BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakLüks gayrimenkul satışlarına 'faiz' darbesi----

Lüks gayrimenkul satışlarına 'faiz' darbesi

Lüks gayrimenkul satışlarına 'faiz' darbesi
14 Eylül 2023 - 13:49 www.finansgundem.com

Hızla artan fiyatlar, krediye ulaşma sorunu ve yüksek faiz oranları lüks konut alıcısına zorunlu fren yaptırdı. Lüks konut satışları ikinci çeyrekte yüzde 13 düşüş kaydetti.

Konuta talep canlı olsa da artan fiyatlar, krediye ulaşma sorunu ve yüksek faiz oranları erişimi zorlaştırıyor.

Kovid-19 döneminde ultra zenginlerin daha büyük mülkler ve tatil yeri benzeri olanaklara sahip ikinci evler arayışına geçmesiyle artan emlak satışları, emlak piyasasının en üst dilimini bile etkileyen yüksek faiz oranlarıyla birlikte düşüşe geçti.

Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank tarafından yayımlanan rapora göre yüksek Faiz oranları lüks emlak piyasasında durulmaya sebep oldu.

Rapora göre, 10 milyon doların üzerindeki konut satışları ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 13 düştü.

Sözcü'de yer alan habere göre, 2021’deki 40,7 milyar dolarlık toplam satışa karşın haziran ayına kadar olan 12 aydaki toplam satışlar 30 milyar doların biraz altına geriledi. Ancak bu rakam, salgın öncesi dönemdeki 18,6 milyar dolarlık satışların hâlâ çok üzerinde bulunuyor.

DUBAİ ZİRVEDE

Yabancı servet Birleşik Arap Emirlikleri’ne akmaya devam ederken, Dubai ikinci çeyrekte lüks konut satışında hacim açısından en üst sırada yer aldı.

Duabi’de 10 milyon doların üzerindeki konut satışlarının toplam değeri 2022’nin ikinci çeyreğindeki 779 milyon dolarken bu rakam 2023’ün ikinci çeyreğinde 1,6 milyar dolara çıktı.

İkinci çeyrek satışlarında New York 1,1 milyar dolarla ikinci sırada yer alırken onu 1 milyar dolarlık toplam satışla Londra takip etti.

ARZ EKSİKLİĞİ BASKI YARATIYOR

Knight Frank Küresel Araştırma Müdürü Liam Bailey, önümüzdeki yıl çoğu pazardaki arz eksikliğinin satışlar üzerindeki baskı yaratabileceğini söyledi.

Bailey konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Yakın vadede piyasaların çoğunda en büyük sınırlama arz” diyerek şu ifadelere yer verdi:

“2020 ve 2022 yılları arasında yeni inşaatların başlamaması, yeni teslimatlar için zayıf bir 2024 anlamına geliyor. Bu da mevcut stok için artan rekabete işaret ediyor. Bu durum fiyatlandırmanın altına bir taban koyacaktır.”

Konut kredilerine düzenlemeler getiriliyor: İşte detaylar...

 

Hükümetten artan konut fiyatlarına 'Hazine arazisi' hamlesi

 

Almanya’da konut projelerinde rekor düzeyde iptaller

 

Fiyatlar uçtu, müteahhit temkinli: Konut arzındaki sorun derinleşiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)