BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMarttan sonra iflaslar artacak----

Marttan sonra iflaslar artacak

Marttan sonra iflaslar artacak
25 Şubat 2013 - 02:38 www.finansgundem.com

Nurettin Özdebir, piyasalarda yaşanan daralmanın işletmelere olumsuz yansımalarının görülmeye başlandığını söyledi

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, piyasalarda yaşanan daralmanın işletmelere olumsuz yansımalarının görülmeye başlandığını söyledi. Birçok işletmenin iflas ettiğini belirten Özdebir, “Mart ayında bir taraftan faiz, bir taraftan ara ödemeler sebebiyle kapanan işyerlerinin sayısı artacak. Sıkıntı çok ciddi büyüyecek.” diye konuştu.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir piyasalarda yaşanan ani daralmayla birlikte birçok işletmenin iflas ettiğini söyledi. Büyüyen piyasa şartlarında firmaların da elindeki kaynakları yatırıma yönelttiğini aktaran Özdebir, "Alacağınızı alamıyorsunuz. Bu da ciddi anlamda piyasalarda sıkışmaya sebep oldu. Önümüzdeki mart ayından itibaren daha da kapanan, iflas eden işyerlerinin sayısının artacağını bekliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, bir grup ekonomi muhabirine değerlendirmelerde bulundu. 2012'nin performansına bakıldığında sanayi cephesinde önceki seneye göre bir şeyin değişmediği büyümenin sıfır olduğunu aktardı. Bir yılın boşa geçirildiğini savunan Özdebir'e göre iç piyasada yumuşak iniş değil paraşütsüz atlama oldu. İhracatın 90 milyar dolarlık kısmının Türkiye'de üretilmeyen mallardan oluştuğunu dile getiren Özdebir, bu yapının değişmesi gerektiği görüşünde. “O 90 milyarın ne kadar çoğunu üretebilirsek değer zincirini Türkiye'de ne kadar fazla tamamlarsak ancak o zaman cari açığı düzeltebiliriz.” tespitini yapan Özdebir, aksi takdirde gereğinden fazla fren yapıp işletmelerin dara sokulabileceğini kaydetti.
Bankacılar ‘Kredi maliyetleri artacak’ diyor
Merkez Bankası'nın faizlere ilişkin kararını değerlendiren Özdebir, “İnsanlarda faizler düşecek gibi beklenti var. Ama yaklaşık 1,5 milyar liraya yakın parayı piyasadan çekti. Geçen seferki indirimde de 1,5 milyarı piyasadan çekti. Zaten piyasalar likidite sıkıntısı içinde kıvranıp duruyorlar. Bu sıkılaştırmayla birlikte daha çok etkilenecekler." ifadelerini kullandı. Görüştüğü bankacıların önümüzdeki dönemde kredi maliyetlerinin artacağını, yani faizleri artıracaklarını söylediğini belirten Özdebir küçük mikro ve orta boy işletmelere kredi verilmesinin zorlaşacağına dikkat çekti. Para politikasında alınan kararların piyasalarda hissedilme süresinin minimum 7 ay olduğunu belirten Özdebir, bugün değişiklik olsa bile etkinin dokuzuncu ayda görülebileceğini ifade etti.
Ertelenen oda ve borsa seçimlerini de değerlendiren Özdebir, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yeniden aday olmaması gerektiği görüşünde. Özdebir, “Yani ben şahsen Rifat beyin yerinde olsaydım kendisinden sonraki gelecek yönetimin oluşumuna da katkıda bulunup emin, iyi bir ele teslim edilmesini sağlayıp sonra TOBB'un temsil edildiği yurtdışı görevlerde Eurochambers'ta vekillik, İslam Ticaret Odalarında görevi var. Bu görevleri bir müddet daha sürdürüp her zaman kendisine danışılacak şekilde rol almasını tercih ederdim.” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu'nun Birlik camiasında özellikle Anadolu'daki odalarda sevilen ve etkili bir kişi olduğunu aktaran Özdebir, bugünkü şartlarda Hisarcıklı-oğlu'nun karşısına aday çıkacağını düşünmüyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)