tarafından bilinmeyen ama aslında göz önünde bir isim.

Bugüne kadar Merkez Bankası’nda 19 Nisan hep Başkanlık yarışında bayrak değişimine odaklandı ama bu sene TL’nin sahibi için değişim yılı. Para Politikası Kurulu’nda sonuçta Başkan’ın tek oyu var. 7 kişiden oluşan PPK’da başkan hariç 4 üye daha değişecek. Piyasa Başkan kadar PPK’ya atanacak yeni üyeleri de dikkatle takip ediyor.

Ece Ceyhun

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • amanin amanin07 Nisan 2016 09:00

    hükümetin istediği faiz politikasını uygulayacak biri olsun ki, sonra yok efendim biz şöyle olmasını istiyorduk da TCMB başkanı yapmadı denmesin...hedeflerde sapma olursa bunun suçu yine başkalarına atılmasın...