BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemLübnan'da halk banka şubelerini bastı----

Lübnan'da halk banka şubelerini bastı

Lübnan'da halk banka şubelerini bastı
30 Haziran 2021 - 16:38 www.finansgundem.com

Lübnan'da uzun zamandır süren ekonomik kriz halk sık sık isyan ediyor. Bir banka mevduat sahiplerince basıldı, bankalar şubelerini bir gün kapattı

Lübnan'da bankalar, hafta başında Swiss Bank'a yapılan baskını protesto etmek için şubelerini dün bir günlüğüne kapattı. Swiss Bank tarafından yapılan açıklamaya göre, Pazartesi akşamı bankanın Beyrut'taki genel merkez binasını basan yaklaşık 100 kişi, kapalı hesaplara girmeye ve buralardan Türkiye'deki hesaplara para aktarmaya çalıştı. Çıkan olaylarda üç banka çalışanını yaraladı.

Lübnan Bankalar Birliği bunun "utanç verici bir saldırı" olduğunu söyleyerek bütün banka şubelerinin dün dayanışma amacıyla kapatıldığını bildirdi.

Ülke şu anda, son yıllarda dünyada görülen en derin ekonomik krizlerden birini yaşıyor.

Lübnan Lirası (LBP) 2019 yılından bu yana ABD doları karşısında yüzde 90 değer kaybetti ve ülkede enflasyon görülmemiş düzeylere çıkarak, ücretleri anlamsız hale getirdi. Gıda fiyatları da bu sürede üç katına çıktı.

Hükümetin durumu kontrol edebilmek için aldığı önlemlerden biri de, Banka hesaplarının sıkı şekilde kontrol edilmesi. Konan yasaklarla insanların tasarruf hesaplarından para çekmesi ya da yurt dışına havale göndermesi engelleniyor.

Son olarak Lübnan Lirası'nın karaborsada 18 bin dolara kadar yükselmesi üzerine protesto gösterileri düzenlenmiş, Cumartesi günü öfkeli gruplar Trablus ve Sayda kentlerinde Merkez Bankası binalarına girmeye çalışmıştı.

OLAY HAVALE İŞLEMİNDEN ÇIKMIŞ

Swiss Bank Pazartesi akşamı yapılan saldırının Lübnan'ın güneyinde örgütlü Banin adlı yardım kuruluşu mensupları tarafından yapıldığını açıkladı. Bu kuruluşun hesapları açıklanmayan bir sebeple kapatılmış.

Yapılan açıklamaya göre 100'e yakın Banin mensubu banka genel merkezine bir anda girip çalışanları, kapatılmış olan hesaplarından Türkiye'deki bazı hesaplara havale yapmaya zorladılar.

Banin'in kurucularından ve başkanı Muhammed Muhtar Beydun, zor kullanıldığı iddialarını reddetti ve fonların çalışanların rızasıyla havale edildiğini söyledi.

İnternetteki resmi sitesinde Banin'in 2013 yılından bu yana faaliyet gösteren bir yardım kuruluşu olduğu ve acil insani ihtiyaçlara yanıt vermenin yanı sıra evsizler için sığınaklar, yetimhaneler, okullar açmak da dahil çeşitli toplumsal örgütlenmelere de dahil olduğu anlatılıyor.

Akaryakıta yüzde 30'dan fazla zam

Lübnan hükümeti dün stokçulukla mücadele etmek ve benzin kuyruklarını azaltmak için akaryakıt fiyatlarına yüzde 30'dan fazla zam yaptı.

Hükümet geçen hafta en azından önümüzdeki üç ay boyunca akaryakıt sıkıntısı yaşanmaması umuduyla fiilen petrol ürünlerine sağladığı sübvansiyonu kaldırma planını onaylamıştı.

Birleşmiş Milletler'e bağlı kuruluşlar Aralık ayında, Lübnan'da hükümetin, zor durumdaki insanları koruma konusunda bir garanti vermeden belli ürünlere verdiği devlet desteğini yani sübvansiyonları kaldırması halinde büyük bir toplumsal felaket riski doğacağına dikkat çekmişlerdi.

Lübnan'da şu anda nüfusun yarısının yoksulluk sınırının altında olduğu tahmin ediliyor.

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet01 Temmuz 2021 08:22

    Araplar beter olacaksınız diyen ahmaklar.  Kendi durumumuza bakın 2019 dan beri bizde dolar, süt , yağ , peynir vs  vs ne kadar artmış onlardan azmı fazlamı ?

  • yorumcu30 Haziran 2021 21:18

    araplar beter olacaksınız 

  • Ahmet arap30 Haziran 2021 20:24

    İşte Arap dünyasının rezilliği kendilerine yontmaktan vatandaşını umursamıyor nerde hangi Müslüman güzel hayat yaşıyor hırsızlar yaşıyor hep ezilen halk oluyor bizden bi cacık olmaz ey ahali

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU30 Haziran 2021 17:27

    iran islam dünyasının kanıyan yarası.nerede bulunuyorlar ise orayı kuruttular.lübnan,suriye,ırak,yemen