BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemLüksemburg Avrupa'yı karıştırdı----

Lüksemburg Avrupa'yı karıştırdı

Lüksemburg Avrupa'yı karıştırdı
07 Kasım 2014 - 06:41 www.finansgundem.com

340 küresel şirketin Lüksemburg devletiyle gizli vergi anlaşmasının ortaya çıkması Avrupa'yı karıştırdı

Küresel şirketlerin Lüksemburg üzerinden milyarlarca dolarlık vergi yolsuzluğu yaptığının ortaya çıkmasının ardından Lüksemburg üzerindeki baskılar artıyor.

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, "Basında yazılanlar doğruysa vergilendirmeyle ilgili uluslararası standartlara uyulmamış" dedi.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Lüksemburg'taki uluslararası vergi kaçakçılığına ilişkin 28 bin sayfa gizli belgeleri ele geçirerek yayınlamış ve 340 küresel şirketin faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki ağır vergilerden kurtulmak için Lüksemburg'la 2002 ile 2010 yılları arasında milyarlarca euro'luk gizli anlaşmalar imzaladıkları ortaya çıkmıştı. Şirketlerin böylece elde ettikleri karları örtülü şekilde Lüksemburg'daki birimlerine transfer ederek sembolik vergiler ödedikleri anlaşılmıştı.

Şirketlerin Lüksemburg makamlarından aldıkları güvencelerle vergi kaçırma operasyonlarına 2010'dan sonra da devam ettikleri iddia ediliyor. 

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumuna göre dünyanın önde gelen muhasebe şirketlerinden PricewaterhouseCoopers'ın aracılık ettiği Lüksemburg maliyesiyle gizli anlaşmalar imzalayarak vergi kaçıran şirketler arasında IKEA, PepsiCo, FedEx, Amazon, FIAT, Volkswagen, Deutshe Bank, JP Morgan Chase ve Procter & Gamble gibi birçok küresel şirket bulunuyor.

ALMANYA'DAN SERT TEPKİ

İddiaların odağındaki 340 şirketin 68'ine ev sahipliği yapan Almanya, Lüksemburg üzerindeki baskısını artırdı. Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Lüksemburg'un küresel vergilendirme standartlarını yakalamak için yapması gereken çok şey olduğunu söyledi. 

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de şirketlerin büyük oranda vergi kaçırmalarına izin veren ülkeleri "Avrupa dayanışmasını budamakla" suçladı. Gabriel, bir yıl öncesine kadar Lüksemburg Başbakanı ve Maliye Bakanı olan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'e vergi kaçakçılığıyla mücadeleye öncelik vermesi çağrısında bulundu. 

BİLGİ PAYLAŞIMI ANLAŞMASININ HEMEN ARDINDAN...

Lüksemburg'daki skandalın, Almanya’nın öncülüğünde geçen hafta 50’nin üzerinde ülkenin katılımıyla Berlin’de vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında imzalanan ve geniş yankı uyandıran mali bilgilerin paylaşılması ile ilgili uluslararası anlaşmanın hemen ardından ortaya çıkması dikkat çekti. 

JUNCKER NE YAPACAK?

Bu arada diplomatik çevreler belgelerin ait olduğu dönemde Lüksemburg Başbakanı olan AB Komisyonu yeni başkanı Hıristiyan Demokrat Jean-Claude Juncker’in ülkesinin durumuyla ilgili zor durumda kaldığını iddia etti.

Konuyla ilişkin açıklamada bulunan Juncker, “Bu konuyla alakalı soruşturma açılacak olursa görevimi suiistimal etmeyecek, soruşturmanın gidişatı üzerinde de herhangi bir etkide bulunmayacağım.” ifadelerini kullandı.

Juncker başkanlığındaki AB Komisyonu'nda rekabetten sorumlu üye Margrethe Vestager, yaptığı yazılı açıklamada, Lüksemburg'un FIAT ve Amazon'la vergi anlaşmalarını halen incelediklerini belirtti.



GRAMEGNA: İŞLEMLER TAMAMEN YASAL

Lüksemburg Maliye Bakanı Pierre Gramegna, Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları toplantısına katılırken basına yaptığı açıklamada, küresel şirketlerin vergi kaçırmalarına yardımcı oldukları iddiasını reddederek girdikleri bütün angajmanların "tamamen yasal olduğunu" savundu.

Gramegna, agresif vergi rekabetinin tek bir ülke tarafından çözülemeyeceğini ve uluslararası düzeyde ele alınması gerektiğini vurguladı.

VERGİ ORANI YÜZDE 1'E DÜŞÜYOR

Yasal boşluklarla yapılan vergi vurgunları 2008-2010 yılları arasındaki belgeleri kapsadığı duyurulurken, Türkiye’de de faaliyet gösteren Pricewaterhouse-Coopers (PwC) isimli denetim ve danışmanlık kuruluşunun, şirketlerin talebi üzerine vergi oranını yüzde 1’e kadar indirecek “son derece karmaşık bir mali yapı” kurduğu ortaya çıkarıldı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)