BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMahfi Eğilmez, TL'deki değer kaybının nedenlerini sıraladı----

Mahfi Eğilmez, TL'deki değer kaybının nedenlerini sıraladı

Mahfi Eğilmez, TL'deki değer kaybının nedenlerini sıraladı
18 Kasım 2021 - 20:06 www.finansgundem.com

Ekonomist Mahfi Eğilmez, TL'nin yaşadığı büyük değer kaybının nedenlerini yazdı

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, kişisel internet sitesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararıyla ateşi iyice yükselen ve rekor üzerine rekor kıran dolar/TL kuru hakkında bir yazı kaleme aldı.

TL'nin yaşadığı büyük değer kayıplarını hem iç hem de dış nedenler ışığında açıklayan Eğilmez, ekonomide sürekli tartışılan faiz-enflasyon denklemine ilişkin de net bir şekilde "Faiz, enflasyonun nedeni değil sonucudur" derken, yazısını "Türkiye, son yıllarda yapılması gereken ekonomik hamlelerin tam tersini yaparak ekonominin daha da bozulmasına yol açmıştır" ifadeleriyle sonlandırdı.

Eğilmez'in söz konusu yazısı şu şekilde:

Yanlış kullanılan bir kavram: Devalüasyon

Son yıllarda pek çok kez sorup yanıtlamaya çalıştığımız bir soru bu. Defalarca yaptığım bir yanlış kullanım düzeltmesini bir daha yapayım: TL’nin yaşadığı değer kaybının adı değer kaybıdır devalüasyon değil. Çünkü devalüasyon teknik olarak sabit kur rejiminde ve idari bir kararla olur. Devalüasyon olması için kur rejiminin sabit kur rejimi olması gerekir. Oysa biz uzun süredir dalgalı kur rejiminin içindeyiz. Devalüasyon olması için paranın yabancı paralar karşısında değerinin düşürülmesi için idari bir karar alınması gerekir. Oysa dalgalı kur rejiminde paranın yabancı paralar karşısındaki değeri piyasada oluşan arz ve talebe ve hiçbir idari karar alınmasına gerek kalmaksızın göre anlık olarak değişime uğrayabilir. Otuz yıldan fazla süredir dalgalı kur rejimi içinde olan Türkiye’de bu dönemde birkaç devalüasyon da olmadı değil. Mesela 1994 krizinde Türkiye dalgalı kur rejimindeyken devalüasyon yaparak dünya ekonomi tarihine geçmişti. Bunu sonraki yıllarda da birkaç kez denedi.

Şimdi gelelim Türk Lirasının son dönemde niçin hızla değer kaybettiğine. Bunun iç ve dış nedenleri var.

TL’nin değer kaybının dış nedenleri

Bir paranın yabancı paralara karşı değer kaybı bazen o paraların değerlenmesinden kaynaklanır. Genellikle bir ülke parasının dış değerinin ölçülmesi dolara karşı yapıldığı için dolara göre değerlendirme yapılması adet olmuştur. Dolar Endeksi (Doların, Euro, Yen, Sterlin, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangından oluşuyor) Kasım ayı başından bugüne kadar çıkışına devam ederek 94’lerden 96’lara kadar yükseldi. Yalnızca Euro/Dolar paritesine bakarsak orada da Doların değer kazanmasını görebiliriz. Euro/Dolar paritesi son bir ayda 1,16’lardan 1,13’lere geriledi. Buna göre Dolar 1 Kasımdan bugüne kadar bu altı para biriminin ağırlıklı ortalamasına göre yüzde 2,1 oranında, yalnızca Euro’ya karşı da yüzde 2,4 oranında değer kazanmış bulunuyor.

Dolar diğer paralara karşı değer kazanınca TL’ye karşı da değer kazandı. TL’nin 1 Kasımdan (9,54) bugüne (10,73) kadar Dolara karşı değer kaybını hesaplayalım (Doların TL’ye karşı değer kazanmasını değil de TL’nin Dolara karşı değer kaybetmesini ele aldığımız için hesabı aşağıdaki gibi yapmamız gerekiyor):

1 Kasımda 1 USD = 9,54 TL idi. Buna göre 1 TL (1 / 9,54 =) 0,105 USD ediyordu

Bugün 1 USD = 10,73 TL. Buna göre 1 TL (1 / 10,73 =) 0,093 USD ediyor.

Bu dönemde TL’nin Dolara karşı değer kaybı: (0,105 - 0,093) / 0,105 = % 11,4 oluyor.

Bunun kabaca 2 – 2,5 puanlık kısmı Doların diğer paralara karşı değer kazanmış olmasından geldiğine göre geriye kalan yüzde 9 oranındaki değer kaybının dışarıyla ilgisinin olmaması gerekir.

TL’nin değer kaybının iç nedenleri

TL’nin 1 Kasım ile 18 Kasım arasındaki 18 günde Dolara karşı yaşadığı yüzde 11,4 oranındaki rekor değer kaybının yüzde 2,5'e kadar olan kısmının Doların bütün paralara karşı değer kazanmasından yani dış olaylardan kaynakladığını saptadık. Şimdi geriye kaldı yüzde 9 oranındaki değer kaybının nereden kaynaklandığını bulmak. Bu kaybın nedenleri tamamen iç nedenler. Bunların başında Merkez Bankası’nın, enflasyonun (baz etkisiyle) düşeceğine ilişkin tahminlerine dayalı olarak faiz indirimlerine girişmesi yer alıyor. Bu girişime başlanmasından kısa bir süre sonra enflasyonda düşüş olmadığı ve olmayacağı anlaşılmasına karşın Merkez Bankası Faiz indirimine devam etti.

Tablo için kaynaklar: TÜİK fiyat endeksleri ve TCMB faiz veriler

Bu aya gelinceye kadar ‘faiz enflasyonun nedenidir’ söylemiyle yetiniliyor ve faizdeki indirimlerin enflasyonu düşürmek için yapıldığı belirtiliyordu. Son bir ayda bu söylem devam ettirilmekle birlikte TL’nin yabancı paralar karşısında olağan dışı bir hızla değer kaybetmesinin plan dışı bir durum olmadığını vurgulamak için bu kez ‘cari açığın düşürülmesinin enflasyon sorununu çözebilmenin temel taşı olduğu’ vurgulanmaya başlandı. Buna göre faizin düşürülmesi enflasyonu çözerken kuru da yükselteceği için ihracatı artıracak, ithalatı düşürecek ve bu yolla cari açık sorunu ve dolayısıyla da enflasyon sorunu çözülecekti.

Geçmişte yaşananlara baktığımızda cari açıkla enflasyon arasındaki ilişkinin sanıldığı kadar güçlü olmadığını, mesela bütçe açığının enflasyon üzerinde daha güçlü etkileri olduğunu görüyoruz. Türkiye’de son 20 yılda enflasyonun en düşük olduğu yıllar 2010 ve 2012 yıllarıdır (yılsonu enflasyonu sırasıyla yüzde 6,4 ve 6,2 idi.) Bu yıllarda cari açık sırasıyla yüzde 6,2 ve 6,1 gibi yüksek oranlardaydı. Buna karşılık yüzde 0,9 cari fazla verilen 2019 yılında enflasyon yüzde 11,8 olarak gerçekleşmişti. Özetle söylemek gerekirse cari açıkla enflasyon arasındaki hatta kur arasındaki ilişki bu meseleyi açıklayacak bir ilişki değildir.  

Ödemeler dengesi hesaplarına baktığımızda ihracatta artış, ithalatta gerileme ve dolayısıyla cari açıkta bir düşüş olduğunu görebiliyoruz. Ne var ki bu gerileme ihracatta daha fazla malı daha ucuza satarak ve ithalatta da daha az malı daha pahalıya almak gibi bir sonucu da beraberinde getirerek dış ticaret yapımızda hasar yaratıyor.

Bu ay içinde yaşanan bu gelişmelere öteden beri yaşadığımız sosyal, siyasal ve ekonomik riskleri de eklersek karşımıza TL’nin değer kaybını açıklayan genel tablo çıkıyor.  

Sonuç yerine birkaç cümle

Faiz, enflasyonun nedeni değil sonucudur. Enflasyonun nedeni ekonomideki risk artışlarıdır. Bunlar bütçe açığından, cari açığa, izlenen yanlış ekonomi politikasına, risk artırıcı söylem ve açıklamalara, sosyal ve siyasal yaşamda geriye gidiş hamlelerine, komşularla ve diğer ülkelerle ilişkilere, dış politikadaki gelişmelere kadar pek çok nedeni kapsar. Risklerdeki artış, ekonomide beklentileri bozar. Bu bozulma yabancı yatırımcıların beklentileri kadar yerli yatırımcıların da beklentilerini bozar. Bu bozulmaların sonucunda TL değer kaybeder. TL’deki değer kaybı ithal girdi maliyetlerini ve dış borçların TL karşılığını yükselterek üretim maliyetlerini yükseltir. O da sonunda fiyatların yükselmesine ve enflasyona yol açar.

Özetle söylemek gerekirse Türkiye, son yıllarda yapılması gereken ekonomik hamlelerin tam tersini yaparak ekonominin daha da bozulmasına yol açmıştır.

Dolar 11 TL'yi aştı

Merkez Bankası faizi yüzde 15'e indirdi

TÜSİAD Başkanı: Merkez Bankası esas hedefini unutmamalı

İYİ Parti'den ekonomik kriz çıkışı!

YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan19 Kasım 2021 11:09

    Modern teoriye göre haklısınız ama evrensel teoriye göre haksızsınız. Diyelim uzaylılar dünyayı inceliyor, bir bakıyorlar birileri bir kağıda imza atıyor ve matbaadan gönderiyor her şey onunla alınıp satılabiliyor. Basılan bu kağıtların bir karşılığı veya sınırı yok. ABD bu sorunu çözmek için "In God we trust" yazmış, yani Tanrım biz bu işi üsturuplu yapacağız bize yardım et diye. Eğer altın kullanılsa idi büyük ihtimal faizler eksi bile olurdu, zaten vadeli mal piyasalarında bazen vadeli fiyat spottan ucuz olabiliyor. Faiz sıfıra inene kadar bence indirecekler sonra dolar, eur ve japon yeni ile dengeli gidecek. O fiyat kaç lira olduğuna piyasa karar verecek belki 7 lira belki 150 lira da dengelenecek. Seçimler nedeni ile politikada geri adım olasılığı çok yüksek, faiz piyasanın gerçeği denilirse ya da faiz realitesini tanıyorum denirse şaşırmam.

  • Volkana cevap19 Kasım 2021 12:05

    Dediğin sanayisi kuvvetli dışa bağımlı olmayan kültürel sanatsal ekonomik tarihi geçmişi adalet hak hukuk mekanizmalarıyla donanmış bunlardan taviz vermeyen din ticareti üzerinden hamasetten kurtulmuş kaliteli insan ve teknik devlet olarak eksikliklerine rağmen daima ileriye yol alan çağdaş uygar aydınlık rehberi olan ülke ve devletler için gecerlidir

  • Sdk19 Kasım 2021 06:19

    TL'ye değer kaybettiren iktidar... Net ifade etmek bu kadar zormu

  • Ali18 Kasım 2021 23:58

    Aynen avrupa birliği para birimine direk geçelim...avrupa nın maaşı neyse aynısını ver tüm den her kes kurtulsun...

  • Sdk19 Kasım 2021 09:37

    Hayatta almazlar...

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ18 Kasım 2021 22:42

    BU İŞİ KÖKÜNDEN ÇÖZMEK GEREKİR.TL PARA PİRİMİNDEN VAZGEÇİP EURO VEYA DOLARA GEÇELİM BİR DAHA HİÇ BİR ZAMAN PARA BİRİMİMİZ DEĞER KAYIP ETMEZ SİYASETCİLER VE VATANDAŞ RAHAT BİR NEFES ALIRLAR.

  • Mustafa Tunç 18 Kasım 2021 22:36

    1923 1950 arasında seçim olmadı. Ve bu 27 yılın kanunları bizi yönetmeye devam ediyor. Bu şekildeki bir ülkemizde doların fırlatası kadar normal bir şey yok

  • KAYS19 Kasım 2021 15:09

    1950 den sonra sözde çok partili sistem ve seçim olduv gelen sağ iktidarlar ve siyasal İslamcılar ile ülke bırakın gelişmeyi hamaset siyasetinden din siyasetinden bir arpa boyu yol almadı.Bu kadar cahil olmayın açında bir zahmet bakın Türkiye Cumhuriyeti 1923/1938 arasında yıllık ne kadar büyümüş ha bu arada Osmanlı'dan yani Duyuni Umumiyeden kalan borçlarıda ödemesi çabası 1950 çok partili hayat arkasından toplumun en hassas karnı olan Din siyasetni kullanan sağ partilerin iktidarı ve yolsuzluk talan ekonomisi sonuç TL den altı sıfır silmişsin kendini kandıyorsun bir dolar olmuş 11milyon üçyüz Türklirası sen hiç durma kendini kandır 11lira otuz kuruş diye

  • Türkoğlutúrk19 Kasım 2021 08:29

    Eyyy yandaş taptigin iktidarın sattığı fabrikalar o yoksul günlerde kuruldu.utanma aç oku.nazilli basma nasıl kuruldu.seka izmit nasıl üretime geçirildi.birde su seka izmit üretime ara vermişti Menderes zamanında neden ara verdi onuda öğren.cahi

  • Mustafa Tunç 19 Kasım 2021 00:47

    Yahu arkadaş siz hangi hakla 1923 1950 arasını savunuyorsunuz seçim olmamış milletimizin rızası alınmamış. Siz kimi milletten üstün görüyorsunuz

  • MD..Edep..Edep..19 Kasım 2021 00:04

    Hemşerim sen ne adamsın be..  1923 yılı 1 nci dünya savaşından çıkalı 3 yıl olmuş, dibe vurmuş bir toplumdan  devlet ve ülke inşa ediliyor..  1939-1945 2 nci dünya savaşı Avrupa ve dünya yanıyor.. Demek seçim olmamış, demek cari açık he..... Kardeşim senin açıkta bir yerlerin kalmış herhalde... Ulen Atatürk bile sizin kadar iktidarda kalmadı be.. Kaldı ki o günün imkansızlığı ve yoksulluğu cabası.. Allah belanızı versin..

  • acacu18 Kasım 2021 23:39

    Türkiye'de cari açık sorunu 1950'den sonra başladı.

  • Mustafatas18 Kasım 2021 23:34

    Ne alaka odevirlerde halkın kendi kendine yeten bir düzeni ekonomik refahı her türlü sıkıntıya dünya savaştan çıkıp düzen sağlarken Türkiye gelişen aydınlık vadeden ortadogu arap edebiyatından ideolojidinden kurtulan gelecek vadeden eksiklerine rağmen bir ülkeydi birde şu anki duruma bak dışa bağımlı her anlamda suni hergün ekonomik çalkantı içinde belirsizliklerin önü görülemez durumda

  • ANLAT MAHFI SENIN DONEMINI DE BILIRIZ:)18 Kasım 2021 22:16

    TR DE DOLARIZASYON MEKANIZMASI YOK EDILMEDIKCE TR DEVLETI VE HALKI DOLAR MANIPULASYONLARI ILE SUREKLI SOYULMAYA DEVAM EDECEKTIR...CUMHURIYET TARIHI BOYUNCA DOLAR TL GRAFIGINI ALIN GORURSUNUZ...ULKEDEKI MEVDUATLARIN YARIDAN FAZLASININ DOVIZE YONLENMESINE IMKAN VEREN APTAL DEVLET IDARESI DE GITSIN DUNYADAKI KAMBIYO REJIMLERINI INCELESIN KI SERBEST PIYASA ADI ALTINDA KENDISIINI VE HALKINI SERMAYE SINIFINA SOYDURTMASIN.

  • Sen anlat da bilelim18 Kasım 2021 22:52

    BOS YORUM YAPMIŞSIN NE İLGİSİ VAR DÖVİZİGÜNAH KEÇİSİ YAPMANIN DÖVİZ DUNYANIN KABUL ETTİGİ VARLIKTIR SEN IYI IDARE EDİLİR CAGA UYGUN GELİŞMİŞ BIR DEVLET YAPISINI HAYATA GECİRİR EKONOMIK GERCEKLERİ UYGULAR ÜRETİMİ ARTTIRIRSAN SORUNLAR BİR NEBZE GIDERİLIR DÖVİZ SANA DOGRU YOLU GÖSTERİR GİTMEN GEREKEN GERİSİ ARAP PALAVRASINDAN OTEYE GİTMEZ

  • Hehe18 Kasım 2021 21:39

    Bunlara olumsuz yanit veren canlilari lutfen artik yok olun yaaa allahtan tek duam sizsiz bu ulke daha dindar ve daha guzel olur

  • Mehemehe18 Kasım 2021 22:10

    Senin gibi dindar olacağına hiç olmasa bu ülke çağdaş uygar medeni dinticareti yapan yobazlardan kurtulup insan olmanın onurunu aydınlığını yaşar

  • Emekli18 Kasım 2021 21:20

    25 sene çalış 1500 TL emekli maaş al 136 dolar 14 teneke yağ parası her gün her şeye zam olurken biz altı ay bekleyelim % 7 zam için ülkenin adam gibi bir muhalefet partisi yok ne yazıkki

  • Ahmet sağlam 18 Kasım 2021 21:19

    Hocam ağzına sağlık.Ekonomiyi istekle bozmak isteseler bu hale getiremezlerdiyi net anlatmışsın… Ülke ekonomisini Züğürt Ağa nın marketi gibi yönettikleri için son durum bu…

  • Türkoğlutúrk18 Kasım 2021 21:01

    Bence tek neden cehalet

  • yorum18 Kasım 2021 20:55

    develüasyonu bile bilmiyoruz bu trade develüasyon 1 günde olmadı 9 ayda olan bir develüasyon gayet güzel oldu

  • baturay18 Kasım 2021 20:49

    bu adamlar hiç çarşı pazara çıkmıyormu kuş yemimin kilosu 35 tl satılıyor geçen sene 12 tl satılıyordu ineden iplige 100/150 zam var marketlerde etiket sürekli degişiyor beyaz eşya 100/1000 zamli ürünler var 

  • BORSACI18 Kasım 2021 20:48

    sayın hocam eline emegine saglık malesef ülkemizde ekenomiyi tek bilen o oldugu için karşı duracak yok konuşana sen kimsin diyor ülkeme yazık oluyor. ekenomik bir kaosa sürükleniyoruz.

  • Ali18 Kasım 2021 20:31

    İnşaAllah faiz kalkacak. Dolar almak altın almak helal. Helalden şaşanlar faizciler zırlamasın

  • Türkoğlutúrk19 Kasım 2021 08:34

    Oturduğun yerden para kazanmak yasaktır.sdina ister faiz de ister kira de ister altın de.

  • alice18 Kasım 2021 23:12

    Faiz günümüzde asla haram olamaz helaldir yediğinden içtiğine çocuğuna aldığın mamadan maaşına enflansyon karşılığı olan zam bile faizdir zamanında aldığın zinetin enflansyon karşısındaki bugünkü değeri kendini koruması faizdir helaldir yediğin içtiğin devlete verdiğin vergi borçlanarak faizle aldığın ev bile faizle helaldir ortacagın gerisindekigecerlilige haram demek kendini sefalete mahkum etmektir haramdır

  • Aliye18 Kasım 2021 22:14

    Ali faiz günümüzde helal yediğinden içtiğine aldığın maaşa gelen zam bile faizle hesaplanıp veriliyor sen arabların ortacag gerisindeki dogmalarını günümüze uygularsan perişan olursun dolar altın bile faizle yükseliyor artması enflasyona dayalı faizdir kendini kandırmaktan aldatmaktan vazgeç

  • Numan unalmis18 Kasım 2021 21:13

    Dolar almanın neresi helal yurt dışına çıkmıyorsan ülkene hainlik yapıyorsun gavurun kılıcıyla milleti katlediyor sun birde fetva vermeye kalkmayin doları ticaret yapmayanlar yatırım aracı olarak alırlarsa en büyük hainliği yapmış olurlar işçinin memurun dargelirlinin ekmeğini elinden alırlar faiz haramdir dolara yuroya yatırım yapmakta faizden farksizdir