BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMadencilikten 7 milyar dolar----

Madencilikten 7 milyar dolar

Madencilikten 7 milyar dolar
29 Nisan 2013 - 11:59 www.finansgundem.com

Enerji Bakanı Taner Yıldız, madencilikte ülkenin yüzünü güldüren firmalar var, bu firmaların cirosu 7 milyar dolara yaklaştı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, madenlerde arama ruhsatlarıyla ilgili iyi niyetle çıkardıkları düzenlemenin amacına uygun kullanılmadığına dikkat çekerek  “Tekrar düzenleme yaptık. Şu anda arama ruhsatı ve gelen müracaatlar yarı yarıya düştü. İşletmelerle alakalı ruhsatlar 2 katına çıktı. Bir kanunu düzenlemeyle çantacının önünü kapatan ama gerçek yatırımcının önünü hızla açan bir sistem oluşturduk” dedi. Yıldız, Malatya ve Çevre İlleri Maden Sempozyumu’nun kapanışında yaptığı konuşmada, madencilikte ülkenin yüzünü ağartan firmalar bulunduğunu, bu firmaların 7 milyar dolar civarında ciroya ulaştığını ve 80-100 milyon dolar katma değer sağladığını söyledi.  Türkiye’nin en önemli eksikliğinin envanter olduğunu belirten Yıldız, bu noktada maden kaynaklarıyla alakalı ülkenin zenginliklerini ibraz etmek gerektiğini dile getirdi. Bakan Yıldız, 10 yıl önce 700 milyon dolar civarında olan maden ihracatının bugün 4 milyar dolara yaklaştığını, 2023 hedefinin 20 milyar dolar olduğunu kaydetti. Çıkardıkları kanun, yönetmelik ve mevzuatların onu istismar edenler tarafından daha hızlı kullanılmaya çalışıldığını bildiren Yıldız, şöyle konuştu:
İSTİSMAR EDİLDİ
“İyi niyetlerle çıkardığımız arama faaliyetlerine öncülük yapan, onları daha çok artıracak bir düzenlemeyi 2007 yılında getirmiştik. 2010 yılına geldiğimizde ne yazık ki arama ruhsatlarına yapılan müracaatların, aramaların sayısının artırıldığı anlamına gelmediğini gördük. 42-43 bin civarındaki arama ruhsatı sayısının önemli bir kısmı işletmeye ve icraata dökülmedi. Yeni bir ticaret alanı, ruhsatın alınıp satıldığı bir ticaret alanı haline geldi. Bu doğru değildi. İyi niyetimiz bir kısım çantacılar tarafından istismar edildi. Tekrar düzenleme yaptık. Şu anda arama ruhsatı ve gelen müracaatlar yarı yarıya düştü. İşletmelerle alakalı ruhsatlar 2 katına çıktı. Arama sayısı işletme ruhsatı sayısına yakınsa daha verimli işler yapıyoruz demektir. İyi niyetle çıkardığımız bir yasanın kendi ayaklarımıza pranga oluşturan, sistemimizi kilitleyen bir yapı haline geldiğini gördük. ”
Uçak çarpmasına karşı korunaklı nükleer santral
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santrallere yönelik güvenlik endişelerine yanıt verdi. Yıldız, ilki Akkuyu’da yapılacak santralin sadece şiddetli fırtına ve su baskınlarına karşı değil, reaktör dışı patlamalar ile uçak çarpmalarına karşı da korunaklı olacağını açıkladı. Yıldız, MHP’li Alim Işık’ın soru önergesine verdiği yanıtta, santralin temel teknik özelliklerine ilişkin şu bilgileri verdi:
* 60 yıl hizmet ömrüne sahip temel ekipmanlar kullanılması.
* En geniş kapsamı ile onaylanmış teknik çözümlerin kullanılması.
* 4 kanallı aktif güvenlik sistemleri bulunması.
* İlave güç desteği ve operatör müdahalesi gerekmeksizin aktive olabilen pasif güvenlik sistemleri.
* Kor erimesi için tasarlanan Eriyik Kor Kabı.
* İlki 1.2 metre, ikincisi ise 1 metre kalınlığında Çift Koruma Kabı (Birincil koruma kabını aşacak zararlı gazların muhafazası ve filtre edilebilmesi için gerekli boş alanı sağlayarak insan ve çevreyi korumakla kalmayıp dayanıklı yapısıyla uçak çarpması, reaktör dışı patlamalar, şiddetli fırtınalar ve su baskınlarına karşı reaktörü dış etkilerden korumaktadır.)
* Acil Durum Kor Soğutma Sistemi
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)