BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMacron, ekonomide beklenenleri yapabilir mi?----

Macron, ekonomide beklenenleri yapabilir mi?

Macron, ekonomide beklenenleri yapabilir mi?
13 Mayıs 2017 - 11:14 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ekonomiye ne gibi bir etkisi olacağını yazdı. İşte Gökçe'nin o yazısı

Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Amiens’de doğmuş, bugün nerede ise 40 yaşına yaklaşıyor. Amiens Paris'in kuzeyinde. Macron daha 17 yaşında bir öğrenciyken, lisede öğretmeni olan, kendisinden 24 yaş büyük, evli ve üç çocuk annesi, eski adı Brigitte Auzier olan öğretmenine aşık olmuştu ve sonunda da evlenmişler. Macron’un eşinin şimdiki adı da Brigitte Trogneux oldu.

Macron ülkenin gelmiş geçmiş en genç cumhurbaşkanı. Bir siyasi partisi bile yok. Nisan 2016'da siyasete girdi. Daha eğitim yaşında iken, Paris’teki ünlü ve ülkenin en prestijli okullarından Henry –IV’te yatılı eğitim gördü. Sonra da ülkenin en elit tabakasının gittiği ENA Koleji'nde eğitimini tamamladı. Önce felsefe eğitimi aldı. Ama sonra Rothchild Bankası'nda finans işlerine girdi. Yönetici ve ortak bile oldu. 2006'da ise, sonunda eski lise hocası Brigitte ile evlendiler. Evlendiklerinde Macron 29 ve Trogneux ise 54 yaşında idi.

Macron önceki sol parti Hükümet Başkanı Hollande ile tesadüfen tanıştı. Macron, Hollande Hükümetinde bir süre ekonomi bakanlığı yaptı. Sonra da Hollande Hükümeti'nden istifa etti ve kendi başına siyasete katıldı. Yavaş yavaş kendisine 100 bin kadar taraftar buldu ve sonunda cumhurbaşkanı adayı oldu.

Macron birkaç tane üst düzey yandaşa sahip. Bunların arasında en çok tanınanı şöhretli bir iktisatçı olan Jean Pisani-Ferry. Pisani- Ferry önemli biri, çünkü seçim öncesinde Macron’un ekonomi programını yapan uzman ekonomist o!

Paris Dauphine Üniversitesi'nde ekonomi profesörlüğü, Almanya Berlin’de Hertie Üniversitesi'nde ekonomi hocalığı yaptı. Brüksel’deki ünlü think- tank Brugel‘in Direktörü oldu. Avrupa Komisyonu'nda ise 1989'da komisyonun ekonomik danışmanlığını yapmıştı. Sonraları Fransa Maliye Bakanı'na, Fransa Hazinesi'ne ve Fransa Başbakanı'na ekonomi danışmanlığı da yaptı.

Akademik işleri yanında da Le Mond ve Handelsblatt adlı medya kuruluşlarında da regüler köşe yazıları da yer almakta.

Ayrıca daha buraya yazmadığımız çok sayıda başka görevlerde ve akademik kurumlarda da çalışan Pisani-Ferry, Cumhurbaşkanı Macron için dev bir destek.

Pisani- Ferry’nin Macron’un ekonomi danışmanı olması ve de Macron’un seçim öncesi ekonomi programını yapan kişi olması çok önemli. Macron kendisi finans ve ekonomi bilse de, Jean Pisani-Ferry’nin arkasında durması müthiş bir ekonomi desteği demek. Zaten Macron’dan beklenen Fransa’nın ekonomi mentalitesini ve ekonomik yapısını değiştirmesi. Ama bir parti desteği olmaması ve de az sayıda destekçisi olması bir zayıflık olabilir. Fakat Macron zafiyetlerini bilen bir kişi. Fransa’nın yapısını değiştirebilecek, ekonomisini kuvvetlendirecek politikaları da Pisani-Ferry ile beraber gerçekleştirebilir. (Deniz Gökçe / Akşam)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)