BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemLüks restoranda 4 kişilik iftar fiyatı asgari ücreti geçiyor----

Lüks restoranda 4 kişilik iftar fiyatı asgari ücreti geçiyor

Lüks restoranda 4 kişilik iftar fiyatı asgari ücreti geçiyor
30 Mart 2022 - 07:30 www.finansgundem.com

Gıda fiyatları bir yıl içinde 2-3 kat arttı. Lüks bir restoranda 4 kişilik bir iftar sofrasının maliyeti de 5 bin liraya ulaştı

Ramazan ayı cumartesi günü başlıyor. Vatandaş Ramazan için alışveriş telaşına düşerken 2 hatta 3 kat artan gıda fiyatları ise el yakıyor. Gıda fiyatlarındaki yükseliş, iftar sofrası maliyetlerii de artırdı. Erdoğan Süzer'in Sözcü'deki haberine göre lüks bir restoranda 4 kişilik bir iftar sofrasının maliyeti asgari ücreti aşıyor. İşte o haber:

Bu yıl gıda fiyatları 2 kat hatta 3 kat zamlandı. İftar sofralarını kurmak yoksul aileler için büyük zorluklar barındırsa da zengin aileler iftarlarını ister lüks restoranlarda isterlerse evlerinde rahatlıkla yapabilecekler. Lüks restoranlarda iftar sofralarının kişi başına maliyeti bin 250 liraya kadar çıkıyor. Lüks restoranda iftarını açan 4 kişilik bir aile 5 bin lira fatura ödeyecek. Bu paraya, aylığı 5 bin lira bile olmayan asgari ücretli bir ay çalışıyor.


Not: Nisan 2021 fiyatları TÜİK. 2022 Mart fiyatları TÜİK ve güncel fiyatları dikkate
alınarak hesaplanmıştır. Yanında birimi belirtilmeyen ürünlerin 1 kilogram fiyatıdır.

FİYATLAR KATLANSA DA…

Zenginin evinde kuracağı iftar sofrasını süsleyen pastırmanın kilosu kimi yerde 400 lirayı aşıyor. Sucuğun kilosu iki kat artışla 170 lirayı geçti. Tereyağı ve balın fiyatları katlandı. Bonfile bir önceki yıla göre yine yaklaşık 2 kat artışla 200 liranın üstüne çıktı. Antep fıstığı, ceviz içi, kuru kayısı lokum fiyatları 2 hatta 3 kata varan seviyelerde arttı. Ancak, artan fiyatlara rağmen bu yıl da zengin sofralarından kuş sütü eksik olmayacak.

Zenginin pidesi susamlı yumurtalı

Zengin aileler bu yıl da iftar sofralarından pideyi eksik etmeyecek. Ramazan pidesinin boş hali 3 liradan 6 liraya çıkarken susamlı yumurtalı pidelerin fiyatı bu yıl 9 liradan satılacak. Geçen yıl bu pideler 5 liradan satılıyordu. Fiyatlar yaklaşık iki kat artsa da pahalı pideler zengin iftar sofralarının vazgeçilmezi olarak her zamanki yerini alacak.

VATANDAŞIN İFTAR SOFRASI 

Zengin aileler iftar sofralarını bin bir çeşit gıdayla donatırken yoksul ailelerin iftar sofrası bu yıl çok daha fakir olacak. Çorba, köfte, sebzeli etli yemek, salata, yoğurt, ayran gibi oldukça mütevazı sofraları kurabilmek bile çok büyük harcamaları yapmayı zorunlu kılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geçen yıl ve bu yıl ki gıda fiyatları üzerinden yaptığımız hesaplamalara göre, yoksulun iftar sofrasına koyacağı şehriye çorbasının maliyeti ikiye katlandı.

Geçen yıl 5.7 liradan satılan şehriyenin kilosu 11.9 lirayı aştı. Bulgur fiyatları aynı şekilde ikiye katlanırken ekmeğin kilosu iki kat artışla 13 liraya çıktı. Yoğurt 7.8 liradan 13 liraya, zeytin 28.5 liradan 45 liraya yükseldi. Fakirin iftar sofrasına tereyağı ve balı koyabilmesi bile artık mucize.



Ramazan pidesi 6 liraya yükseldi

Olağanüstü artan yeme içme maliyetlerine para yetiştiremeyen yoksul vatandaşların bu yıl iftar sofrasına pide koyması da neredeyse imkansız hale geldi. Geçen yıl 350 gramı 3 lira olan Ramazan pidesi İstanbul'da bu yıl 330 grama düşürülüp 6 liraya satılacak. Yoksul bir ailenin 4 kişilik sofrada pide yemesi artık hayal. Ekmek bile neredeyse lüks sınıfına girdi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.30 Mart 2022 10:25

    ASGARİ ÜCRETLİLER ALDIKLARI ASGARİ ÜCRETLE ASGARİ ORANDA YEME İÇME SORUNUNU ÇÖZSELER BARINMA GİYİNME SORUNLARINI NASIL ÇÖZECEKLER??? EĞİTİM SORUNLARINI NASIL ÇÖZECEKLER??? ISINMA SORUNLARINI NASIL ÇÖZECEKLER ??? SOKAKLARDA YAŞASALAR SOKAK KOPEKLERİNDEN NASIL KORUNACAKLAR??? YAĞMURDAN ÇAMURDAN NASIL KORUNACAKLAR ??? DAHA DA DÜŞÜK GELİRLİLER NASIL NASIL NASIL SORUNLARINI ÇÖZECEKLER ???