BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMarket raflarında büyük oyun----

Market raflarında büyük oyun

Market raflarında büyük oyun
31 Ağustos 2018 - 08:09 www.finansgundem.com

Döviz kurunu bahane eden fırsatçılar, bu kez rafta gramaj oyununa başvurdu. Gramajı düşürüp fiyatı sabit tutan markalar, göz göre göre tüketiciyi kandırıyor. Ticaret Bakanlığı, piyasanın dengesini bozan fırsatçıların peşine düştü, cezalar yolda

Döviz kurundaki yükselişi bahane eden fırsatçılar yine sahneye çıktı. Kimi elindeki ürünü stokluyor, kimi Türkiye'de üretilen ürünlere bile zam yapıyor, kimi ise gramaj oyunuyla vatandaşı kandırıyor.

GECE YARISI MESAİSİ

Birçok markette ve mağazada hafta sonundan bu yana etiketlere maliyetin üzerinde zam yapıldı. Mağaza çalışanları gece yarısı ellerindeki makinelerle etiket değiştirme telaşına düştü. Bazı uyanık şirketler ise fiyatlarını gramaj oyunuyla artırmaya başladı. Marketlerde hem raf fiyatları hem de ürün üzerindeki gramajlar değişti. Gramajını düşürdüğü üründe fiyatı sabit tutan markalar, bir yandan da gerçek fiyatı olmasına rağmen ürünün fiyatının üzerine indirim yazıp vatandaşı bir kez daha kandırma yoluna gitti. Vatandaşlar duruma tepki gösterdi.

KÜSURAT ELE VERDİ

Türk halkının 100, 200, 250, 300, 500 ve 1000 gram olarak bildiği pek çok ürün 111, 225, 130, 40, 172, 960, 1440, 810 gibi küsuratlı gramajlarla satılmaya başlandı. Gramaj oyunu, özellikle kuruyemiş, deterjan, çikolata ve şarküteri ürünlerinde göze çarpıyor.

YASAL SUÇ İŞLİYORLAR

Sabah Gazetesi'nden Pınar Çelik'in haberine göre; Tüketicileri Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Şükran Eroğlu ise vatandaşın resmen kandırıldığını, bunun yasa önünde suç olduğunu belirterek, "Bir gramaj azaltma ya da zam varsa müşterinin bu konuda bilgilendirilmesi yasal zorunluluk. Gizli zam yapmaya kimsenin hakkı yok" dedi.

KASAP BİLE STOK YAPIYOR

Fırsatçılar gıda ürünlerini stoklayarak daha fazla para kazanma yarışına girmiş durumda. Kırmızı et arzının arttığı Kurban Bayramı sonrasında bile birçok kasap, reyonlarına et koymuyor.

MÜŞTERİYİ KANDIRIYORLAR

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, markaların kur nedeniyle yüzde 10-30 arasında değişen zam geçişini rafa yansıttığını söyledi. "Ürün 80 gramken fiyatı artırmamak adına gramajı düşüren firmalar var. Ama bu şekilde müşteriyi kandırıyorlar. Bunu yapan firmaları uyardık, standardı bozmayın dedik" diyen Altunbilek, eylülde her şeyin dengeye oturacağını kaydetti.

SPEKÜLATÖRLERE SIKI TAKIP GELİYOR

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da dün yazılı bir açıklama yaparak fırsatçılara göz açtırmayacaklarını açıkladı. Bakan Pekcan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, son dönemde finansal piyasalardaki geçici dalgalanmaları fırsat gören bazı spekülatörlerin piyasa fiyat oluşumunu bozucu davranışlarını anlık takip ederek engelleyici tedbirler alınacağını vurguladı. Sektör temsilcilerinden aldığımız bilgilere göre bakanlık, Rekabet Kurumu, tüketiciyi koruma kurumları, sanayi ve ticaret odaları ve Alo 174'e gelen tüketici şikâyetlerini de dahil edeceği bir denetim sistemi kuracak. Özellikle son tüketici fiyatlarıyla mevcut ürünün içeriğinin fiyatıyla uyumu karşılaştırılacak. Haksız kazanç sağladığı belirlenen esnaf ve firmalara ciddi cezalar kesilecek.

Ticaret Bakanı'ndan fırsatçılara uyarı

 

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gsriban vatandaş 31 Ağustos 2018 21:48

    Bunu sahtekarlığa marketler aracı oluyor, asıl sorumlular üreticiler imalatçılar.Yazıklar olsun buna izin verenlere...

  • Soner Çelik31 Ağustos 2018 18:08

    Bu fırsatçı marketlere girdiğinizde alış veriş yapmadan çıkın kardeşim. Ciroları düşsün. Zor günlerimizi fırsata çevirenler bizden değildir demeliyiz. Millet olarak bir bütün olmalıyız.

  • Misafir31 Ağustos 2018 13:37

    Bankalar gibi ürün bazında firma bazında marka bazında denetlenmeli, Telekom şirketleri, zincir mağazalar, marka ürün çıkışları vs. Her biri ayrı mafya

  • Borsacı31 Ağustos 2018 12:09

    100 den fazla şubesi olan veya yıllık cirosu 1 milyarı geçen zincir marketleri düzenleyen BDDK gibi bir kurum lazım. Buna karşılık kurumlar vergisi bu kurumlarda sıfırlanabilir veya başka avantajlar getirilebilir. Sonuçda bankalar gibi yarı kamu işi yapıyorlar. 300 temel ürün tespit edilip bunların satış ve ambalaj standartları da olmalı.

  • no name31 Ağustos 2018 11:11

    mahalle bakkalından alışveriş yapmaya başlasanız artık....

  • Bika31 Ağustos 2018 08:39

    Marketlerdeki sorunlardan biri de raflarda yazılan etiket fiyatıyla barkod fiyatının birbirini tutmaması sonucu kasadan geçişin yavaşlaması.